Misstänkta terrorister med kopplingar till Sverige gripna i Danmark

ISLAM. I Danmark har flera personer gripits i en misstänkt terrorcell som ska ha försett IS i Syrien med drönare som använts som fjärrstyrda bombplan, det avslöjar Danmarks Radio. Gripandet skedde efter att två privatpersoner hjälpt till.

Genombrottet kom av en lycklig slump sommaren 2016. Den danska säkerhetspolisen PET hade span på en 29-årig taxichaufför som de misstänkte hade kopplingar till terrorverksamhet.

Under en taxiresa började han prata med en passagerare, en ung man vid namn Toke Suhr, som precis höll på att öppna en drönarbutik i Köpenhamn. PET bestämde sig för att kontakta Toke Suhr för att gillra en fälla.

– Säkerhetspolisen PET misstänkte att den här personen skulle komma in i vår butik och köpa drönare. Och om han gjorde det ville de gärna samarbeta, säger Toke Suhr till Danmarks Radio.

Under 2016 hade det kommit flera rapporter om att IS byggt om kommersiella drönare till fjärrstyrda bombplan som man använde i Syrien och Irak. Säkerhetspolisen, PET, ville nu att Toke skulle sälja drönare till den terrormisstänkta 29-åringen om han kom in i butiken.

Genom att följa drönardelarna hela vägen till IS i Syrien hoppades PET kunna kartlägga nätverket som försåg IS med drönare. Och strax efter att Toke öppnat butiken i november 2016, kom 29-åringen mycket riktigt in.

Han ville göra affärer. Toke Suhr berättar för Danmarks radios reporter Mette Meyli Aalbeck hur hjärtat började banka när han såg vem som kom in i butiken.

På uppdrag, av PET, satte Toke ett mycket lågt pris, på de drönarkomponenter som 29-åringen ville köpa, han nappade på betet. 29-åringen kom till butiken flera gånger, och köpte olika komponenter till kraftfulla drönare. Men innan de levererades, förseddes komponenterna enligt Danmarks Radio, med spårsändare.

– Det är väldigt ovanligt att man använder sig av privatpersoner på det här sättet. Det var en väldigt skicklig operation, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Först hösten 2017 greps 29-åringen i sitt hem i Bröndby misstänkt för terrorbrott, ytterligare ett år senare greps tre andra personer.

Det visar sig att det finns flera kopplingar till Sverige. Terrornätverkets, förmodade ledare som är häktat i sin frånvaro, var tidigare bosatt i Malmö en längre tid. Och en av de tre som greps i slutet av september är skriven i Helsingborg.

-Pettersson undrar vad betongsuggorna som hindrar lastbilar gör för nytta när terroristerna börjar använda drönare…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

5 thoughts on “Misstänkta terrorister med kopplingar till Sverige gripna i Danmark

 1. Skrämmande tanke, det kan göras med enkla drönare, det behövs inte många hekto potent militärisk sprängmedel för att göra en drönare till en bomb

 2. Kan inte vara möjligt….
  Här i Sverige kommer det bara barn över gränsen (sen att dom har mer skägg än en 50-årig svensk), och dessa små barn har varken pass eller pengar ( men de har senaste mobiltelefonen, fina märkeskläder ) och är utbildade ( redan i 18-års åldern ) till raketforskare och hjärnkirurger ( detta som en svensk, tidigast kan bli klar i 30-års åldern, om svensken är oerhört duktig ).
  Och alla små barn som kommer till Sverige, vill bara Sverige gott, ställer inga krav och gör inga brott !

  Och jorden är platt, och islam är en fredlig och vänlig/human religon.

  Ps. Alla danskar är väl då rasister och nazister om de skriver att en mörkhyad man ville köpa ”leksaker” till Syriens invånare.
  Hemska danskar, som vill ha ordning, och noll terror i världen.

  Ding Dong Kokko

Kommentera