Vi hade vänner utan Facebook, cyklade utan hjälm och borde vara döda


HISTORIA. Enligt dagens lagstiftare och byråkrater borde de av oss, som var barn på 40-, 50-, 60- och några år in på 1970-talen inte ha överlevt. Vi cyklade utan hjälm, vi metade på bryggorna utan flytväst, vi hade inga barnsäkra medicinflaskor, dörrar eller skåp.

Vi drack vatten direkt från kranen. Vi åt bröd med smör, drack läsk med socker i, men blev inte överviktiga för vi var ute och lekte.

Vi delade gärna en läsk med andra och drack ur samma flaska, utan att någon dog av det.

Vi använde timmar på att bygga lådbilar av gamla skrotade saker, körde i full fart nedför backen, bara för att lite senare komma på att vi hade glömt att sätta på bromsar. Efter några turer i diket lärde vi oss att lösa problemet.

Vi gick ut tidigt om morgonen för att leka ute hela dagen och kom hem först när det blev mörkt. Ingen kunde få tag på oss under hela dagen – ingen hade mobiltelefon.

Morsan och farsan sa att ungarna kommer nog hem när de är hungriga.

Vi hade ingen Playstation, Nintendo eller X-box – inga TV-spel, inte 99 TV-kanaler, inget surroundljud, inga datorer, inget Wifi, eller Internet och tro det eller ej, ingen smartfån i näven.

Vi hade vänner utan Facebook! Vi gick ut och fann dem! Vi ramlade ned från träd, skar oss med knivar, sköt med pilbåge, bröt armar och ben, slog ut tänder, men ingen blev stämd efter dessa olyckor. För att det var olyckor och utbildning! Inga andra kunde få skulden – bara vi själva. Den som är med i leken får leken tåla sades det om någon gnällde.

Vi slogs med varandra, en mot en, blev gula och blå och lärde oss att komma över det. Vi hittade på lekar med pinnar och tennisbollar och åt jord och gräs.

Trots alla varningar, så var det inte många ögon som blev utstuckna. Vi cyklade och gick hem till varandra, bankade på dörren, gick rakt in och blandade oss i samtalet.

Vissa elever var inte så kvicka som andra i skolan, de fick helt enkelt gå om ett år. Några gick det åt skogen för, men inte fler än idag trots alla regler, barnombudsman, FN:s barnkonvention, psykologer och kvartssamtal.

Vi fick aldrig skjuts utan fick gå eller cykla. Vi spelade brännboll och fotboll på gator och torg, vi åkte bil utan bälte och hemska tanke vi hade föräldrar som rökte i bilen.

Den generationen har fostrat några av de mest riskvilliga, de bästa problemlösare och investerare någonsin. De sista 50 åren har varit en explosion av nya idéer. Vi hade frihet, fiasko, succéer, förälskelser och ansvar, och vi lärde oss att förhålla oss till alltihop.

Då när barndomens ängar var gröna byggdes hus och vägar överallt, det fanns poliser och skolor i varje by, läkare gjorde hembesök om man önskade, ordet vårdköer var inte uppfunnet och skatterna var lägre eller samma som omvärldens.

Sedan dess har skatterna höjts gång på gång och ni vet vad som hänt, nu räcker pengarna inte ens till underhåll av vägar och byggnader, det finns inga poliser på gatorna, inga skolor i byarna, vårdköer som räcker längre än en tubkikare ser och överallt byråkrater och regler.

Har det gått bra för dig så du har fått råd med en sommarstuga som du vill skaffa ett dass till måste du göra en konsekvensanalys, en miljöutredning och skaffa tillstånd för din och familjens skit.

Är du däremot politiker går det bra att ta emot hundratusentals människor från fjärran land som också skiter, använder el och behöver bostäder och jobb. Detta utan tillstånd, miljöutredning och konsekvensanalys.

Tänk om alla dessa som arbetar i migrationsindustrin och dess biverkningar kunde ägna sig åt något annat, tänk om alla dessa skattekronor som plöjs ner på asylboenden, SFI-utbildning, socialbidrag osv skulle kunna användas till något vettigt?

Tänk om alla dessa, ja ni är inte dumma, mina vänner, många av er är födda en tid när det var livsfarligt att leva och ändå gör ni det. Grattis!

-Pettersson skrev detta som en insändare i lokaltidningen för runt tio år sedan, hade det på bloggen 2010 och några gånger till och som ni vet är inget nytt under solen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


33 responses to “Vi hade vänner utan Facebook, cyklade utan hjälm och borde vara döda

 • Peter Sjöström

  Tack . En trevlig skrift . Åkte motorcykel i Karlstad på 60-70 – talet . Var men på ‘stan’ så lade man hjälmen på hojen och där låg den kvar . Mer behövs ej tilläggas tror jag . Suck . Mvh Sjöström

  Gilla

 • Peter Kostin

  Färre elever i klasserna ska fixa till skolans problem. Vi var 30 stycken som bildade en klass och vi var 31 när vi lämnade årskurs nio. Alla 31 har minst en gymnasieutbildning, några med högre studier. Idag saknar väldigt många slutbetyg från grundskolan, hur kommer det sig?

  Gilla

  • Arne Groningsson

   Lusten att gå till skolan har minskat, skolan kräver inte att man kommer, utan accepterar skolk. Se miljöaktivister…

   dessutom finns det Pråkbroblem som ökar med rekordfart, man överlever ju ändå även om man inget gör och då behöver man ingen utbildning, ju

   Gilla

  • X

   Ja hur kommer det sig? Antagningskraven till lärarutbildningen, läroplanen och läromaterial kanske kan ge en del svar. Polisen och socialtjänsten kan ge en del fler.

   Gilla

 • The proud swede

  ….och framför allt blev vi aldrig kränkta..

  Gilla

 • Peter Skoglund

  En sund reflektion när man jämför gamla tider mot nya tider.

  Var inte politikerna närmare sina väljare och verkligheten då också?

  Media och tidningar var även mycket viktigare då, för de höll sig till det som skulle skildras och bedrev inte som idag, alldeles för mycket av agenda journalistik.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Men vi fick både hemma och i skolan lära oss vett och etikett ingen blev kränkt och av naturliga skäl så skrek ingen rasism i dåtidens trygga homogena kristna och icke mångkulturella Folkhem !
  En fin tid.

  Gilla

 • X

  Sedan får man inte glömma att det var den generationen som fick för sig att uppfostra sina ungar till vänsterhens, så något måste ju blivit galet.

  Gilla

 • eugenecork


  -63 /-64 då hade man slutat plugget 10 år tidigare
  Då va (-54) Chicko Bar på David Bagares gata
  en del smårövares tillhåll…där planera man inför
  Nyårskravaller, som gick ut på kasta snöboll på
  snutarna…de antog utmaningen och jagade ett
  par 100 babyknuttar genom parker å över kyrko-
  gårdar…då utgick jakten under par år i början på
  -50 talet från Berzeli Park…om nu ngn här va
  med i detta gäng, skulle va kul veta ifall ngn här,
  nu runt 80 bast överlevt å va me under ”dessa
  hemska upplopp”…eller om man nu är ”siste
  man på Skansen”?

  Gilla

 • Pippis pappa

  Ack ljuva minnen! Kommer ni ihåg alla sexiga muslim-gruppvåldtäkter på 60-70 talet, det var tider det! När man kunde gå in på IKEA och förvänta sig få huvudet avskuret av en neger som kräver att bli försörjd livet ut! Då när det var okej att 30-åriga småbarn från Iran sa att dom flytt krig i Aghanistan och pga det var tvugna att våldta Svenska småflickor. När det ännu var okej att göra köttfärs av Svenskar mitt i STHLM med lastbil för att en sagofigur sa att det är heligt. När allt illa som hände var vita mannens rasims fel! Allt var bättre förr.

  Gilla

 • Erik

  Inte var det alltid så kul när man var maskrosbarn och född på 50 talet när föräldrarna söp upp alla matpengar och bråkade och slogs varje kväll och helg. Dessutom mobbad av elaka ungjävlar i skolan då man alltid hade skitiga och trasiga kläder. Men man fick i alla fall mycket frisk luft eftersom hemma var man så lite som möjligt. Som tur var fick man mat i skolan
  Tycker barndomen var ett helvete för mig, som jag helst vill glömma. Men säkert bra för många andra som man var avundsjuk på. Flyttade hemifrån direkt efter skolan och tog värvning i armén. På den tiden fanns det en sådan. Och man blev väl omhändertagen.

  Gillad av 1 person

 • Onkel Björn

  Som varande några år yngre än Pettersson så känner jag till fullo igen mig.

  Tyvärr är det en tid som vi aldrig får tillbaka. Tror att folk var mer lyckliga då, även om svårigheter fanns. Men alla våra föräldrar levde under kriget och hade då fått lära sig att leva under knapra förhållanden. Och de hade inte haft några curlingföräldrar. Och det hade inte vi heller. Vi fick lära oss att ta ansvar för det vi gjorde och ”den som sig i leken ger, får leken tåla”.
  En del av lekkamraternas föräldrar hade dessutom deltagit i kriget.
  Sverige var ett land på uppgång. Det mesta blev bättre.
  Samhället hade en service som var klart bättre än idag.

  Gilla

 • eugenecork


  …för å inte tala om säkerhetsbälte…hamnar man
  upp-å-ner i ett vattendrag, e man då lite groggy
  så ere säkert helkört!.,))

  Gilla

 • vart tog sverige i vägen

  hej jag är född 1960 jag håller med er alleopa jag skälv mins den tiden jag när sverige var ett bra land att leva i jag brukar drömma mig till baks till svunna tider jag vill återvända jag trivs inte med det som är idag regeringen har fullständigt förstört vårat barndomsland jag vill bara bort ,vi hade det jäkligt kul på den tiden alla var glada och lyckliga ungdomar idag vet inte hur underbart sverige en gång var man var helt fri och hade våra mänskliga rättigheter men det var ju då när det var folket som bestämde ja vi rökte på pubar på resturanger och på danställerna men på dom så fans det två sidor en för icke rökare och en för rökare tågen fans en rök kupe och en rökfri kupe och det gick ju alldeles utmärkt men då fans det ju inga gnällkärringar och gnäll kvinnliga män som finns i dag som ska förbjuda allt på den tiden så var det nolltolerans för droger och missbruk. polisen kom direkt .ja så var det man bestämde över sitt eget liv och sitt privatliv utan att regeringen lade sig i

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Och som tonårstjej var man trygg, man kunde gå hem ensam genom Gamla stan när Bobbadilla stängde.

  Gilla

 • ruben

  Tackar! En bra beskrivning, jag känner igen mej från den tiden. Skottlossningarna utspelade sig då i TV eller på film och var ytterst sällsynta i verkligheten.

  Gilla

 • Arne Groningsson

  De flesta av oss hade en pappa och en mamma, men framförallt en mamma som var hemma och stod vid spisen, uppfostrade och skyddade barnen, på samma sätt som djuren gör, under vingarna.

  Inte nått annat som man har idag, de könlösa släktet med hemmapappa som har bestämt att barn ska själva bestämma hur dom ska behandlas för att bli självständiga och stå till kriminalvårdsstyrelsen förfogande och påhejade av politiker av olika skepnad….Kärnfamiljen är ett utdöende släkte så länge pappor ska vara mammor.

  Gilla

 • Grune

  Ja du på 50 och 60 talet så var vi så konstiga så vi åt MAT, idag äter folk GRÄS. Man skall inte äta kossor utan man skall äta upp deras mat.
  Jag är över 70 och jag lever ännu trots att jag ätit MAT i hela mitt liv, Alltså KÖTTVAROR som biff och korv och sånt.
  Om man ser i dag så är det ju livsfarligt att äta sånt. LÖJLIGT!!!! Ät vad du vill och tag gärna en nubbe till maten och några groggar på kvällen så kommer du att leva länge.
  Om du bara äter sådant som rekommenderas i dag så kommer du med all säker het att dö ung och hungrig.

  Gilla

 • Valter

  Enda skjutningarna var i svartvit tv då Bröderna Cartwright började, efteråt kunde det bli den tidens gängkrig, indianer och vita, med låtsasvapen. Man kan kalla det för nostalgi, men det var tillvaron i landet då, nu är det riktiga kulor som far runt här och där, man får snart hukande ta sig över vägarna. Bilbränder, våldtäkter, vakter i skolor, sjukhus, bibliotek, badhus m.m. vilken utveckling som landet genomfar, är det nån som ärligen kan säga att det blivit bättre. Dom pratar i riksdagen om världens fattiga, men inte om dom fattiga pensionärerna i Sverige som staten bestulit på deras besparade pension, en hel del måste gå på matutdelning och har inte råd med bostad efter att blivit pensionärer. Men hycklare har ingen skam.

  Gilla

 • Hakan

  EXAKT så va de Pettersson! Lysande tider, strålande tider som nån gammal skådis sa! De va bättre förr .

  Gilla

  • Grune

   JA !!!! om vi så lever i hundra år till så lär vi ALDRIG få det så bra som vi hade på 50 och 60-talen.

   Gilla

 • Ahmed Efendi

  Du glömde nämna att det var trygghet överallt.Man behövde inte låsa grejer det var inga skjutningar.Den tiden jag saknar,det var som en dröm som vi kommer alldrig uppleva igen om svetsarns gäng får styra och ställa.Vi fattade inte hur bra vi hadde.

  Gilla

  • Kenth Andersson

   Tryggt överallt ?
   Det håller inte dagens politiskt korrekta och vänstervridna experter som föddes på 90-talet med en mobil i näven med om, enligt dem så var det mycket värre förr innan den befriande okontrollerade massinvandringen började.

   Gilla

  • Fiona1177

   Då lade man också nyckeln under dörrmattan när man gick ut. Hos mormor, i Hälsingland, hängde man nyckeln på en spik bredvid dörren. Ja, tänk vad fort det gått utför.

   Gilla

 • Erling

  En underbar beskrivning av den barndom och uppväxt man känner
  igen.
  Nostalgi – jag njuter!

  Så väsensskild från vår nutid!

  Gilla

 • ossie

  Islam var nåt konstigt okänt en neger var lika ovanligt som en isbjörn på våra gator. Tjuvligorna fanns bakom järnridån. Vi hade åsiktsfrihet och sossarna brydde sig om vanligt folk till skillnad från nu.

  Gilla

 • Adam Bohlin

  Ja så var det!, Vad lustigt att du skrev några år en bit in på 70-talet, jag brukar alltid säga att personer födda efter 75 är som att prata med en helt annan nation tillskillnad från de som är födda 65 jag är född 70, jag har alltså mycket mer gemensamt med någon som är född 53 än med någon född 75.

  Det var så fint skrivet, man blev varm i hjärtat igen. tack så mycket för att du la upp det nu inför Julen.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: