Talmannen och en frånvarande statsminister

INRIKES. Talmannen leder riksdagens arbete i samråd med gruppledarna och med stöd av Riksdagsförvaltningen. En viktig uppgift för talmannen är att leda förhandlingarna vid ett regeringsskifte och lägga fram förslag till ny statsminister.

Talman Andreas Norlén

Att talmannen leder riksdagens arbete innebär att han eller hon har det yttersta ansvaret för hur riksdagsarbetet planeras och bedrivs. Därtill leder talmannen kammarens sammanträden och är riksdagens främsta representant.

Talmansämbetet är den högsta post en person kan väljas till i Sverige. I rang kommer talmannen efter statschefen, alltså efter kungen, men före statsministern.

-Pettersson hör att talmannen är emot extraval. Norlén anser det vore ett misslyckande för det demokratiska systemet.

Jag anser att svårigheten att få fram regering inte beror på talmannen, det demokratiska systemet utan på våra politiker. Att vara heltidspolitiker är uppenbart för svårt för vissa politiker.

Ett nyval skulle tvärtom visa att det demokratiska systemet fungerar, nu vet  väljarna betydligt mer än innan den 9 september.

Problemet med nyval är att talmannen kanske förlorar sitt arbete och han tjänar 172.000 kronor i månaden…

Om en stund, klockan 9:00 röstar riksdagen om en Stefan Löfven som ny statsminister, men Stefan är i Bryssel och gnäller på att Jimmie Åkesson (SD) har tagit föräldraledigt och rest till Thailand.

Det är underliga tider, det röstas om en frånvarande statsminister som vet att han inte blir vald och som inte vill ha jobbet för att budgeten är borgerlig…lite brister har allt det demokratiska systemet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

14 thoughts on “Talmannen och en frånvarande statsminister

 1. Efter att Kristersson nedröstats kommer Annie att föreslås som statsminister och Mp som har bytt block, Björklund som räds ett extraval, Stefan som anser att det största blocket ska regera och M o Kd som vill ha en alliansregering, kommer att rösta för. – Det känns kört.

 2. Semester i Thailand för J.Å är inte acceptabelt enligt Löven men själv är han inte närvarande i riksdagen under omröstningen på grund av ett viktigt möte inom EU-FAMILJEN !!!!!!!!!

 3. Ja 172.000 :- /mån är ju en hygglig lön…..Förstår därför att han gärna fortsätter sina ”sonderingar” !

 4. Sann demokrati är ett extra val efter så många misslyckanden. Ett nytt val är problemet för sjuklövern och en stor vinst för SD. Verkligheten är obehaglig.

 5. ExtraVal.Nu. Tack!
  Så vi får bort miljömuslimpartiet och liberalerna ur sin maktfullkomliga ”bubbla”.
  Så att centermuslimpartiet tappar röster när de gång på gång visar sin SverigeFrånVända ”politik”
  SD behöver fler röster för de är det enda partiet som är oskyldig till masskoloniseringen av Sverige!
  ExtraVal.Nu

  • Extravalet närmar sig sakta men säkert.
   Efter denna statsministeromröstning är det 2 röstningar kvar som återstår.
   Frågan är hur Annie L med C kommer att göra efter den tredje röstningen.
   När ingen av 7 klövern vill ha extraval.
   Ev. vill S ha extraval så att L åker ut när de ligger precis över 4% och att alliansen splittras.
   Ett önskescenario att både L och MP hamnar under 4%.

   • Ett extraval kommer att dröja tills alla 7-klöverns partier fått chansen att bilda regering. Det är ju så att alla dessa partier förlorar stort på extraval, det enda partiet som får dubbelt så många röster som i ordinarie valet i September är SD. Det blir nog så att C, MP, L och kanske t.o.m. S åker ur riksdagen.
    Även talmannen går miste om sitt jobb efter ett extraval och det gör ingenting för han är moderat och totalt värdelös som talman.

   • För mycket önsketänkande här. Och för mycket spelrum för partierna att hålla på med denna cirkus, speciellt för de partier som sväva några procent över 4% spärren. Det är helt orimlig att de tillåts att sätta krokben för allt och alla och stå i riksdagen som om de hade folkets röst bakom sig. Som MP, L, och snart Centern

Kommentera