Tolkkostnader mångdubblade trots att vi pratar svenska


INVANDRING & EKONOMI. Minns ni centerpartiets ledare Annie Lööfs bevingade ord ”Vi pratar svenska. Människor som kommer hit pratar svenska”, det verkar lite si och så med detta. 

Tolkkostnader vid Sveriges domstolar enligt domstolsverket.

 • 2002                  15 859 249 kr
 • 2006                  29 807 178 kr
 • 2012                  75 890 396 kr
 • 2017                  127 000 000 kr

Det är det lilla, till detta kommer tolkar på Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Kammarkollegiet, Polisen, Kriminalvården, Tullen, Försäkringskassan, Trafikverket, Statens Institutionsstyrelse, Pensionsmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Skatteverket, Åklagarmyndigheten, Kommuner, Landsting och alla jag glömt.

I Sverige har alla rätt till en kvalificerad oavsett om de bott i landet en vecka eller 20 år vid kontakt med myndigheter, sjukvård och andra offentliga organ.

Sedan i somras gäller en ny förvaltningslag. Den innebär att invandrare kan kräva tolk i alla kontakter med myndigheter och att alla myndighetsdokument i ett ärende översätts till önskat språk.

De mest efterfrågade språken hos tolkförmedlingarna är arabiska, dari (Afghanistan), somaliska, tigrinska (Eritrea), persiska (Iran) och kurdiska (Irak).

-Pettersson har svårt att få en överblick av de totala direkta kostnaderna för tolkar men de uppgår till 1-2 miljarder per år. Till det tillkommer de indirekta kostnaderna som att folk inte får jobb för att de inte kan eller vill lära sig svenska och sådant som går snett för att människor missförstår varandra.

Beloppen är astronomiska…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


12 responses to “Tolkkostnader mångdubblade trots att vi pratar svenska

 • gamgubben

  Politikernas oförmåga att tänka logiskt drar med sig enorma kostnader. Ju mera tolkar desto sämre svenska borde vara ledord, om ingen behöver anstränga sig så blir det ingen förändring.
  Uppenbarligen kan du komma hit som 25 åring och vid pensionsåldern återvända till ditt hemland utan att kunna svenska men kommer att leva relativt gott på garantipensionen som de dumma svenskarna bjudit dig på. Detta utan att du har behövt lägga två strån i kors för att bidraga till vårt land.
  Jag har svårt att förstå varför inte SD får fler röster.

  Gilla

 • Broder Tuck.

  Detta parti hade en nazist i sin partistyrelse samtidigt som någon skrek heil hos SD och någon med kängor hade bomberjacka.

  Gilla

 • Argus

  Finns ingen anledning för SOS Alarm att erbjuda tolkhjälp. Vilket incitament är bättre än vetskapen att ditt och de dinas liv kan hänga på att du lär dig begriplig svenska? Sedan är jag övertygad om att personalen på SOS Alarm kan både förstå och prata engelska om det kniper.

  Gilla

 • bj

  Att politikerna tappat verklighets förankring är väl ingen hemlighet men Löövs verklighet är utöver det vanliga. Hur man kan rösta på denna person är för mig obegripligt

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Varför lära sig svenska när det rika Sverige mer än gärna för skattepengar erbjuder tolkhjälp ?

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Dagens trygga och heligt mångkulturella Sverige är som alla vet helt fritt från krav och moral så därför finms det naturligtvis heller ingen skyldighet att prata svenska i just Sverige!

  Gilla

  • Grune

   Nästa gång jag som är 6:te generationens Svensk ( minst ) skall till någon läkare med ett namn som inte går att uttala så SKALL jag ha TOLK.

   Gilla

 • Göran Persson

  Jag blir så arg att kalsongerna fryser till is.

  Gilla

 • Macke

  Varför behöva lära sig svenska när det är självklart med förmåner att komma hit.
  Samnytt har tabell på vad landstingen/ regionerna har fått i antal uppdrag för tolkhjälp.
  Även tabell på vad myndigheterna har fått betala ut.
  Samt domstolsverkets tolktaxa.

  ”Kostnader för tolkhjälp drygt 6,5 miljarder sedan 2014 – arabiska och dari ökar mest.”
  https://samnytt.se/kostnader-for-tolkhjalp-drygt-65-miljarder-sedan-2014-arabiska-och-dari-okar-mest/

  Som vad den vise Mona Sahlin sade:
  ”Det är häftigt att betala skatt”

  Gilla

  • Argus

   Jag har sedan länge framför idén om att den som har sökt asyl ska vara hänvisad till Migrationsverket för allt, inklusive sjukvård. Migrationsverket kan å sin sida anställa alla de högutbildade som strömmar in för att kunna erbjuda sjukvård med mera. På det viset behövs ingen tolkservice och vi behöver inte heller granska sjukvårdspersonalen då de kommer att bli avslöjade av patienterna om de farit med osanning.

   Gilla

 • SVENSK

  Att kunna säg t ex ” jag Afganistan”, ” jag pappa” eller ”du buss”, är inte att tala svenska, det är att ligga på en Svensk ettårings nivå i vältalighet.

  Gilla

  • Kenth Andersson

   Allt är relativt i dagens idiot-Sverige, eftersom inga språkkrav finns eller får finnas så kan uttryck som jag Afghanistan, jag pappa och du buss av vissa naturligtvis tolkas som fullgod och godkänd svenska !
   Om inte, så bara ring efter en dyr tolk.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: