Militärövning – Trident Juncture 18

FÖRSVARET. Idag inleds Natos stora övning Trident Juncture som går ut på att försvara Norge vid ett anfall från havet och norr, där även Sverige deltar. Natoövningen sänder en tydlig signal om att Sverige är del i en större försvarsgemenskap med Norden och väst.

Korvetten HMS Nyköping kastar loss i Karlskrona för färd mot Norge. Bild från Försvaret.

Totalt deltar över 30 länder. 50000 deltagare, 250 flygplan och 65 fartyg – det är Natos övning Trident Juncture 18.

För svensk del deltar cirka 2 400 personer. Övningen är dubbelt så stor personellt sätt i jämförelse med Aurora 17.

Norge angrips av främmande land, ingen säger Ryssland, och Nato samt samarbetspartners kommer till Norges undsättning. För svensk del bygger vi detta på solidaritetsförklaringen som Sverige antagit utifrån Lissabonfördraget.

Det handlar om Finland, Tyskland, Nederländerna, Danmark, Storbritannien, Frankrike och USA  som transporterar främst materiel transporteras genom Sverige men vissa länder kommer även att transportera personal.

Sverige deltar enligt följande:
Armén– cirka 1 900 personer
Flygvapnet – cirka 100 personer
Marinen – cirka 100 personer
Stabsbefattningar – cirka 25 stycken
Hemvärnet – cirka 50 stycken

Förbandsbidrag:
Armén – en brigad
Marinen – två stycken Visbykorvetter
Flygvapnet – fyra stycken Jas 39 Gripen
Hemvärnspluton

Läs mer på Försvaret…

Läs mer på Norska försvaret…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

8 thoughts on “Militärövning – Trident Juncture 18

 1. Sakta men säkert knyts Sverige till NATO utan att folk märker något. Skrämmande är bara förnamnet.

 2. Senaste övningen jag var med i var AMFIONN -89, tror jag den hette, Armen, Marinen, Flyget I Område Nedre Norrland tror jag att det stod för, det var mycket bra, och vi hade roligt! Också.
  Sedan, de följande decennierna, slaktades som bekant försvaret fullständigt och Sverige blev ett U-land sett ur militär synpunkt, och är det fortfarande, jag saknar det faltiskt!

  • Gå med i Hemvärnet …. Såg att det fanns 50 sådana som fick vara med och leka uppe vid Nordkap !
   Vet inte vad de skall utföra, i ett ”kommande krig”. Kanske bistå de civila som överlevt med strålskador,och svårt lemlästade ligger helt hjälplösa, i tusentals.

 3. Då blir det kalas för dem med högre rang,och med prima förplägnad !
  Det som i viss mån förvånar mig är,att man utgår ifrån samma taktik i ett ”kommande krig”,som under Gustaf II Adolfs dagar !!
  Samtidigt som NATO visar sina färdigheter upp på Nordkalotten,övar ryska sidan med 50.000 man och ett enormt materialuppbåd,i ett område öster om Abzurdien.
  Tänk så mycket pengar som går upp i rök och dån, som istället kunnat placeras på sjuka och fattiga äldre !
  Stenbock utgår ifrån att ”nästa (och sista) krig” sker med raketer och fjärrstyrda bomber.Då hjälper inga Fregatter från ”Pinan” ,och den åldriga DC3:an kan stå kvar i sin hangar ute på Ö`n….

  • Återvändande IS-soldater med erfarenhet av plundring, kidnappning, våldtäkt och massmord från Mellanöstern!

 4. Washingtons mål är färgrevolution i Moskva eftersom det amerikanska imperiet inte tolererar självständiga stater. Ett sätt att försöka närma sig det är att militarisera skandinavien och norden. Därför att Rysslands gräns är enormt lång och Ryssland har begränsade resurser. Såna här jätteövningar går ut på att stressa Ryssland och försöka få Ryssland att lägga större resurser på militär.

  Från svenskt perspektiv är sveriges deltagande rena rama förräderiet från regeringen här i sverige. De försöker med berått mod få sverige att spela polens roll i andra världskriget i framtida konflikter. För att vara deras amerikanska hussar till lags. Jag antar att de liksom Reinfeldt och Borg kommer få belöningskontrakt med amerikanska banker efter avslutat värv.

Kommentera