Pehr G Gyllenhammar: ”SD är fascister”

REGERINGSBILDNINGEN. Pehr Gustaf Gyllenhammar, ibland kallad P. G. Gyllenhammar eller bara P. G., är född 1935 i Göteborg och har hunniit bli 83 år. P.G. är en svensk näringslivsprofil och politiker för folkpartiet, nuvarande liberalerna, där han ett tag satt i styrelsen. P.G. är mest känd för att ha varit verkställande direktör i AB Volvo från 1971 till 1983, men har haft mängder av uppdrag i olika bolag. 

P.G. blev flera gånger utsedd till årets populäraste svensk och var respekterad överallt, men tydligt är att åren har gått.

Medan kända näringslivsrepresentanter med Antonia Ax:son Johnson i täten öppet förespråkar samarbete mellan Alliansen och Sverigedemokraterna säger tidigare Volvochefen Pehr G Gyllenhammar tydligt nej.

– Jag vill absolut förkasta ett sådant förslag, säger han i Ekots lördagsintervju och fortsätter – Jag tycker att de är fascister. 

-Pettersson gissar att gubben blivit gammal, sådana argument hade han inte kommit med tidigare i karriären…

Jag hoppas vi får höra Antonia Ax:son Johnsons argument för ett samarbete också.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

48 thoughts on “Pehr G Gyllenhammar: ”SD är fascister”

 1. ”jag tycker de är fascister” är en åsikt och inte något faktabaserat argument. Jag lyckades inte hitta ett enda faktabaserat argument i artikeln. bara åsikter.
  Gubben har blivit dement och förmodligen läst för mycket Aftonbladet.

 2. Källa Dagens Industri
  ”Ax:son Johnson: Alliansen bör ta makten med SD:s stöd”
  Alliansen måste bryta beröringsskräcken mot SD och vara beredda att ta makten och regera med Sverigedemokraternas stöd. Det kräver nu flera av landets tyngsta näringslivsprofiler, däribland Antonia Ax:son Johnson.

  ”Det viktigaste är att Sverige får en alliansregering, och då måste man vara pragmatisk”, säger hon.

  TOMAS NORDENSKIÖLD
  Publicerad: 21 september 2018, 18:36 Uppdaterad: 21 september 2018, 19:16

 3. Att den gamla folkpartisten Gyllenhammar gått och blivit Socialdemokrat på gamla dar hade jag ingen aning om.

 4. En senil f.d. industriförstörare och av Sveriges regeringar bestucken bluff har fräckheten att yttra sig oförskämt. Den övervärderade vd:n som såg till att många av våra industrier hamnade i utländsk ägo. Han misslyckades emellertid med att sälja Volvo till fransmännen.

 5. Har alltid uppskattat PG Gyllenhammar och gör det fortfarande, men där har han fel om SD, det är tvärtom. SD är ett parti, som värnar om sina egna skattebetalande Svenska landsmän. Nuvarande handlingar av myndigheter och sju-klövern är fascism. Man sätter inte 1,1 miljoner väljares parti i karantän i Sveriges riksdag.

 6. Tänk att P.G har varit en potentiell statsministerkandidat för Folkpartiet. Tur att han inte blev det.

 7. Kan inte NÄTHATSGRANSKAREN anmäla Gyllenhammar för HETS MOT FOLKGRUPP !!!
  För visst är fascister/SD en FOLKGRUPP ?????

 8. Riktigt dåligt av Sveriges radio att utnyttja en gammal och möjligen begynnande dement namnkunnig man för egna politiska syften.
  Stackarn tror ju t.o.m. att fascism och kommunism är synonyma begrepp.

 9. Vad gör man inte för att få vara i rampljuset lite till när man märker att ljuset håller på att slockna.

 10. Har han blivit dement ????
  Eller klarar alla fd direktörer bli drabbade av demens ?????????
  Nästa fråga är helt klart VARFÖR ????

 11. Hjärnan är oftast i samma skick som kroppen i övrigt och bilden på PG säger mer än 1000 förtalord

 12. Alla som tycker att PG var en storslagen företagsledare skall läsa boken ”Exit PG”.

  Där framgår tydligt hans kejsarfasoner och narcissisim. Exempel: flyga till USA med Concorde och låta företagsplanet flyga tomt efter. OM nu den store skulle vilja förflytta sig kortare sträckor i USA.
  Doktor skulle han kallas av alla underställda annars kom de i onåd.
  Tack Sören Gyll för att du fick bort honom från Volvo, och tack Håkan Frisinger för att du ryckte upp företaget efter PG´s diktatur.

 13. Inget att skämmas för att man blivit dement, det kan hända oss alla förr eller senare, gårdfarihandlare, gycklare, bilnasare eller mopedbud, inga garantier att någon slipper undan.
  Men är man vid sina sinnens fulla bruk, ena foten i graven och ändå uttalar sig på det sättet, då har man nog inte många pluspoäng att inhämta!

 14. Han må ha varit bra när det gäller företagande. Men när det gäller politik, är han en diletant.

  Han slänger sig med ord och begrepp, som vilken amatörmässig PK-dåre som helst.

  Det är ju inte bara det att han kallar SD för fascister. Vänsterpartiet kallar han kommunister. Miljöpartiet, för ett enfrågeparti. Och själv kallar han sig vänsterliberal. Undrar vad Björklund tycker om det??? Fast det är väl det enda korrekta, eller hur? Fast det är ju det vi hatar. Och förresten är det SD definition, d v s våran, som han anammat

  Han må vara frispråkig. Men på ett mycket skevt och okunnigt sätt.

  Att tala om, att vi måste värna demokratin. Att det är viktigt. Vad han menar med detta, är att ”Hans” vänsterliberalism, ska vara det enda som diktatoriskt ska råda. Allt annat är fel, och ska enligt honom, bekämpas och undvikas. DETTA ÄR DEMOKRATI DET, VA? (uppgivna huvudskakningar)

  • Varför talas det hela tiden om DEMOKRATI i sådana här sammanhang? I Sverige råder ingen DEMOKRATI, den avskaffade 7-klövern i och med DEMOKRATI ÖDELÄGGELSEN ( DÖ )

 15. Jag trodde faktiskt att den som skryter med att ha varit en stor företagsledare borde vara bättre påläst. Inte så märkligt att BMW körde om Volvo och tack till dem som stoppade hans tänkta oljeäventyr i Norge.

  Att nu sitta i ålderdomsstolen och skälla massor av Volvobilister för att vara fascister är både okunnigt och oförskämt.

  • Läs på Lars Berns sida Anthropocene.live där han sågade honom jäms med fotknölarna. Ett större fiasko som Vd får man leta efter.
   Som privatmänniska har han också kraschat med sitt förhållande till barnen. För något år sedan skaffade sig gubben ett nytt barn! Snacka om ego, ska han gå på föräldramöte undrar de varför morfar kom. Outsägligt egoistisk människa som skaffar ett nytt barn då han pajat de andra.
   Att bara intervjua honom inger misstänksamhet.
   Gifta sig med chefens dotter…Gå sängvägen för att sedan misslyckas med allt han gjort.

   • Hans unga fru tog honom säkert bara för han enorma rikedom och för att han med all säkerhet skulle gå bort före henne så att hon fick ärva.

 16. Han har gjort en hel del bra saker för Svensk industri, inte minst för Volvo.
  Dock när 1993 försökte han sälja och flytta större delen av Volvo (bl.a. min dåvarande skol- och arbetsplats) till Frankrike var det rena turen att Sören Gyll, dåvarande VD, hann sätta stopp för idiotin i grevens tid.. Annars hade vi inte haft kvar många Volvofabriker i Sverige. T.ex. Europas modernaste gjuteri i Skövde.
  Han har blivit ”fartblind”, som några påpekar nedan lever han frånvarande från Svenska verkligheten.
  Som Jimmie Åkesson säger:
  ”PG är en överskattad f.d. affärsman, jag bryr mig inte om vad han tycker..”

 17. Det verkar som den gamle PG behöver läsa på lite i historieböckerna. Fascismen har ingen plats i SD´s agenda och det vet både PG och alla andra. Men som gammal folkpartikel, så går det av gammal vana att slira på sanningen. För övrigt så blev han bara Ingift i Volvo-familjen och bidrog knappast med någon större innovations-förmåga.

 18. Undrar om PG har glömt vad fascismen betyder …SD motsätter inte frihandel och fri företagsamhet. SD förnekar inte demokratins kvaliteter ,tvärtom ! Folket skall absolut inte lyda under en diktatur eller en demokrati med autoriktär karaktär ..

 19. P.G känns väldigt gammal, på alla sätt och vis.

  “Att vara liberal är att vara kluven” är ett citat av Gunnar Helén som var partiledare för folkpartiet under 70-talet.

  Det Helén syftade på var hur viktigt det är som liberal att alltid ta till sig och överväga sina politiska motståndares argument, att väga för- och nackdelarna mot varandra för att sedan komma fram till intellektuellt ärliga och noga begrundade slutsatser.

 20. P-G har haft sin tid och passerat bäst före datum för länge sedan, inget att bry sig om ?
  Som sagt, när argumenten numera tar slut så skriker man genast dagens snart mest urvattnade ord rasist, fascist, nazist och kränkning !
  Är bara så lågt fegt och patetiskt.

 21. Precis som Anne Ramberg så tillhör Per Gyllenhammar toppskiktet i samhället och lever i en bubbla och de har ekonomiska möjligheter att fly Sverige om det skulle bli ohållbart att bo här p g a PK-partiernas förda politik. De som drabbas är fattig-pensionärernas och den inhemska arbetarklassen som inte har möjligheter att ge sig av.

 22. Gyllenhammar är liberal, vilket betyder att han tycker att Kapitalets frihet är det viktigaste och att dess intressen skall styra hela världen. (Detsamma kan sägas om marxisterna, fast de talar väldigt tyst om det, annars får de inga följare.) Därför är han fiende till alla, som vill behålla sina nationalstater.

  F.ö. är Gyllenhammar mest känd för sitt önskan att förstöra Bohuslän, genom att det skulle byggas broar över alla kobbar och bergknallar från Göteborg till Strömstad, så att volvoåkarna kunde njuta av utsikten. Alltså på samma sätt som man förstörde Höga Kusten i Ångermanland.

  • En mycket bra historisk sammanfattning av dig ”Ladulaas”….
   Det är just den sorten,som beredes plats i PK-organen.

 23. Grynet borde med tanke på hans mor, Aina Kaplan, vara en varm anhängare av SD som är det enda partiet som vill stoppa den muslimska massinvandringen.

 24. Och Gyllenhammar är som sagt folkpartist (liberal) och det partiets inställning till SD känner vi alla till.
  Sedan undrar man: Är det mera tyngd bakom orden för att en person som Gyllenhammar säger det? Är hans åsikter mer värda än andras? Tydligen tycker PK-media det eftersom gubbens uttalande ges så stor uppmärksamhet. Ibland går det bra för vänstern att omfamna ”kapitalet” d.v.s. när detta har ”rätt” åsikter. Rent och skärt hyckleri precis som så ofta förr alltså.

 25. Sagt av en gammal åderförkalkad misslyckad folkpartist och massor av misslyckade affärer i storfinansen. Han kan krypa tillbaks under sin sten.

 26. Detta sägs alltså av en gammal gubbe och föredetting med ett uppblåst ego och född med guldsked i munnen. Han har väl inte som boende i och levande ett lyxliv i London någon som helst koll på vanliga människors liv i ett mångkulturellt inferno i Sverige.

 27. Det visste jag inte. Men om pösmunken säger det så måste ju hans få kvarvarande beundrare hålla med.

 28. Gubben är en de värsta narcissister vi haft i Sverige. Bara en sådan sak som att bli farsa igen vid 82 års ålder säger ju en del.

Kommentera