Svenskättlingarna vill hem till Sverige

ÅTERVANDRING. De pratar flytande svenska, de bor på den fattiga ukrainska landsbygden inte långt från den rysskontrollerade Krimhalvön. Efter Rysslands attack i söndags växer nu oron bland svenskättlingarna i Gammalsvenskby. – Min dotter sa i dag att mamma nu kan vi kanske börja förbereda oss på att flytta till Sverige, säger Lilija Malmas till SVT.

Gammalsvenskby ligger vid floden Dnerps strand i södra Ukraina. Det är landsbygd. Husen är slitna och vägarna är märkta av mångårig misskötsel.

Men det här är inte vilken ukrainsk by som helst. På husväggar kan du se svenska flaggor. Flera av de äldre talar flytande svenska. Och barnen lär sig fortfarande svenska i skolan – trots att svenskättlingarna slog sig ner i byn redan under slutet av 1700-talet.

Minst två unga män från byn dog i striderna 2014 när Ryssland annekterade Krimhalvön. Sedan dess har livet nästan hunnit återgå till det normala – fram till och med den här helgen. Efter Rysslands attack i söndags växer nu oron bland svenskättlingarna. Bara 15 mil söderut ligger den rysskontrollerade Krimhalvön.

SVT har varit i kontakt med ett flertal bybor. Flera av dem, framför allt ungdomarna, drömmer nu om att kunna flytta till Västeuropa – och gärna till Sverige. Dels på grund av oron för kriget. Men även för att lättare kunna få jobb.

-Pettersson säger tyvärr det går inte. Ni kan grundläggande svenska, visserligen gammaldags men ändå, ni är vita och kristna, ni är kvinnor och barn, ni ser ut som svenskar, ni har gammal anknytning till Sverige och skulle säkert assimilera er på några år.

Det finns inte en chans, i Sverige tar vi hellre emot folk som aldrig kommer att assimilera sig, som inte gillar våra värderingar i inte gillar oss.

Vi kanske också ska fundera på att svenskarna efter över 200 år har kvar sina traditioner och språk.

TIDIGARE. Eftersom Ukraina är aktuellt så tar jag en repris med några filmer om svenskarna i och från Ukraina.

År 1781 deporterades 1 200 svenskar från Dagö, utanför den Estniska kusten till Ukraina där de grundade Gammalsvenskby. 40 % av de deporterade dog under färden som tog 9 månader till fots. 

1929 återkom ättlingar till dem som deporterats till nuvarande Ukraina till Sverige, där ingen av dem någonsin varit men där de kulturellt och språkligt hörde hemma.

Berättelsen är fokuserad på familjen Knutas och deras bakgrund. Johannes Knutas och hans hustru Lydia Simonsdotter Knutas kom till Sverige från Ukraina den 1 augusti 1929. Deras tolv barn, i åldern 63-83 år, var vid inspelningen fortfarande i livet och har varit starkt bidragande till att videon kommit till.

-Pettersson kan inte tänka sig att några svenskar kräver att få tillbaks de områden vi förlorat och undrar stilla när araberna ska sluta slåss och återvända dit de språkligt och kulturellt hör hemma…

Sätt på helskärm, lyssna och titta…

I avsnitt 2 följer vi Johannes och Lydias ankomst till Sverige år 1929, de första åren i Småland och deras fortsatta liv i Stockholms-området. Familjen växer och år 1946 hade de tolv barn varav tre tvillingpar. Anmärkningsvärt är att de har sex flickor och sex pojkar, ett tvillingpar med flickor, ett med pojkar samt ett med flicka/pojke. Dessutom lär barnen ha fötts som varannan flicka/pojke…

I avsnitt 3 firar släkten Knutas bl.a. 80-årsdagen av Johannes och Lydias ankomst till Sverige den 1 augusti 1929. Cirka 75 barn och barnbarn deltog i festen ute på ön Oaxen. Det blev en minnesvärd dag där vi också fick höra de tolv syskonen sjunga den i svenskbykretsar så välkända gamla psalmen ”Signe och bevara”.

Här i avsnitt 4 besöker vi Dagö och Gammalsvenskby år 2009 guidade av två av Johannes och Lydia Knutas barn – Lennart och Jan.

Del 5. Vi besöker Gammalsvenskby i Ukraina år 2009 och träffar de flesta svensktalande byborna bl.a. vid en gudstjänst i Svenska kyrkan som hålls av kyrkoherde Karl-Erik Tysk. Karl-Erik anordnar varje år, tillsammans med Tage Brolin, resor till Gammalsvenskbyn. Karl-Eriks kunskaper i ryska och ukrainska kommer då väl till pass.

15 thoughts on “Svenskättlingarna vill hem till Sverige

 1. De är hjärtligt välkomna. Finns det någon kvar på migränverket, som förstår svenska? Kommer handläggarna skicka svenskättlingarna på SFI för rättvisans skull? Får lättanpassade svenskättlingar uppehållstillstånd i Sverige idag? Hoppas Sverige till sist får en regering, som kan laga alla fel och misstag. Tona ned den hjärtlösa kommunismen med obegränsade skattehöjningar för att försörja olönsamma bidragsturister tack.

 2. De vet inte vad de gör!
  Måtte de komma till sans och inte flytta till det här degenererade dårhuset!

 3. https://imgl.krone.at/collage/post/1816064/v132788/white_white/470×270
  På tal om Ukraina och gårdagens händelser i Svarta Havet,börjar det nu sippra ut allt mer fakta i fallet. På bilden ovan har de två matroserna som öppet berättat,att det hela var en planlagd provokation från kustbevakningen i Ukraina.
  Dess fartygs-besättningar,hade t.o.m. yttrat tvivel innan skeendet. Men beslutet som kom från kommendant Worontsjenko skulle absolut genomföras.
  I dag har också framkommit att det fanns agenter med bland besättning om 24 man. Tydligen är deras uttalande sanning eftersom det i dag blivit ovanligt tyst om händelsen. Skrev ju igår att CIA skulle ha ett finger med i spelet,och blir allt mer övertygad om detta !

 4. Boermorden i syd-afrika är hemska, låt de vita bönderna komma till sverige och söka asyl här,istället för analfabeterna från somalia som drar med sig våld,sjukdomar och islamism.

 5. Tyvärr prioriterar vi invandring från dysfunktionella länder som Somalia, Eritrea, Afghanistan, Syrien mfl. Svenskättlingarna i Ukraina kan nog sluta drömma

 6. Är det inte bättre vi åker dit och visar patrasket var skåpet skall stå än en gång?

  Skicka kvinnor och ”flyktingbarn” först.

 7. I detta sammanhang finns ju all anledning informera om att det i Ukraina råder ständiga strider mellan olika befolkningsgrupper.Detta land blev efter Stalins övergrepp,och dödande av i stort alla jordbrukare ett kaos.
  Det handlade om flera miljoner som på detta sätt svalt eller sköts till döds i Sibiriens Gulager.Efter utrensningen av den stora delar av urbefolkningen, lät så kommunisterna befolka områden med allehanda främmande arter,ur skilda delar av östra Sovjet.
  Som jag nämnde ovan råder det i dag rena anarkin,och korruptionen är bland högsta i världen.Vidare är det ett fåtal Oligarker som styr de olika områden.
  Detta har lett till att Polen nu blivit flyktland för många 100-tusen tidigare Ukrainare.Alltså inte det land som Abzurdsk PK,söker inbilla sina läsare…..

 8. Min första spontana tanke var att de säkert skulle bli jättebesvikna. Man kan ju inte påstå att Sverige idag är som det varit för några tiotals år sedan. Jag kom hit i början på 1980-talet – till ett land som lyste med ordning och reda, samt goda framtidsutsikter.

  Jag måste säga att särskilt de senaste tio åren har varit förfärliga, med tanke på ”utvecklingen”.

  • Gruvmor:
   Har precis samma känsla som du. Min tröst är,att min tid snart är ute ! Beklagar alla er yngre,som har svåra tider framför er….

Kommentera