Iran börjar masstillverka stridsflyg, men…


UTRIKES. Iran har börjat masstillverka det egendesignade stridsflygplanet Kowsar, rapporterar statlig iransk tv. Flygplanet, som presenterades i augusti, är enligt iranska medier helt Irantillverkat.

– Inom kort kommer vi att ha producerat det antal som behövs, och planen ska då ställas till flygvapnets förfogande, säger landets försvarsminister Amir Hatami vid en tv-sänd ceremoni.

Det iranska flygvapnet är tämligen nedgånget och består huvudsakligen av ryska modeller samt några plan som köptes in från USA före den islamiska revolutionen 1979.

Emellertid visar filmerna och bilderna på det ”100 procent inhemska” flygplanet att det är en ganska föråldrad F-5F Tiger, vars prototyp flög första gången 1959 i USA. Det amerikanska planet var i aktiv tjänst 1962 – 1987.

Kort sagt, flygplanet är en ombyggd F-5F som var utrustad med några nya digitala instrument och inget som kan jämföras med ett modernt stridsplan.

The Aviationist…


5 responses to “Iran börjar masstillverka stridsflyg, men…

 • Maya

  Vad säger MP om detta klimatförstörare? Det talas aldrig om hur mycket krigen i Mellanöstern påverkar klimatet! Varför tar inte MP ansvar för detta och lämnar oss bilister i fred.Våra avgaser är peanuts i jämförelse med hur det eviga skjutandet påverkar luftrummet .

  Gilla

 • MartinA

  Inte ens Indien har klarat av att bygga ett stridsflygplan som kan konkurrera med de etablerade tillverkarna. Eller det har i vart fall varit en extremt svår och långdragen process, trots att Indien har ett av världens absolut främsta elituniversitet för ingenjörer.

  Det är extremt svårt och kräver långa ingenjörstraditioner och en specialiserad industriell process och nätverk av ingenjörsföretag och underleverantörer.och kräver flera misslyckanden för att utveckla ett modernt stridsflygplan. Det är ingen i sin vildaste fantasi som tror att Iran skulle kunna bygga något som kan tävla med de etablerade tillverkarna. Men om de lyckas sätta ihop ett plan av sjuttiotalsstandard själva så är det fortfarande en stor bedrift.

  Sydafrika är ju kända för att ha gjort något likande när de fick sanktioner mot sig. Har hört något om att Pakistan ska ha modifierat eller egentillverkat F-16, hur nu det skulle gå ihop med licenserna från USA, mer osäker här, har bara något vagt minne.

  Gilla

 • Kurt

  Kan det flyga också?

  Gilla

 • Jack

  Men det fungerar mot stenkastare. Det vanligaste vapnet i Mellanöstern.

  Gilla

 • Galten

  Svenska flygvapnet går inte av för hackor det heller.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: