Palestinska hot vid arabisk normalisering med Israel

av Khaled Abu Toameh  •  18 november, 2018

  • ”Det finns ingen plats för den israeliska fienden på kartan.” – Ismail Haniyeh, Hamasledare, 29 oktober 2018.

  • Ett antal högt uppsatta Fatah-tjänstemän, inklusive Munir al-Jaghoob och Mohammed Shtayyeh, har fördömt Oman för att bjudit in Netanyahu. De har också fördömt Förenade Arabemiraten för att ha låtit israeler delta i judotävlingen.
  • Så Fatah och Hamas kan inte gå med på att betala sina arbetare, de kan inte gå med på att tillföra elektricitet på Gazaremsan, och de kan inte gå med på att tillföra medicinsk utrustning på sjukhusen där. Däremot så går de med på att skada sitt folk ännu mer. Om de fortsätter såhär så kommer dagen komma då palestinierna upptäcker att deras vänner och bröder har blivit deras största fiender.

I över tio år nu har Hamas och Palestinska Myndighetens president Mahmoud Abbas regerande Fatahfaktion legat i krig med varandra. Försök av deras arabiska bröder, inklusive Egypten, Saudiarabien och Qatar att försöka lösa maktkampen mellan de två rivaliserande palestinska grupperna har än så länge misslyckats och ser inte ut att lyckas under den närmsta framtiden. Klyftan mellan Hamas och Fatah förblir lika djup som alltid: de två partierna avskyr varandra. Fatah vill återvända till Gazaremsan och Hamas säger högt och tydligt: nej. Fatah vill att Hamas ska avväpnas och lämna över kontrollen över Gazaremsan; Hamas säger nej.

Men när det gäller en specifik fråga så är de två sidorna rörande överens. I frågan om Israel så går det knappt att skilja på Fatah och Hamas.

Läs vidare

Kommentera