Marslandning på måndag kväll

VETENSKAP. Om allt går som planerat landar Nasas rymdsond Insight på Mars i morgon måndag. Den obemannade rymdfarkosten ska studera planetens inre, skriver Nasa på sin hemsida där det finns klocka med nedräkning med mera. 

År av förberedelser koncentreras ner till landningstiden på sju minuter, under vilken farkostens fart ska sänkas från 19800 till 8 kilometer i timmen.

– Det finns en anledning till att ingenjörer kallar landningen på Mars för ”sju minuter av skräck”, säger Nasas Rob Grover som ansvarar för landningen.

– Vi kan inte styra landningen, så vi måste lita på de kommandon som vi har förprogrammerat i rymdfarkosten. Enligt Nasa kommer sonden att landa strax före klockan 21 i morgon.

Bakom sig har den fem meter stora landningsfarkosten InSight en nästan sju månader och cirka 480 miljoner kilometer lång resa.

Fallskärmar har hjälpt farkosten de sista kilometerna ner genom atmosfären. Nu ska InSight bara rulla runt och ställa sig upp. Därefter fäller farkosten ut sina två solpaneler, varefter en robotarm sätter den ytterst känsliga borren i dammet.

Här går det att titta online på måndag kväll…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

7 thoughts on “Marslandning på måndag kväll

 1. NASA vet mycket som de inte avslöjar! S.k. UFO:s existerar har sett ett själv och helt klart har de en teknik överlägsen vår, jag såg denna UFO farkost för drygt 20 år sedan och det var högst troligt en ROBOT kanske här på jorden för att spana! De vill naturligtvis INTE ha någon kontakt med oss då de säkert betraktar ”människan” som helt underlägsen, de ser på oss som vi ser på apor litet enkelt förklarat! NASA har naturligtvis kunskap om detta då även amerikanska piloter sett UFO:s, de vet mer än de avslöjar. Vore bra om detta kom upp på bordet, då kan vi skippa våra s.k. ”religioner” eller i vart fall revidera dem kraftigt!

   • UFO = Unindefied flying objekt beyder det, fick faktiskt googla på bokstäverna själv men visste naturligtvis betydelsen ändå….Ja, du om 100 år fram i tiden så kommer de som sitter i Sveriges Riksdag idag att bli ihågkomna som riktiga dumskallar och LANDSFÖRRÄDARE…..

  • De som vet att solen är 300 ggr större än jorden är heller inte många….PONERA att vi kan förutsätta att det finns annat liv än det på jorden, intelligent sådant….De kan ha funnits där ute läääänge och utvecklat avancerade robotar och AI intelligens….Det var därför jag skrev att de besökt oss genom att använda avancerade, högteknologiska robotar! Är de intresserade av ”kontakt” med människor ? SVAR: NEJ! De ser oss på samma sätt som vi betraktar apor eller råttor är min gissning!!

 2. Går det att boka 2 biljetter till nästa resa ?
  Isåfall en till Lööf och en till Björklund !!!
  Självklart enkel !!!

Kommentera