Da Vinci – uppfinningar


Möt geniet Leonardo da Vinci i en av de mest omfattande utställningarna som producerats om honom. Da Vinci – Inventions visas på Kalmar Slott den 5 maj–4 november 2018.

Utställningen är skapad av Grande Exhibitions och har tidigare visats i storstäder runt om i världen som t.ex. Tokyo, Madrid, Kuala Lumpur, Washington, Johannesburg och Shanghai. Nu visas den för första gången i Sverige och det är en av slottets största utställningar. I åtta salar får du uppleva fullskaliga tolkningar av Leonardo da Vincis tidlösa uppfinningar och studier av hans ikoniska konst.

Leonardo da Vinci var uppfinnare, konstnär, naturforskare, matematiker, skulptör, ingenjör, musiker och arkitekt. Utställningens unika material innehåller många exempel på maskinuppfinningar och animationer av hans mest kända renässansverk. Här kan du som besökare trycka, dra, vrida och interagera med många av installationerna i utställningen för att få en praktisk förståelse av de vetenskapliga principerna bakom dem.

Läs mer här…

-Pettersson ser att det kostar pengar att gå på Kalmar slott och se utställning, och det ska det naturligtvis göra. Dessutom är 130 kronor i entré för vuxna väldigt humant.

Nyligen återinvigdes Nationalmuseum efter renovering för 1,3 miljarder, där och till 17 andra statliga museer, de flesta runt och i Stockholm är det ”gratis” entré. Märkligt att Stockholmare har denna förmån, när hela landet ska leva och lantisarna får vara med och finansiera…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


4 responses to “Da Vinci – uppfinningar

 • Urban Lindgren

  Men så har vi ju en kulturminister som är Miljöpartist också. Ett parti som enbart värnar storstadens invånare
  Jag har djävligt svårt att förstå de som bor på landsbygd och gav detta verklighetsfrånvända parti sin röst

  Gilla

 • centurion

  Har själv beskådat den fantastiska utställningen på Kalmar slott. Rekommenderas varmt. Minns bl.a. ett citat, som grep tag i mig : ”Din makt kan aldrig vara större eller mindre, än makten över dig själv”. Leonardo begrep ju att det skulle vara näst intill omöjligt för människan att kunna flyga. Men det hindrade knappast honom ifrån att experimentera med olika principmodeller, baserat på fåglarnas flygkonster. Men trots att han aldrig lyckades omsätta sina modeller i praktisk airodynamik, så var han ändå så pass insiktsfull att han uttryckte följande : ”Den som någon gång har flugit likt fåglarna, kommer för alltid att lyfta sin blick mot himmelen”. Klok gubbe, den där, som även utvecklade Archimedes gamla läror. Samt mycket, mycket mer.

  Gilla

 • Torleif

  Da Vinci föddes utanför äktenskap i Italien. En av dem bästa. Han uppfann helikoptern. Tack ock lov dog han rik och bekräftad.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: