Palestinska hot vid arabisk normalisering med Israel


av Khaled Abu Toameh  •  18 november, 2018

  • ”Det finns ingen plats för den israeliska fienden på kartan.” – Ismail Haniyeh, Hamasledare, 29 oktober 2018.

  • Ett antal högt uppsatta Fatah-tjänstemän, inklusive Munir al-Jaghoob och Mohammed Shtayyeh, har fördömt Oman för att bjudit in Netanyahu. De har också fördömt Förenade Arabemiraten för att ha låtit israeler delta i judotävlingen.
  • Så Fatah och Hamas kan inte gå med på att betala sina arbetare, de kan inte gå med på att tillföra elektricitet på Gazaremsan, och de kan inte gå med på att tillföra medicinsk utrustning på sjukhusen där. Däremot så går de med på att skada sitt folk ännu mer. Om de fortsätter såhär så kommer dagen komma då palestinierna upptäcker att deras vänner och bröder har blivit deras största fiender.

I över tio år nu har Hamas och Palestinska Myndighetens president Mahmoud Abbas regerande Fatahfaktion legat i krig med varandra. Försök av deras arabiska bröder, inklusive Egypten, Saudiarabien och Qatar att försöka lösa maktkampen mellan de två rivaliserande palestinska grupperna har än så länge misslyckats och ser inte ut att lyckas under den närmsta framtiden. Klyftan mellan Hamas och Fatah förblir lika djup som alltid: de två partierna avskyr varandra. Fatah vill återvända till Gazaremsan och Hamas säger högt och tydligt: nej. Fatah vill att Hamas ska avväpnas och lämna över kontrollen över Gazaremsan; Hamas säger nej.

Men när det gäller en specifik fråga så är de två sidorna rörande överens. I frågan om Israel så går det knappt att skilja på Fatah och Hamas.

Läs vidare


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: