Sänkta skatter

Socialisterna går nu bananas över Moderaternas och Kristdemokraternas utlovade skattesänkningar.

Minnet är ibland kort, för under Göran Perssons tid som statsminister sänkte Socialdemokraterna ett antal skatter för att få in mer pengar i statskassan.

2004 utlovade Göran Persson (S) både sänkta inkomst- och förmögenhetsskatter. Samarbetspartierna Mp och V var dock inte med på tåget och opponerade sig.

Fast redan vid Riksdagens öppnande 2003 klargjorde Persson att såväl förmögenhetsskatt som bolagsskatt kunde komma att sänkas. Detta för att hävda de svenska företagens konkurrenskraft. Höga skatter missgynnar Sverige och avviker våra höga skatter från övriga EU kan de komma att dämpa svensk tillväxt och välfärd.

Svenska folkets tilltro till skattesystemet var lågt, men en studie som gjordes åren 1996 – 2006 visade att Socialdemokraternas skattesänkningar i första hand gynnade de mer välbeställda. Även andra undersökningar visar att Socialdemokraterna sänkt skatter i miljardbelopp sedan millennieskiftet.

Redan 1999 publicerade Socialdemokraternas partiorgan, Aftonbladet, en artikel om partiets skattesänkningar och den skattereform som Persson och finansminister Bosse Ringholm ville sjösätta.

Lagom till valet i år, gick tidningen Arbetsmarknadsnytt ut med en vädjan om skattesänkningar för välfärdens skull och lutar artikeln på just Socialdemokraternas skattesänkningar runt millennieskiftet.

I början på året publicerade författaren Karl Beijbom en artikel i VLT där han påpekade att lägre skatter ger högre skatteintäkter. Det skedde under Göran Persson och det skedde under Alliansens år där skatterna sänktes med 140 miljarder, samtidigt som skatteintäkterna ökade med 280 miljarder.

I Beijboms artikel hänvisar han till Lafferkurvan. Lafferkurvan efter en arabisk matematiker (borde uppskattas i socialistiska kretsar), skapades av den amerikanske nationalekonomen Arthur Betz Laffer och är tänkt att beskriva förfarandet i en elastisk ekonomi. Enligt Lafferkurvan utgör inte nivån på skatterna den stora utmaningen, utan folkets vilja att betala skatt och arbetsgivarnas förmåga att acceptera en viss nivå på skattesatsen. Ni kan ta del av Lafferkurvan på Wikipedia där det också refereras till andra forskningar som säger att lägre skatter ger högre skatteintäkter.

Lite kuriosa.

Det talas mycket om att Sverigedemokraternas väljare är outbildade och förstår inte vad de röstar på. Jobbar man inom industrin omges man av många socialister. De gick bananas igår och var fly förbannade över att skatterna ska sänkas och att avdragsrätten för fackavgiften tas bort.

Det är minst sagt kul att ta upp diskussionen och höra hur okunnigheten är närmast paralyserande hos vissa. Framför allt en av de manliga arbetskamraterna var högljudd, men tog bara en minut innan vi övriga förstod att hans kunskap i samhällsfrågor är begränsade, ytterst begränsade.

Vad jobbskatteavdrag är har han ingen aning om. Han trodde att fackavgiften nu ska höjas med tusentals kronor i månaden och att han kommer att få en sämre ekonomi med den utlovade skattesänkningen. Ja, ni förstår.

Inte ens när fakta lades fram på bordet ville han förstå, så vi andra misstänker att han ger uttryck för en ideologi och inte verkligheten. Så här är det nämligen.

För en genomsnittlig metallarbetare skulle den socialistiska regeringens avdrag på fackavgiften ge tillbaks i snitt 1 225 kronor per år. Det nu utlovade femte steget i jobbskatteavdraget ger 210 kronor mer i månaden för en löntagare, alltså 2 520 kronor mer i plånboken per år. Detta lagt till de cirka 2 000 kronor i månaden en vanlig löntagare fått i de jobbskatteavdrag som hittills gällt.

Ibland är det inte lätt när en enda intressen är sport och dokusåpor.

10 thoughts on “Sänkta skatter

  1. Avskaffad skattereduktion för fackföreningsavgift per 1 april 2019 – I rättvisans namn bör då inte heller arbetsgivaren kunna dra av medlemsavgiften till sin intresseorganisation!
    Och synd att M+KD ej tog chansen att slopa eller skatteväxla den konstiga trafikförsäkringsskatten.

  2. Om skattehöjningar kom dom svaga till del vore det okej. Tyvärr gynnar det bara besuttna politiker. Då är det bättre att sänka skatter.

  3. Finns bara ett sätt att få ordning…
    SÄNK SKATTERNA I SVERIGE !

    Detta skapar ett agerande och tänkande med förnuft.
    När det finns viss mängd pengar, och vi inte gör som vänster-naiva gökar ( höj skatterna för allt ) , så ger lägre skatter, till ett agerande som är till klar fördel, då pengarna övervägs att fördelalad med ansvar och förstånd.
    Den enda klara vägen till ett hållbart ekonomiskt försvarbart samhälle.

    Har du en viss mängd pengar…ja, få kan du inte agera ( i normalfall ) i ren idioti, att göra som strutsen…ner med huvudet och så är allt bra !
    Ett vänstersätt att agera…som strutsen….idioti !

  4. Varför ska man inte sänka världens högsta skatt?
    Våra skattepengar går ändå bara till terrorsponsring, genusforskning, feminism och annan skit.

    • Om man sänker skatter i Sverige då finns det ju inte tillräckligt med pengar till sådant som skattepengar inte ska gå till och då blir vissa av politikerna stackars utsatta grupper i samhället kränkta och mår dåligt men med dessa grupper avses inte våra gamla inom åldringsvården som byggt landet och övriga infödda hederliga arbetande äkta svenskar !

      • Det finns ju inte pengar till sånt som är nödvändigt nu heller eftersom 80% av pengarna går raka vägen ner i halsen på analfabeterna från Afrika och Asien och det kommer det också att göra även om vi sänker skatten mycket. Då tar dom hellre bort pensionerna helt och drar in på sjukvård, skola, polis, äldrevård och infrastruktur.

    • Det dom har allra svårast för i 7-klöven det är politik för det har dom inte en aning om vad det är för leksak bland alla som dom har i sandlådan.

Kommentera