”Vi lärde oss en sorts kulturkonservativ läxa”

BROTTSLIGHET. Mellan 1960- och 1980-talet skedde en brottsexplosion. En första tanke om brottsökningen under 60-talet är demografin. Den mest brottsaktiva åldern är mellan 15 och 30, och det var exakt den tid då efterkrigstidens stora barnkullar uppnådde tonåren och vuxen ålder.

Men det skulle bara kunna förklara en brottsökning på femton procent. I verkligheten, i USA, steg brottsligheten med 150 procent. Så det måste finnas något mer. Och det kan inte vara ekonomi – eftersom tillväxten var enorm under tiden.

– En förklaring måste vara kultur. Detta var en tid då normerna om uppförande och självbehärskning, som hade stärkts alltsedan medeltiden, i vad den tyska sociologen Norbert Elias kallade civilisationsprocessen, vändes upp och ner. Och denna tid, av att göra sin egen grej, låta allt vara okej, befria sig från sina spärrar, var också en era då män blev mindre benägna att gifta sig, bilda familj och flytta till villalivet i förorten. Att ha unga män som dräller runt i grupp – det är ett recept för trubbel.

– Det mesta våldet sker nämligen inte för vinning, som att till exempel skjuta kassören för att stjäla pengarna i affären. Snarare beror det på förorättelser, konfrontationer och dominansbeteenden bland unga män. När man har unga män som inte hålls tillbaka av familj eller kvinnor, så får man en ökning av våldet.

Läs hela artikeln av Per Gudmundson på SvD…

-Pettersson undrar om vi lärt oss något om brottsligheten, det handlar om kultur och normer och man ska inte ha unga män drälla runt i grupp. Vad säger ni? Stefan, Morgan, Ulf och alla andra? Ska ni fortsätta surra om socioekonomiska effekter?

”Kulturarv ligger bakom invandrarnas brottslighet”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

 

3 thoughts on “”Vi lärde oss en sorts kulturkonservativ läxa”

 1. Att brottsligheten steg under 60 och 80-talet kan ju bero på en mängd faktorer. Brottsbalken ersatte den äldre strafflagen (vill minnas den trädde i kraft i början av 60-talet). Nu var det plötsligt gärningsmannen som var offret och han skulle vårdas, inte straffas.

  Vi fick en ny skola, där det efter hand blev mindre ordning och lärarna fick mindre att säga till om. Eleverna (deras föräldrar) började polisanmäla lärare som handgripligt hade försökt tillrättavisa odågor i klassrummen.
  Vilket givetvis fick lärarna att sluta vara ordningsmän. Ordningen i klassrummen llev sämre. Skolan hade förr resurser att ta hand om elever med bokstavskombinationer, sk obs klasser.

  Föräldrarna började bli mer stressade och få mindre tid till sina barn.
  Fram till 60-talet var ju varannan, kanske fler än så, mamma hemmafru.
  Det fanns ju alltid vuxna hemma. Var inte min mamma hemma så var grannens mamma hemma. De allra flesta hyreshusen hade en portvakt som kände alla i huset och såg till att ungarna inte busade allt för mycket i eller runt huset. Barnen var inte annonyma och kunde busa hur som helst.

  Sen på 80 och 90 talet började vi dessutom importera brottslingar.
  Och nu är det ju värre än någonsin..

  Fram till 90-talet hade de flesta brottslingar svenska namn. Nu har en klar övervikt utländska namn.

  Jag anser att istället för att bryta en trend som gick åt fel håll har politiker under de senaste 30 åren bara förvärrat läget och nu står man där och verkar inte ha en aning om hur man ska ordna upp det hela.

 2. Att ta in så många män och skapa ett så stort mansöverskott har inte hänt i något land tidigare.
  Ett enormt socialt expriment som kostar i mänskligt lidande och enorma summor pengar.

  • Det kan ju vara en anledning till att c, mp, v med sin öppna gränser politik lockar kvinnliga väljare.

Kommentera