Polisen


Händelsen med kvinnan i Deje som råkade ut för ett våldtäktsförsök, men mer eller mindre ignorerades av polismyndigheten, är svårt att ignorera. När en manifestation till stöd för henne och mot våldet i den lilla orten arrangerades, fanns flera polisbilar plötsligt på plats.

Vi har tidigare tagit del av ortsbors ilska när inga poliser finns på plats, trots upprepade anmälningar om brott. När ortsbor manifesterar eller när nynazistiska NMR är på plats råder det dock ingen brist på polisiära resurser.

När jag växte upp fanns det en inbyggd respekt för poliser. Även under senare år har en trygghetskänsla infunnit sig när man mött patrullerande poliser på gågatan eller i bil. Den respekten och tilliten är idag som bortblåst, tyvärr…

Jag tänker inte bara på fallet i Deje där den lokala polisen agerat på ett märkligt sätt. Jag tänker bl.a. på de fall där poliser attackerats av ungdomsgäng, ibland så unga som 13-14 år, och där de valt att backa undan. Kan man ha ett fortsatt förtroende för en svensk polis som inte kan/vill/får trygga vardagen för hederliga medborgare och som väljer att backa undan när buset går till attack?

Brist på resurser, är en allmän förklaring. Vi vet att polistätheten i Sverige tillhör de lägsta i hela EU, så visst kan resursbrist vara en acceptabel förklaring, men ändå en motivering som inte ska accepteras hur som helst.

Det hade varit lätt att köpa förklaringen, om det inte vore för just om. I det nu aktuella Deje har det hänt saker de senaste åren, så en viss polisiär närvaro borde ortsborna ha rätt till. Att resurserna finns, visar eftermälet av det aktuella våldtäktsförsöket på kvinnan. När hederliga medborgare tröttnat och arrangerar en manifestation mot våld, dyker polisen upp i flertalet bilar och tar upp anmälningar mot deltagarna p.g.a. en icke tillståndsgiven sammankomst. Vad säger man?

Bloggägare Pettersson har också drabbats av den svenska polisens något besynnerliga prioriteringar. Att lägga ned tid, pengar och stora resurser p.g.a. en lånad bild som fanns till allmän beskådan i sociala medier, är väl knappast att göra en väl underbyggd prioritering?

Lägg tid på att trygga våra gator, våra hem och lägg resurserna på att gripa de skitstövlar som lever på att göra andra illa, inte på sådant larv som lånade bilder och fel valda ord i kommentarsfält.

Dagens svenska polis är inte vad gårdagens var. Vi som är födda och uppväxta i Sverige vill ha tillbaka den polis vi kände respekt för och som såg till att prioritera rätt saker.

Till polisens försvar måste tilläggas att resursbristen är ett stort problem. Jag tror personligen att de killar och tjejer som utbildar sig till poliser, vill göra något gott. De vill trygga unga flickor på deras promenad från diskot till hemmet. De vill trygga våra pensionärer i deras egna hem. De vill gripa tjuvar, våldtäktsmän, rånare, mördare och annat avskum, ingen tvekan om det.

Fast någonstans vill jag tro att de manliga och kvinnliga poliserna ute på gatan, styrs av högre befäl som sitter på sina ombonade kontor och tjänar det dubbla mot blåljuspersonalen där ute. Dessa höga herrar och damer lär å sin sida styras av högre makter och då talar vi om de politiska korridorerna.

På något annat sätt kan jag inte förklara hur en ung kvinna från Deje möts med ignorans av den polismyndighet som inte ens finns på plats och som mer eller mindre tvingar henne att avstå en publicering av gärningsmannens signalement p.g.a. dennes härkomst.

Sedan ska erkännas att polisyrket kräver rätt person på rätt plats och att yrket som sådant inte tillhör de mest bekväma vi har. Titta på Kanal 5:s ”Södertäljepolisen” och ni förstår vad jag menar.

En underbemannad yrkeskår måste alltid prioritera och det är där kritiken kommer in. Något jag tror att bloggägare Pettersson och många andra håller med om.

 


10 responses to “Polisen

 • Onkel Björn

  Jag skulle kunna avhjälpa polisbristen redan imorgon. Eller, kanske skulle det nog ta ett par veckor men sen hade vi nog hyfsat med polisresurser. Fast jag tror nog polisförbundet skulle protestera.

  Receptet då. Jo, kunde de gamla sherifferna i vilda västern skramla ihop ett uppbåd och göra dessa till vicesheriffer för att jaga busarna, så kan väl vi också.

  Vi har en mängd duktiga ordningsvakter i detta land. Para ihop en ordningsvakt med en polis, så har vi en fungerande patrull för de flesta arbetsuppgifter. Dock inte för alla. En ordningsvakt har idag redan vissa polisiära befogenheter och polisen är redan idag förman för alla dessa ordningsvakter.

  Det skulle givetvis kosta polisen en massa pengar att hyra in, men rättssäkerhet måste få kosta pengar.

  Om man nu i Värmland anställde/hyrde in 10 ordningsvaktsutbildade män och kvinnor så skulle man kunna utöka sin radiobilsflotta från 10 patruller till 20. 1 polis och 1 vakt i varje.

  Och om sen politikerna bara hade den goda viljan så skulle man även kunna ta hjälp av militärpolisen. Finns en hel del.

  Sen finns ett annat system, som finns i en del länder, bla USA. Auxiliary police. Vanliga medborgare som på sin fritid ställer upp och hjälper polisen, många gånger utan ersättning. Utrustas av polisen med uniform och dyl, i vissa fall även beväpnade.

  Finns viljan så finns möjligheterna

  Gilla

 • Benke

  Det är som bonden som under några kvällar hade sett en vit utlandsregistrerad Ford buss åka runt på vägarna där han bodde och en natt när han skulle gå upp på toaletten får han genom sovrumsfönstret se den komma på vägen och in på hans gårdsplan med släckta lysen, han tar upp mobilen och ringer 11414 till polisen och berättar att det är ett pågående inbrott i hans garage, polisen svarar att alla patruller är för närvarande upptagna och att det kunde ta upp till en timma innan dom kunde skicka en bil, bonden blir förbaskad och lägger på luren tittar ut genom fönstret och ser att dom bryter upp garage dörren varpå han ringer polisen igen och säger: ni behöver inte skicka någon bil jag löste det själv med min hagelbössa men se då tog det bara 10 min så stod det 2 polisbilar på gården men då hade givetvis förövarna redan stuckit med stöldgods.

  Gilla

 • Sea Gull

  El gringo: Det gäller alla myndigheter, även landstings- och kommunalval.
  En fasad och lögn att makten utgår från folket!? Det mesta är toppstyrt och bestäms av makthavare.

  Gilla

 • Tony

  Polisen har order från högsta ort att se mellan fingrarna med
  utländsk brottslighet, därför deras fega agerande, men när någon
  Svensk blir förbannad på samhällets ryggradslösa agerande , då finns polisen, ungefär som att människor från hela världen kan komma in
  i Sverige utan att kunna visa upp vem man egentligen är, men om
  jag som Svensk gör en utlandstripp så måste jag visa upp pass på
  vem jag är när jag kommer tillbaks?

  Gilla

 • Anders Nilsson

  Det har är ganska lätt att förstå om vi börjar tänka att polisen inte längre är en ordningspolis utan blivit mer eller mindre en politisk polis.

  Gilla

 • HB

  Muslimer som skriker dåd åt Israel är det inga problem….
  När muslimer bränner synagoger belönas de med PUT….

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Ständiga meningslösa manifestationer, verkningslös nolltolerans mot det mesta och korvgrillande dialogpoliser= Naiva Sverige !

  Gilla

 • El gringo

  Det framgår ganska tydligt vad som numera är polisens huvuduppgift, att skydda regimen och dess lögner går före allt.

  Gilla

 • Torleif

  När etniska svenskar manifestar mot våld, då ser statsapparaten och journalister detta som högerextremism.

  Gilla

 • AmaTona

  För att förstå kan vi börja med att prata om 2015 polisens omorganisation då 430 chefer skulle säga upp för att sen återanställas som någon annan benämning….5 accepterades tillbaka..sen kan vi lägga till mängden av människor som inte tror på ett samhälle med civilrätt……

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: