Tiggare – Att få vara eller inte vara?


Lars Hässler 

INSÄNDARE. Kanske behövs inget tiggeriförbud? I bloggen ”Magasinet paragraf” skriver superradikala skribenten Andreas Magnusson skriver den 18 december angående Högsta förvaltningsdomstolens utslag om tiggeriet:

I Sveriges absolut rikaste kommuner är fattigdom ett stort problem. Man tycker inte om den. Ja man tycker rent av så illa om den att man vill förbjuda den. Och i Vellinge kommun är från och med nu tiggeri förbjudet”.

Och många politiskt korrekta förfasar sig och håller med. Men det är inte tiggeriet som sådant som är det stora problemet, det är att tiggarna, så kallade EU-medborgare, befinner sig i Sverige illegalt.

 1. Enligt Schengenavtalet äger varje EU-medborgare rätt att vistas i andra EU-länder under 3 månader för att turista eller söka arbete. Detta innebär att de skall ha medel att försörja sig under perioden. Om man räknar med ca 400 kronor per dygn för uppehälle och mat innebär det att en tiggare behöver ca 36 000 kr med sig när han/hon passerar svenska gränsen. Har de inte dessa summor befinner de sig illegalt i landet.
 2. Alla tiggare måste sova någonstans, och det blir ofta på gator och torg, vilket är förbjudet. De uträttar ofta sina naturbehov i parker och barnens sandlådor, vilket också är illegalt.
 3. Det har hänt att tiggare ockuperat annans mark, det må vara privat, statlig eller kommunal mark, vilket är illegalt. Olagliga läger som tillfälligt byggts upp kostar sedan respektive markägare flera miljoner att rensa upp.
 4. Viss del av tiggeriet består av organiserad brottslighet. Till exempel har bulgariska män dömts till fängelse för att under slavliknande förhållanden tvingat landsmän till att tigga i Sverige. Prostitutionen i Sverige domineras alltmer av utländska ligor från Rumänien.

Magnusson med flera påstår att man inte kan förbjuda fattigdom, vilket naturligtvis stämmer. Problemet är dock tiggarnas hemländer, för det mesta Bulgarien och Rumänien. Dessa EU medlemmar erhåller årligen hundratals miljoner Euro från Bryssel för att hjälpa sina medborgare med vård, skola och omsorg. Problemet är dock att dessa två länder är EU:s mest korrumperade och pengarna kommer inte till deras mest fattiga medborgare.

Det behövs kanske inget tiggeriförbud, det räcker med att svensk lag upprätthålls, dvs att alla EU-medborgare tvingas betala för sitt eget uppehälle, avstå från att sova i parker och inte ockupera annans mark. Om dessa regler fick gälla skulle tiggeriet troligtvis avslutas.

Lars Hässler

Lars är Jur Kand, med en Master of Comparative Law från USA och ett år vid Institutet för högre internationella studier i Geneve. Under 1980-talet arbetade han som råvarutrader för Boliden i Schweiz. Lars är flerfaldig jorden runt-seglare, har skrivit nio böcker och publicerat artiklar i bland annat SvD. Han har alltid följt med i politiken men överlåtit skötseln av landet till politikerna tills nyligen då Lars blivit alltmer frustrerad över vart Sverige är på väg. 


18 responses to “Tiggare – Att få vara eller inte vara?

 • Fjodor

  Lars Hässler tycker naturligtvis tvärtom. Att tiggeri är något bra och ska tillåtas.

  Gilla

  • Mässkalle

   @Fjodor, har du och jag läst samma inlägg?
   Fattigdom, tiggeri kan inte förjudas. Får jag en kola mamma eller han utanför systembolaget; Haru en peng? Genom att följa av Riksdagshospitalet instiftade lagar behöver inte Vellinge införa en egen ordningsstadga
   Förr släpptes inga innanför stadsmurarna om de inte bidrog.
   – Alltså åter till medeltiden. Välkommen Lars Hässler, din röst behövs.

   Gilla

 • eugenecork


  …va ere för snack?..själva ser de tiggeri
  som viket jobb som helst!…tänker man
  riktigt ordentligt efter, så har de till viss
  del rätt…egna företagare som inte har
  några anställda = inga mellanhänder

  Gilla

 • Mr Jordan

  Hur kan vi överhuvudtaget ha hemlösa i Sverige, Andreas?

  Gilla

 • Realist

  Har skrivit om detta tidigare :
  De flesta kommuner i SVERIGE har grundläggande ORDNINGSREGLER där det helt klart är skrivet om att ”samla pengar i mugg eller dyl.” och detta är en laglig regel !!
  Ordningsreglerna är utformade av SKL (Sveriges Kommuner & Landsting)
  det finns en lagtext hos SKL som är helt klar och tydlig !!!
  För att samla pengar KRÄVS ETT TILLSTÅND AV POLISMYNDIGHETEN
  tror Ni mej inte !!!
  Gå in på Er kommuns hemsida och sök på ordningsregler, denna regel finns hos de flesta kommuner under § 11 !!
  Varför slösa skattemedel på regler som redan finns ???
  Följ i stället de regler SVERIGE har ,,,,,,

  Gilla

 • Fattig lappen

  Där finns svenska tiggare också , tex fattigpensionär som inte har råd med tandvård. Att sen Vellinge kommun går det är inte konstigt. Jag undrar hur många nyanlända som på bidrag som bor där. Hur många ni tagit emot?
  Så om jag kommer ner där och tigger. Stör jag då ordningen.kanske jag får ett fängelse straff och kan laga tänderna statens bekostnad. Jag vet fler som ni förbjuder.

  Gilla

 • age

  Jag minns att min mormor ofta sade: ”Akta dig för tattarna!”

  Ett långt livs erfarenhet har bekräftat att hon hade helt rätt inställning.

  => Jag aktar mig för tattarna!

  Gilla

 • Tore

  Zigenarna brukar säga att dom blivit lovade jobb i Sverige men inget fått och därav börjat tigga.
  Men nu behöver dom inte åka hit till jobb dom blivit lovade, det finns fler jobb på hemma plan.

  Gilla

  • Suzie

   Hemma i Rumänien får inte romerna tigga det är förbjudet. Enligt
   Rumäniens regering så är alla dessa hundratals miljoner bidragspengar från Eu som är öronmärkta för bl a romerna i Rumänien villkorade att romerna måste göra en arbetsinsats i samhället vilket de hårdnackat nekar till och därför får de inga Eu pengar.

   Gilla

 • Danne

  Det finns socialhjälp och annat tillgängligt i både Rumänien och Bulgarien.
  De kommer att t.o.m 2019 ha fått 491 miljarder från Eu. Bulgarien blev också erbjudna 16 miljarder till de fattigaste under förutsättning att Bulgarien satsade samma summa.

  Det största problemet tycker jag är att de upptar platser på härbärgen som ska gå till hemlösa. Det finns jobb i dessa båda länder, de har arbetskraftsinvandring från Vietnam och andra stater, men de tjänar inte lika mycket som på tiggandet.

  Tröttsamt när det hela tiden är samma folkslag som inte vill arbeta, trots att de är friska och välnärda.

  Gilla

 • Stenbock

  Kanske kan de ”fattiga godhjärtade”,bjuda in zigenarna till deras julmåltid ?
  Sitta och skriva ner skit om de/oss,som vill slippa dessa,och deras ”hej! utanför varje butik och i gathörn,….är inget som ger plus hos S:t Per !!

  Gilla

 • gamgubben

  Ja det har ju sagts och skrivits tidigare, uppehåll lagar och förordningar, men se det har ju inte mediapersonerna tyckt och därför har våra syltryggar till politiker backat och bockat. Ingen har förmodligen tagit upp problemet i EU för att sätta press på Bulgarien och Rumänien.
  ”Vi kan väl inte vara så småsnåla i detta rika land utan måste ju låta dessa stackars människor som det är så synd om få tigga”
  Vi har problem för att vi är för mjäkiga i Sverige nu för tiden!

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Tycker annars att problemet börjar att lösa sig av sig självt!

  Ser färre och färre tiggare! Dumsvensken verkar äntligen ha fattat!

  Sen vad dom får sin försörjning nu ifrån är en annan sak!

  Gilla

 • Peter Andersson

  Han missade minst två saker. I Rumänien råder det brist på arbetskraft och man importerar sådan, Nr 2 Det finns ett socialt skyddsnät där också.

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Jag tror nog att både Bulgarien och Rumänien har gjort det mesta för att hjälpa dom!

  Problemet är att vill man inte bli hjälpt så!

  Gilla

  • Mässkalle

   Soraya Post, Fen.initiativs EU-parlamentariker måste granskas. Betalar hon bara eu-skatt eller bidra hon frivilligt med kompletterande svensk skatt?

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: