Stor invandring säkrar jobben


Lokaltidningen som i grunden är centerpartistisk, har inte gjort sig känd för en objektiv rapportering om invandring.

Man kan säga att de lyckats igen. Idag får man läsa om hur Arbetsförmedlingen oroas över minskad invandring i en artikel som bjuder på en rad motsägelser.

Rubriken till artikeln lyder ”Utan invandringen hade företag tvingats fly landet” och toppar en text som ska förmå oss att uppskatta en stor invandring.

Lokaltidningen

Talar vi om företagens situation, talar vi om arbetskraftsinvandring. Sverige har haft en fungerande sådan i hundratals år och hade det fram till början av 70-talet då Socialdemokraterna bytte fot och införde en icke fungerande asylinvandring. Resultatet av denna ser vi fortfarande. En fungerande och nödvändig arbetskraftsinvandring upprör nog inte så många och det är inte den debatten handlar om.

Den första motsägelsen kommer i dessa ord:

”Invandringen har gett företagen i länet en möjlighet att expandera…//…Arbetslösheten beräknas stanna på 8,4 procent…//…Bland utrikesfödda uppgår arbetslösheten till drygt 25 procent”

Artikeln propagerar för stor invandringen, samtidigt som den redan stora invandringen inte fungerar. Den här statistiken från förra veckan talar sitt tydliga språk. Trots stora subventioner till arbetsgivare som anställer nyanlända och jobbskapande projekt ser det illa ut. Klicka för större bild.

Nästa motsägelse är denna:

”Utan invandring hade en del av dem (företag) tvingats att lämna landet”

2013 kom SCB med en rapport som talade om en omfattande utlandsflytt av företag, en flytt som pågått i decennier. Det handlade då inte om brist på arbetskraft, utan om strategiska beslut och höga kostnader. Mauro Gozzo, chefsekonom, sade då att ”utflyttningen av svenska företags verksamhet kommer att hålla i sig, inte minst för att tjänstesektorn i högre utsträckning blir global och många tillväxtländer börjat konkurrera inte bara med pris utan även med kvalitet”.

1999 publicerade Aftonbladet en artikel om svenska storföretag som planerar en utlandsflytt. Så många som vart sjätte storföretag planerade då en flytt och bland dessa fanns såväl verkstadsföretag, som energiföretag och IT-företag. Anledningen var inte arbetskraftsbrist, utan det svenska företagsklimatet.

Tittar vi i nutid är det fortfarande svenska företag som flyttar verksamhet utomlands. Nordea och Göteborgskex som två exempel. Inte heller här handlar det om arbetskraftsbrist, utan om det dåliga och kostsamma företagsklimat som råder.

”Stockholmsbörsens största företag flyttar för att de som alla andra företag vill tjäna pengar och fortsätta tjäna pengar utan att missgynnas av dåliga villkor för företag”

Lokaltidningens artikel säger också att antalet utrikesfödda ökar och antalet inrikesfödda minskar. Någon analys får vi inte, men de här två artiklarna förklarar en del. Rekordmånga svenskar flyttar utomlands och Barnafödandet bland utrikesfödda som säger att skillnaderna är störst mellan kvinnor födda i Sverige och kvinnor födda i ett utomeuropeiskt land med låg utvecklingsnivå. Svenska och andra europeiska kvinnor jobbar i allt större utsträckning, tänker allt mer på karriären och hinner inte bilda familj som förr. Utomeuropeiska kvinnor från länder med låg utvecklingsnivå (Somalia, Afghanistan etc) jobbar inte och har som tradition att föda många barn. Kanske borde lokaltidningen informerat om detta?

Artikeln som sådan bygger på en rapport från Jens Lotterberg, analyschef på Arbetsförmedlingen. AF, vars Generaldirektör Mikael Sjöberg har ett förflutet inom Socialdemokraterna.

Här kommer nästa motsägelse in i bilden. Samma Lotterberg som i rapporten talar om vikten av en stor invandring, sade så här om situationen 2016 angående tillgängligheten på bostäder och jobb.

”Nej, inte jobb, det vittnar länets höga arbetslöshet…//…Den stora befolkningstillväxten beror till stor del på stor invandring…//…flera invandrare har låg eller ingen utbildning”

Fast redan 2004 var Lotterberg ute och varnade för den låga sysselsättningen. Då befann sig Sverige i en lågkonjunktur där man räknade med att 145 000 jobb skulle försvinna och arbetslösheten stiga till 10 procent. Nu är Sverige åter på väg in i en lågkonjunktur och redan har tusentals jobb försvunnit från landet, men det bekymrar inte Jens Lotterberg och lokaltidningen som sätter knorr på artikeln med dessa ord.

”Om inte politikerna beslutar om väldigt låga nivåer (invandring). Då kan det bli problem för företagen”

 


16 responses to “Stor invandring säkrar jobben

 • Valter

  Istället för att företag flyttar till länder med billig arbetskraft, flyttas billig arbetskraft hit. Bara det att de måste utbildas och motiveras att arbeta, vilket våra skattemedel ska se till. Vi betalar för vår egen undergång, verkar det som. Om tio år, har vi svaret, men då har vi ingen åsiktsfrihet kvar, så tystnaden får tala.

  Gilla

  • Macke

   Titta på hur många svenska företag som redan genom åren har dragit från landet.
   Samt hur många av de svenska som blev uppköpta av utländska aktörer som därefter lades ner.
   Listan kan göras lång men nämner några av dem.
   Den klassiska svenska Brio har lagt ner all sin tillverkning här i landet.
   Electrolux med spistillverkningen i Motala och damsugare i Västervik är helt borta.
   Whirlpool med mikrougnarna i Norrköping har flyttats ner till Italien.
   Goodyear med slang och däcktillverkning i Norrköping som hade på -70 talet med 1.400 anställda.
   Gislaved med sina bildäck blev uppköpta av Continental och därvid lades fabriken i Gislaved ned.
   Ericsson är det inte mycket kvar av här som var ett av de stora.
   Vi var tidigare bl.a. ett av värdens tre största länder inom skeppsbyggnad.
   När varvskrisen kom då lades den ner.
   Glasriket i Småland med glastillverkningen är ett minne blott.
   Våra sågverk som har funnits runt om i landet är det enbart ett fåtal kvar av idag.
   Av allt här i landet som finns kvar har det även permitterats
   folk så de har inte lika många anställda.
   Vi har redan arbetslöshet som heter duga och inte lär denna sjunka precis.

   Gilla

 • Kenth Andersson

  När Sverige har uppnått Annie Lööfs våta dröm om en svensk befolkningsmängd på 30-40 miljoner då är arbetslösheten 0% !

  Gilla

 • Bosse

  I alla år har vi från vänstern fått höra hur väst i århundraden genom sina kolonier har sugit ut fattiga länder på råvar och tillgångar för att berika oss själva.

  Nu använder man argumentet att ”flyktingarna” som kommer är högt utbildade läkare, ingenjörer och raketforskare som något väldigt positivt och kommmer att berika oss som land.

  Att vi dränerar dessa länder på utbildade människor är alltså plötsligt något väldigt positivt

  Inte ett ord om att för varje läkare som kommer så förlorar dessa fattiga och sönderbombade länder värdefull kunskap att bygga upp sina egna länder. Behöver Sverige eller Syrien med hundra tusentals krigsoffer bäst dessa läkara?

  Sedan visar det sig att dessa människor ofta inte ens har utbidning motvarande svenskt lågstadium och att sk läkare köpt diplom på internet, men det håller man väldigt tyst om trots att dom jobbar på sjukhus och riskerar människoliv

  Gilla

 • Dino

  Alla jobb jag haft är utan AFs hjälp när jag väl hittade ett jobb och bad om hjälp för att kunna titta för både min och fruns räkning blev det nobben och var en gång i tiden även intresserad av att starta eget men fick kastat i ansiktet det är inte lönsamt samma förmedlare hjälpte en annan att starta upp ett företag med mina ideer så ngt förtroende för AF har varken jag eller ngn annan i familjen och vi är många

  Gilla

  • Macke

   En handläggare på AF sade rakt av om YKB- behörighet genom deras försorg.
   En arbestslös som ej innehar YKB kan få YKB- behörigheten genom AFs försorg, ifall denne har ett fast förarjobb på gång.
   När det redan i annonserna står klart och tydligt som krav att den sökande innehar YKB behörighet.
   Hur denne då skall kunna söka och få ett förarjobb där det numera erfordras YKB går bra ihop.

   Gilla

 • Peter Skoglund

  Bra skrivet och sammanfattat , Stefan K.

  Det skulle vara intressant att veta exakt vilka ”företag som tvingats fly landet”, av Jens Lotterberg, analyschef på Arbetsförmedlingen. Dessutom finns det en stor grupp människor som inte använder sig av AF, överhuvudtaget, för att söka nytt jobb. Man skriver inte in sig ens.

  Hur trovärdiga AF är i sina uttalanden och det resultat man uppvisar. Får var och en skapa sig en uppfattning om.

  ”En tiondel av personerna som fick ett nytt jobb i Sverige i fjol hittade jobbet via Arbetsförmedlingen, varav endast 1,5 procent genom kontakt med myndighetens personal.”

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7035131

  Gilla

 • Cesil.

  Sverige behöver inte fler falska läkare, inte heller fler falska sjuksköterskor.
  Vi har tillräckligt av den sorten.
  Hur det ligger till med civil-ingenjörer har uppdrag granskning inte undersökt ännu.

  Gilla

 • Kent Bengtsson

  Centerpartistisk tidning förmodligen lika vimsig i tankeverksamheten som rödhättan till partiledare.

  Gilla

 • Tore

  Fler poliser, sjukvårdspersonal, mer folk på kvinnojourerna, kyrkogårdsarbetare, klottersanerare, väktare, advokater, åklagare etc etc.
  Så visst ger det mer jobb ju mera brottsoffer desto mera vård och blåljus personal.

  Gilla

 • age

  Vi kan notera att en dold hjärntvätt sprider sig i Vårt Fosterland!

  Gilla

  • Kenth Andersson

   Tycker denna uppenbarliga hjärntvätt är helt vidöppen, är bara att läsa tidningar lyssna och se på SR, SVT, TV4, TV3 alla öriga TV och radio-kanaler och inte minst all politiskt korrekt TV-reklam !

   Gilla

  • Tore

   Svårt och hjärnttvätta ett hjärndött folk.

   Gilla

 • ossie

  Invandringen säkrar ju i alla fall jobb på migrationsverket, polisen, vaktbolag, socialkontoren, kriminalvården m m

  Gilla

  • Argus

   Du hann före mig. 😉

   Du får heller inte glömma bort Arbetsförmedlingen som får minskat anslag nästa år, sjuk- och tandvården och inte minst begravningsbranchen både på grund av skjutningarna men också beroende på de allt längre sjukvårdsköerna. Såg någonstans åtta (8) månader för akut tarmcancer. VIDRIGT!!!

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: