Kommuner skaffar egna säkerhetsstyrkor


BROTTSLIGHET. Staffanstorp har slutat vänta på polisen och har i stället anställt en kommunal styrka av ordningsvakter. Säkerhetschefen Emma Björk säger till Kvällsposten att polisen inte hade klarat av sitt uppdrag om ordningsvakterna inte fanns. – Staten ska egentligen skydda invånarna men nu tar vi tag i det själva, säger Björk. 

Flera andra kommuner har också anställt säkerhetsvakter, men det finns kritiker som menar att detta är ett tecken på att den allmänna tryggheten blir en vinstdrivande verksamhet.

– Ordningsvakter kan komplettera polisen, men de kan aldrig ersätta polisen, har ansvarige justitieminister Morgan Johansson (S) tidigare sagt.

i Staffanstorp har Moderaterna och Sverigedemokraterna enats om en gemensam politisk inriktning för den kommande mandatperioden.

Om Staffanstorp på bloggen…

-Pettersson säger att så kan det gå när inte haspen är på och gränserna vidöppna. Sveriges 20.000 poliser plus civilanställda räcker till Sveriges kriminella men inte till Mellanösterns. Lönerna borde höjas för poliserna men det är inte det stora felet.

Staffanstorps kommun har c:a 25.000 invånare och vid en jämn fördelning av landets poliser borde det finnas 50 poliser i Staffanstorp. Alltså en per 500:e invånare och det borde räcka med råge.

Var dessa poliser håller hus är en fråga för Morgan Johansson (S), andra politiker och polisledningen. Alla borde inte sitta i huvudkontoret på Kungsholmen och åka femhjuling.

Jag minns en tid när polisen i uppfostrande syfte grep äppelpallare, nu har utveckling gått så långt att de inte har tid att utreda våldtäkter.

Oxelösund har idag en polis på deltid, och inget polishus. Vi borde ha 24 poliser plus civilanställda om poliserna fördelades jämt över landet. Ovan ser ni poliskåren när Pettersson var ung. Det kallas tydligen utveckling.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


12 responses to “Kommuner skaffar egna säkerhetsstyrkor

 • Kenth Andersson

  Kommunala säkerhetsstyrkor ?
  Säger något om Lövens och övriga 7 klöverns trygga Sverige.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  På den gamla goda tiden fanns det en eller flera kommunala polisstationer i varje statsdel som dessutom var öppna dygnet runt !

  Gilla

 • Utled

  Minskat antal poliser kallas effektivisering.
  Folk har gått till arbetsförmedlingen och migrationsverket.

  Gilla

 • Onkel Björn

  Ett intressant ämne. Att bara anställa ordningsvakter är väl en sak, men sen kommer ju frågan vilka befogenheter de ska ha. Och varför ska kommunen bekosta något som staten borde stå för.

  Man måste veta skillnaden mellan en ordningsvakt och en väktare. Väktarens befogenheter är detsamma som vem som helst. Man kan gripa folk som har begått brott och där fängelse kan följa. En väktare han kan jobba över hela kommunen. En ordningsvakt, vilken är förordnad av polismyndigheten, har vissa polisiära befogenheter. Men han kan inte arbeta som ordningsvakt över hela kommunen, utan hans arbetsfält ska vara avgränsat. Tex ett torg, en innergalleria osv. Ett mindre område.

  Det är väl bra iof att kommunen tar ett sådant här ansvar för ordningen när staten backar bort.
  Men fortfarande är det staten som har våldsmonopolet och så bör det väl vara?
  Men ska kommunen egentligen behöva bekosta detta. Här backar staten bort och mer eller mindre tvingar kommunen till ytterligare utgifter. Det är ju inte kommunen och dess invånares fel att brottsligheten har ökat. Det är de olika regeringarnas bristande intresse för brott och straff som har möjlig gjort att det har kommit hit en mängd brottsbenägna människor samt att man inte tar hand om dessa brottsbenägna människor på ett bra sätt.

  Risken är att detta sprids till flera kommuner och att ordningsvakternas bevakningsområden utökas. Och då har vi ju plötsligt en B polis. Sen kan man ju också lika gärna öppna en B polis station, där man kan göra anmälningar och ansöka om pass och dylikt.

  Vad var det hon sa, Magdalena A., statens finanser går starkt med stora överskott.
  Inte att undra på när man lägger ut ytterligare utgifter på kommunerna. Är det någon som är förvånad över att de kommunala skattesatserna ökar.

  https://www.dagenssamhalle.se/debatt/vad-hander-nar-outbildade-far-polisiara-befogenheter-20475

  https://polisen.se/Lagar-och-regler/Ordningsvakter/

  Gilla

 • kaj jakobsson

  Staffanstorp , inser nu (som första kommun?)
  Vilken framtid vi går till mötes.Modigt Staffan-
  torp! Backa inte.

  Gilla

 • robbcos

  Ni måste varit tungt kriminella på den tiden, bus och pojkstreck som bilgrillning, gruppvåldtäckt och åldringsrån var inte uppfunna.

  Gilla

 • KurtFolke

  Saknar ”Brollan”, alla äppelpallares och sjöbusars skräck

  Gilla

 • Carl ekström

  Bra jobbat…Det finns Legosoldater oxå att ta till..Inga messar där heller…Mycket bra jobbat.

  Gilla

 • Orvar d.ä.

  Det är socialister som makten haver i i vårt arma land.

  En annan socialist, Adolf ni vet, hade en egen skyddskår.

  Då gamle salige Adolf var tysk, kallades kåren för SchutzStaffel.

  En liknande verksamhet med Hugo Boss designade uniformer kanske snart behövs för att hålla ordning på folk även i vårt socialistiska paradis.

  Gilla

 • Tore

  Sjukvården, skolan, är redan vinstdrivande verksamhet så varför skulle inte det obefintliga tryggheten i skolorna kunna vara det?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: