Rysk blockad av Kertjsundet är oacceptabel

UTRIKES. Ryssland har öppnat Kertjsundet för sjöfart efter att på söndagen ha stoppat och tagit kontroll över tre ukrainska marinfartyg, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

 

Azovska sjön med Kertjsundet

FN:s säkerhetsråd har kallat till krismöte om händelserna.

De tre ukrainska fartygen hålls fortfarande av Ryssland, förtöjda vid hamnen i Kertj, uppger ett vittne för Reuters. De ska inte bära några synliga spår av skador.

Moskva påstår att båtarna illegalt gick in på ryskt territorialvatten medan Kiev hävdar att de helt enligt reglerna var på väg mellan de ukrainska städerna Odessa och Mariupol, en färd som kräver passage genom Kertjsundet. Efter att Ryssland annekterade Krimhalvön våren 2014 har man byggt en bro över sundet.

Där under placerade Ryssland på söndagen ett stort handelsfartyg för att stoppa de tre fartygens inträde i Azovska sjön från Svarta havet. Den ryska säkerhetstjänsten FSB bekräftar att man också öppnade eld mot fartygen innan man gick ombord och genomsökte dem.

Konfrontationen väcker farhågor om en militär eskalering mellan Ryssland och Ukraina. FN:s säkerhetsråd har kallat till krismöte under måndagen.

The Hill

-Pettersson undrar vad ryssarna håller på med? Kertjsundet och liknande ska alltid vara öppna för internationell trafik. Vad skulle Ryssland tycka om att Bosporen, Marmarasjön och Dardanellerna spärrades för ryska fartyg så de inte kunde lämna Svarta havet eller att Öresund samt Stora och Lilla bält stängdes för passage till och från Östersjön.

Men man får vara glad för det lilla och hoppas att utrikesminister Wallström håller sig borta…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

7 thoughts on “Rysk blockad av Kertjsundet är oacceptabel

 1. Kertj är inte med i den lista över sjöleder genom sammanbindande sund i den internationella konventionen. För Östersjöns del är det t ex enbart Öresund som är tillåten led för ryska statsfartyg. Bälten är danska vatten. Kertj var ju först ryskt innanvatten, därefter Sovjetiskt innanvatten och nu är själva sundet i Rysk ägo, som innanvatten. Kertj-sundet har alltså aldrig behövt listas.

  Vad jag noterat, så krävde Ryssland en anmälan i förväg för att tillåta Ukrainska statsfartyg att passera (förmodligen med Rysk marineskort). Sedan Ukraina stängde järnvägs- och landsvägsförbindelserna mellan Ryssland och Krim, resp stängde eltillförseln, så tvingades Ryssland att till enorma kostnader bygga Kertj-bron. Bron får snart även en järnvägslinje. Genom bron transporteras även elektricitét, vilket är ett lyft för hela Krims näringsliv. Medan Krim var Ukrainskt, så var ”blow-outs” i elsystemet legio.

  Ukrainarna är faktiskt så galna, att extremisterna hos dem mycket väl kan få Ukrainska regeringens godkännande att spränga något/några av brons mest strategiska stödpelare.

 2. Pettersson:
  Vet inte var du hämtat din ”fakta” ?
  I varje fall har jag efter att i kväll tittat på olika länders nyhetssändningar,en annan bild av händelsen.
  Först måste jag informera om att Ukrainas ”choklad-oligark” Porosjenko, nästa år står inför ett nytt presidentval.Denne korrupte oligark med förflutet inom Ukrainas skumma halv/hel-kriminella skaror (stryck det som inte passar) har ju sedan tillträdet otaliga gånger provocerat på olika sätt,inte minst under vapenstilleståndet i Don-republiken.Detta om honom…..
  Därpå förklara att det finns en öppen internationell farled,som all skeppstrafik kan nyttja. Hade dessa ukrainska s.k. ”marinfartyg” (liknade våra bogserbåtar på 60-talet) hållit sig på denna led,vore inget inträffat.
  Nu gick dessa istället in på Ryskt vatten,och cirklade runt för att provocera de ryska Svarta Havs marinstyrkor som ju är placerade på Krim. Nekade att lämna vattnet,om på uppdrag eller ej,får var och en bedöma. I varje fall tvingades då den ryska marinen dem att ankra upp.
  Min uppfattning är,att detta är ett grovt kränkande och har beslutats på hög nivå. Inte första gång sådant sker med eller utan CIA´s inverkan !
  Jämför gärna med de händelser som NATO utövar i Östersjön,utanför f.d. Ost-Preussen !

  • Not mitt tidigare inlägg! Kertj-sundet har aldrig behövts listas i den konvention, som reglerar trafik av (statsfartyg) genom sammanbindande sjöleder (sund). Ukraina bryter således mot flera internationella sjöregler, förutom ”provokationen”, som snarast bör vara ett svepskäl för att kunna knäcka den inhemska oppositionen genom bl a ökad (och hårdare) censur.

 3. Ryssland är ett stort problem för Globalisterna.
  Ukrainas President är tillsatt av väst och han är inte populär i Ukraina efter all korruption i landet.

  ”Ukrainas president Petro Poroshenko har infört krigsrätt efter att landets fartyg möttes med ryska skepp nära Krim. Åtgärden skulle kunna låta honom avbryta planerade val och bevara makten.
  Martial law är planerad att vara på plats från 26 november till 26 januari. Det kräver fortfarande slutgiltigt godkännande från Ukrainas parlament”.

 4. Jag har för mig att statsfartyg är skyldiga att i förväg anmäla sin närvaro vid passage över annan stats farvatten.

Kommentera