Idag är det 300 år sedan Karl XII och den svenska stormakten dog


HISTORIA. I dag är det 300 år sedan Karl XII stupade på Fredrikstens fästning i norska Halden. Vid 21-tiden den 30 november 1718 träffades kungen i huvudet av en kula. Om den var norsk eller svensk tvistas det fortfarande om.

Karl XII:s likfärd, versionen från år 1878, målad av Gustaf Cederström som var väl medveten om att han hade tagit sig konstnärliga friheter med händelseförloppet, något som han kommenterade  ”Ej bars Carl XII obetäckt över gränsen, men har det stött någon människa att jag framställt honom så? … Absolut lögn bör man akta sig för, men en väl vald licentia poetica måste vara tillåten”

Döden var snabb och med kungen dog också det svenska enväldet och den svenska stormaktstiden var över.

Karl XII, föddes 1682 på Slottet Tre Kronor i Stockholm, som låg på samma plats som nuvarande slottet.

Karl fick makten som femtonåring och tillbringande största delen som kung i fält.

Sveriges krigsmakt var i toppskick i slutet på 1600-talet, det hade Karl XI sett till efter erfarenheterna vid slaget vid Lund 1676 då Sverige höll på att förlora de södra landsdelarna.

Denna krigsmakt med karoliner kom väl till pass för sonen Karl XII när tre länder år 1700 förklarade Sverige krig: Danmark, Ryssland och Polen-Sachsen.

Danskarna besegrades raskt, därefter överskeppning av armén till Estland och stor svensk seger vid Narva. Karolinerarmén fortsatte sedan söderut, för att knäcka det polska motståndet. Polen var vid denna tid mycket större än idag, och omfattade dagens Litauen, Vitryssland och halva Ukraina. Karl XII vann segrar på rad och den polske kungen kunde avsättas.

Karl XII koncentrerade sig nu på ryssarna och marscherade mot Moskva. Sommaren 1708 åter en lysande seger i Holowczyn. Den ryska armén – tre gånger större än den svenska – besegrades på slagfältet, med stora förluster.

Ett år senare slutade det ändå med ett förödande svenskt nederlag vid Poltava i dagens Ukraina.

Avstånden och åren i fält blev för mycket och med tsar Peter I, som inte utan anledning kallades ”Peter den store” hade Ryssland en stark och duktig ledare som bland annat lärde den ryska armén den karolinska taktiken.

Efter katastrofen vid Poltava flydde Karl XII till Osmanska riket där han inrättade en exilregering. Han kom att stanna där i fem år tills han återvände till Sverige för att ta itu med Danmark-Norge. Efter två misslyckade fälttåg blev han 30 november 1718 skjuten till döds under Fredrikstens belägring.

Sverige förlorade kriget, och hade efter fredsavtalen förlorat sin stormaktsställning i Nordeuropa till Ryssland. Det kungliga enväldet försvagades kraftigt och Sverige gick in i en period där makten samlades i riksdagen som kom att kallas för frihetstiden, som varade i ett halvt sekel tills det tog slut i och med Gustav III:s statskupp.

Nåväl, Idag den 30 november är Smålands karoliner med ”Guds hjälp” på fälttåg med en stor trupp till norska Halden och Fredrikstens fästning för att  minnas Karl XII:s gärningar.

Smålands Karoliner. Foto Stina Ekeroth

Tidigare var den 30 november även en dag för nazisterna att fira. Det är viktigt att veta att dessa muppar inget har med vår kung att göra, de har heller inget med vikingarnas symboler eller asagudarna. Nazisterna kan hålla sig till sin ledare och den lille mannen med mustaschen, han var ingen viking eller svensk stormaktskung.

I dag ska de som kallar sig Nordisk ungdom lägga ned en staty vid Karl XII statyn i Kungsträdgården, hoppas de nöjer sig med det…

Det finns en gammal anekdot om de svenska soldaternas tapperhet: det hette att svenskarna var de hårdaste av de hårda, de slogs alltid till sista finne…

Sabaton – Carolus Rex.

-Pettersson säger att det är tur att de som kämpat och dött för vårt land inte ser att männen blivit feministiska, genuscertifierade möss…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


19 responses to “Idag är det 300 år sedan Karl XII och den svenska stormakten dog

 • ulsansblogg

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Ett folk som det svenska ska inse att var tid har sin egen historik. Att offra män i krig eller att offra kvinnor på gator och torg (våldtäkter) är definitivt inte humant. Det kanske nuvarande politiker bör ha i åtanke när de så övermodigt talar om allas lika värde. Speciellt då en regim som anser sig vara en feministisk humanitär stormakt.

  Gilla

 • sverre

  Karl den 12.døde 11.desember 1718 ifølge vår gregorianske kalender men 30.november ifølge Sveriges daværende julianske kalender .Således får man vente noen dager med ” firandet ”.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Är inte Karl den XII något kränkande och skamligt i dagens trygga och heligt mångkulturella dårhus Sverige, ska vi inte numera skämmas för vår svenska historia och krigarkungar ?

  Gilla

  • eugenecork


   tack för den redogörelsen Kalle…synd att
   Unionen upplöstes ntn 200 år senare, vi
   är samma folk, samma språk å minst lika
   larviga och fåniga som Norrbaggarna!.,)

   Gilla

 • Nappe

  ” -Pettersson säger att det är tur att de som kämpat och dött för vårt land inte ser att männen blivit feministiska, genuscertifierade möss…”😂

  Gilla

  • Argus

   Väldigt svenskt efternamn på den där Hampus. 😉

   Det finns två Nessvold i Värnamo som är födda 1945 respektive 1949 med norskklingande förnamn. Jag skulle tro att de är resultatet av norska krigsflyktingar, liknande konstellationer finns i min bekantskapskrets.

   Gilla

 • El gringo

  Karl den XII, en av våra bästa kungar genom tiderna.

  Gilla

  • eugenecork


   när han dog hade han fört Sverige till ruinens
   brant, på alla vis…va vare för BRA me detta?

   Sverige hade säkert varit ett annat land idag
   om han inte utarmat riket på precis allt, 82%
   av den manliga befolkningen gick då under
   Skulle vilja påstå att vi inte rest oss än, fast
   300 hundra år har förflutit

   …iom detta glorifierar du väll även 82:an, de
   är ju på god väg lyckas, utan den manspillan
   som en massa krig för med sig…går tydligen
   bra me att utse halvidioter till å styra landet,
   eller hur?

   Gilla

 • Argus

  Jag kan inte undanhålla läsarna här hos Pettersson den absolut bästa svenska marschen, Finska rytteriets marsch, no niin finländska rytteriets marsch. Den är nu regementsmarsch för Tavastlands regemente och för ”Norrbottens regemente”. (Eftersom vi efter Axel Oxenstiernas regeringsform inte längre har landskap utan bara historiska landskap finns inget landskap som heter ”Norrbotten” utan det landskap som fanns före det var Västerbottens landskap som gränsade mot Lappland och Österbotten. Gränsen mellan Västerbotten och Österbotten är identisk med gränsen mellan det förna Härnösand och Åbo stift. Den löper i vattendelaren mellan Torneå och Kemi upp till Rovaniemi.)

  Gilla

 • Argus

  Pettersson glömmer bort att vi numera är en humanitär stormakt ()vad det nu är). 😎

  Gilla

 • MartinA

  En sån trevlig artikel. Tills Petterssons ger sig på nationalister. Om du ogillar andra nationalisters speciella hållning så är det bästa du kan göra att vara tyst. Nu gjorde du bara intrycket av att vara räddhågsen inför Gammelmedia för att du skriver positivt om Karl XII och att du därför viftar litet på svansen inför PK genom att håna det konservativa Nordisk Ungdom. Verkligen ledsam läsning det här. När det kunde varit så bra.

  Gilla

  • Pettersson

   Martin, de du kallat nationalister är muppar i mina ögon så länge de inte kan hålla sig från våld och hot.

   De förstör för sig själva och andra…

   Gilla

   • Tore

    Känns som det är just det Svensken måste bruka om vi någonsin ska kunna rädda landet.
    Finns inga krig som vunnits vid tangentbordet vad jag vet.

    Gilla

 • Broder Tuck.

  Karoliner arme’n bestod av 10.000 man varav 7000 kom från östra rikshalvan. I östra rikshalvan låg den manliga befolkningen under 20%
  efter Kalle tolvs krigande.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: