Stäng

Fairtrade är lönsamt för LO och Svenska kyrkan men inte för fattiga arbetare

RÄTTVISA/EKONOMI. I fjol stod Linköping värd för Fair Trade Forum, där nätverkande rättviseaktivister och representanter från landets övriga fackligt-kyrkliga certifierade kommuner strålande samman för att konferera på temat ”Hållbar livsstil”.

 

Fairtrade garanterar att de gynnar LO och Svenska Kyrkan

Deltagarna hade säkert en trevlig och givande upplevelse på skattebetalarnas bekostnad. Men det är inte gratis. I juni släppte Skattebetalarnas förening en rapport som försiktigt kalkylerade den sammantagna notan för kommunernas Fairtrade-engagemang till minst 156,2 miljoner kronor under 2017.

Slöseriombudsmannen

-Pettersson har skrivit många gånger om Fairtrade, de som tjänar på denna certifiering är LO och Svenska Kyrkan, inte arbetarna i utvecklingsländerna.

TIDIGARE 2018-06-26. ”Fairtrade” är något helt annat, nämligen slöseri och mygel

FAIRTRADE. LO och Svenska kyrkan äger Fairtrade, det som tidigare var känt som Rättvisemärkt. Fairtrade är ett aktiebolag som TAR ALL INTÄKTER och EN FÖRENING SOM KRÄVER BIDRAG av Sveriges skattebetalare för att opinionsbilda.

Vinsterna från licenserna ackumuleras i aktiebolaget och föreningen söker nya skattebidrag varje år. På så sätt får skattebetalarna betala för LO:s opinionsbildning medan deras aktiebolag får behålla alla intäkter. Läs mer här…

Den enfaldige, som jag, trodde för många år sedan att Fairtrade var för att visa att säljare i de fattiga länderna fick en ”fair” deal. Det är dock något helt annat, och de allra fattigaste har inte råd att vara med och betala licenser till LO och kyrkan. Regeringen ger bidrag till LO som ger bidrag till regeringen (S). Snacka om skit, nästan kriminellt, att grundlura folk – Inget mer Fairtrade.

Konsumtionen av Fairtrade-märkta produkter har exploderat de senaste tio åren. Försäljningen har ökat med nästan 850 procent mellan 2006- 2016 och mer än åttafaldigats. År 2016 uppgick försäljningen till 3,2 miljarder kronor. En anledning till att försäljningen av Fairtrade ökar är att det offentliga köper in allt mer Fairtrade, trots att effekterna av märkningen är minst sagt omtvistade. För tio år sedan var 15 kommuner Fairtradediplomerade, idag är 67 kommuner och tre regioner diplomerade. Halva Sveriges befolkning bor numera i en kommun som är diplomerad av Fairtrade.

Slöseriombudsmannen har ställt frågor till de Fairtrade-diplomerade kommunerna och regionerna hur mycket de köper Fairtrademärkta produkter för varje år, hur mycket de spenderar på opinionsbildning för Fairtrade, vilket år de blivit diplomerade och varför de valt att bli diplomerade. Sammanlagt uppskattar vi att kommunerna haft kostnader för sitt engagemang för Fairtrade motsvarande 156,2 miljoner kronor under 2017. Det är en låg uppskattning av kostnaden för Fairtrade, sannolikt är varje del av kommunernas Fairtrade-arbete underskattad med undantag av kostnaden för diplomering som beror på kommunens storlek och är tydligt redovisad av Fairtrade Sverige. Utöver det får Fairtrade bidrag från det offentliga på ungefär 3,5 miljon varje år.

LO, Svenska Kyrkan, Socialdemokraterna, ni fattar sammanhanget.

Rapporten finns HÄR.

Maria Ludvigsson skriver om rapporten på Svenska Dagbladets ledarsida HÄR.

Chefen för Slöseriombudsmannen, Johan Gustafsson, skriver i Dagens Samhälle här och här.

TIDIGARE 2016-08-01. Det värsta märket saknas – Halal, det som smakar terror

ISLAM. Expressens ledarredaktion tar idag upp märkeshysterin kring alla produkter vi köper. Det är ekologiskt, Rättvisemärkt, Svanen, EU-blomman, Svenskt sigill, svenska flaggor, Bra miljöval, Krav, organiskt och närproducerat och en massa fler. 

Alla dessa märkningar har en sak gemensamt, de kostar pengar att använda och produkterna blir dyrare.

Ett exempel är kravmärkningen, där små lokala odlare knappast kan vara med av ekonomiska skäl. Så märkningen i sig gynnar stordrift. I föreningen Krav ingår alla matjättarna liksom Förbundet Organisk Biologisk Odling och Fältbiologerna. Krav, som står för ekologiskt och mot genmodifierade grödor, har 28 anställda. Man plockade in 42 miljoner i fjol på licensavgifter.

Statliga Svanen är ett påhitt av Nordiska rådet och omfattar fler varugrupper och även tjänster. De är 56 anställda och har en omsättning på 55 miljoner kronor, men det blev en förlust med tre miljoner som skattebetalarna får stå för. Men de har mycket att göra för de ska prångla ut EU:s blomma också.

Rättvisemärkt, heter numera Fairtrade, och det låter sympatiskt, när du som konsument väljer Fairtrade-produkter bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, osv.

Skitbra, det kan man betala lite extra för tycker jag och många med mig tills man tittar vilka som ligger bakom. Det är LO och Svenska Kyrkan, LO som bland mycket annat sponsrar en blogg, Inte Rasist men idiot, som har till enda uppgift att förfölja Sverigedemokrater och inte tillåter några kommentarer. Svenska Kyrkan tycker som ni vet att det är viktigare att försvara islams utbredningen än massmorden på kristna i Mellanöstern.

Ordförande i Fairtrade, och där sprack alla illusioner om rättvisa, är Wanja Lundby-Wedin, före detta LO-ordförande som varit med på bloggen en hel del för sitt sätt att praktisera ”rättvisa” och givetvis får Fairtrade statsbidrag.

Nåväl, märkeshysterin är omfattande men Expressens ledarredaktion glömmer det värsta märket av dem alla.

Halal – en smak av terror

”Akta dig! Halalmat finansierar terrorister.” Klistermärken med denna slogan såldes i juli 2013 av en kandidat från ett politiskt parti i Australien. Det fördömdes givetvis av landets mångkulturella elit som ett groteskt sätt som syftar till att sprida hat.

Vad etiketten säger är att företag som betalar för halal-certifiering betalar halal-skatt och de organisationer som genomför halal-certifiering kontrolleras av islamister.

Rituell slakt är slakt av djur för livsmedel efter religiösa föreskrifter. Den muslimska metoden att producera halal (”lagligt” eller ”tillåtet”) kött består av skära av halsen på fullt medvetna djur medan namnet på Allah yttras och sedan låta djuren förblöda till döds.

Lagar i västliga länder kräver i allmänhet att djur bedövas innan slakt.

I Storbritannien serveras och säljs halalkött rutinmässigt till icke-muslimer som inte ens vet att de äter det. Skolor, sjukhus, hundratals restauranger och pubar, idrottsarenor som Wembley stadion och kapplöpningsbanan Ascot, alla de stora livsmedelskedjorna – ingen utesluten – snabbmat och pizzakedjor har dragits in i vad som kommersiellt måste se ut som en win-win situation för dem: muslimer klagar och kräver halal, icke-muslimer klagar inte, de anpassar sig och tolererar. Särskilt om de inte är informerade och maten inte är ordentligt märkt.

När fläsk eller annan icke-halal mat upptäckts i skolans menyer, som regelbundet händer, orsakar det stora protester och rubriker. Maten tas omedelbart bort och de ansvariga straffas men det är nästan omöjligt att få bort halal kött-som icke-muslimer inte vill äta från skolor. I ett växande antal skolor är halalmat det enda som serveras.

Vad som händer är att vi i väst upplever islamisering i stor skala fast vi är knappt medvetna om det. Ett stort antal människor tvingas leva efter sharialagar vare sig de vill det eller inte.

Det pågår en öppen kampanj av de islamiska matorganen att integrera halal i mainstream marknaden och att utvidga det till icke-muslimer. World Halal Forum håller årliga konferenser arbetar för att integrera halal i Europa…

Spridningen av halal är en del av det islamiska uppdraget att islamisera icke-muslimska samhällen. Införandet av sharia praxis på icke-muslimer kan tolkas som en handling av islamisk överhöghet.

Att det är en fråga om överlägsenhet och ekonomisk vinst och inte en religiös övertygelse visas av det faktum att Islam uttryckligen undantar troende från skyldigheten att äta halal-mat om ingen annan mat är tillgängliga: Allah ha bara förbjudit icke halal när det finns halal alltså nöden har ingen lag. Om man är tvingad av nödvändighet, utan avsiktlig olydnad, eller gränsöverskridande grund begränsar,-då är han utan skuld. För Allah är ofta förlåtande Barmhärtigast. Koranen (002:173)

Om kvinnor i hijab och burka är den synliga representationen av den muslimska närvaron i väst, är halal en synlig symbol för muslimsk överhöghet.

Vi bevittnar ett muslimskt övertagande av en ökande andel av livsmedelsindustrin och andra branscher, med konsekvenser på arbetsmarknaden i Storbritannien, en nation med en hög nivå av arbetslöshet, särskilt bland unga. Halalprodukter inkluderar inte bara kött, utan också en lång lista med varor – från påskägg till kattmat – kosmetika, toalettartiklar, läkemedel och andra produkter.

Det är en mångmiljarders industri och den växer.

Principen om ”zakat” i islamisk lag gör det obligatoriskt för alla muslimer att ge 2,5 % av sin inkomst till välgörenhet – naturligtvis bara till religionsfränder. Zakat måste fördelas mellan 8 kategorier av mottagare, varav en är jihadister som strider för Allah.

Enligt islamisk lag är det inte tillåtet för islamiska organisationer som tillhandahåller halal-certifiering att inte betala zakat, vilka enligt islamisk lag är obligatorisk för alla muslimer.

När du köper en av de många halal-certifierade produkterna som finns i våra västerländska länder, bidrar du mot din vetskap och troligen mot din vilja, indirekt till islamiska terrorister, mördare av kristna i Mellanöstern, al-Qaida-länkade grupper och så vidare. Köp halal och du är med och finansierar jihad mot väst.

Många islamiska ”välgörenhetsorganisationer” har kända kopplingar till terrorism och islamisk extremism. Islamic Relief Worldwide, IRW, består av femton biståndsorgan som officiellt syftar till att lindra lidandet för världens fattigaste människor men välgörenhet är en extremistisk organisation som arbetar med ett stort antal organisationer kopplade till terrorismen.

Dessa organisationer och grupper, har genom åren inkluderat Hamas och organ med anknytning till Hamas som Al Wafa och Al Tzalah, terrorister i Tjetjenien. Al-Qaida, den jemenitiska Al-Eslah organisationen, Muslimska brödraskapet grupper verksamma i olika europeiska länder och många fler.

Det gör IRW, som är en av världens största och mest inflytelserika muslimska välgörenhetsorganisationer, än farligare är att man har förvärvat legitimitet bland västerländska politiker och offentliga personer. Även arvtagare till den brittiska tronen Prince Charles har uttryckt stöd och uppträtt på IRW händelser. Men har man mycket lite granskning av IRW och dess grenar.

Sammanfattningsvis är halal på yta en form av djurplågeri, men halal är också ett avgörande område i konflikten mellan västvärlden och de som vill tvinga islam på oss. Det ger också muslimer kulturellt, ideologiskt, politiskt och sist men inte minst ekonomisk fördel på ett skrämmande sätt.

Alla halalprodukter kräver certifiering av en Muslimsk organisation och de ska ha betalt. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

12 reaktioner på “Fairtrade är lönsamt för LO och Svenska kyrkan men inte för fattiga arbetare

 1. FAIRTRADE och STADIUM…..
  NEJ, NEJ TACK !

  Vill inte vara med och bidra till Sveriges och övriga världens sönderfall/terror samt kapitulation inför islamiseringen som pågår.

 2. Givandet göder bara de här ohederliga hobbysocialisternas obskyra verksamheter. Så lite pengar som möjligt ska de ha, så deras egoistiska fulspel begränsas

 3. Är det något som sossar är experter på, så är det att parasitera på skattebetalarna och beträffande svenska kyrkan så har sossepartiet tagit över den också

 4. Vad skall vi ha kyrkan till som visar sig vara en av de mest ohederliga institutioner i Sverige ? Frågar jag som har varit söndagsskolelärare i min ungdom!

 5. Ge inga pengar till organisationer som handlar om frivilligbidrag! Barnens cancerfond ger enorma löner för dem som ringer och tigger. Staten måste kunna betala med tanke på de höga skatter vi betalar. Jag läste att endast en minimisumma typ 5 % går till ändamålet. ”Oavkortat” eller hur.

  1. Är inne på din linje, helt klart! Har avslutat allt givande till olika organisationer just pga deras egen girighet! Den enda som jag stödjer är VRR, där vet jag att insatta belopp hamnar rätt, till behövande!

 6. Stort TACK till bästa Pettersson som ger oss så mycket viktig information,vetskap och kunskap om väldigt viktiga saker.Det här med fairtrade tex kände jag inte till förrän jag läste om det här på Petterssons blogg för ett tag sen.Msm journalister är en skam för sitt yrke.

 7. Har länge misstänkt att detta bara är en bluff där vissa element tjänar stora pengar på att korkade människor som vill döva sitt dåliga samvete.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: