Åke Ortmark är död, han tyckte det var fegt att inte publicera Muhammed-karikatyrerna


MEDIA. Journalisten, författaren och programledaren Åke Ortmark är död efter en tids sjukdom. Han blev 89 år. Ortmark var verksam som journalist i drygt 50 år, bland annat på SVT och Sveriges Radio, och blev känd för sin skarpa intervjustil. Tillsammans med Lars Orup och Gustaf Olivecrona utgjorde han journalisttrion ”de tre O:na. 

-Pettersson minns Åke Ortmark med ett inlägg från 7 oktober 2017.

Mannen som introducerade skjutjärnsjournalisten i Sverige 1962, Åke Ortmark, har kommit ut som moderat 88 år gammal. Ortmark säger att han tidigare har försökt hålla avstånd  till alla partier som nyhetsreporter på bland annat SVT Aktuellt men att det känns skönt att få påverka. 

På Åke Ortmarks Twitterflöde kan man läsa en hel del intressant och man kan kanske tycka att det är synd att han inte blev aktiv tidigare. Bland annat skriver han att:

 • I Saudiarabien får inte kvinnor köra bil – i Sverige vill Miljöpartiet att ingen kör bil
 • Statschefen, kungen, gjorde fel som besökte den nedbrunna moskén i Örebro
 • I Arktis minskar inte isen trots larmrapporter, den ökar.

Bloggen skrev i februari 2013 om när journalistlegenden Åke Ortmark, aktuell med sina memoarer Makten och lögnen, var gäst i Sveriges Radio P4 Extra: Ett liv i televisionens Sverige. Här serverades ord och inga visor om svensk media. Åke Ortmark pratar om näthatet, yttrandefriheten, Muhammedkarikatyrerna, kvinnosyn, dålig journalistik m.m. 

Åke har bland annat ett tomt utrymme i sin bok. Där borde Muhammedkarikatyrerna ha varit säger han och ber om ursäkt för att han inte tordes eller törs publicera dem. Lika fega har den samlade journalistkåren varit säger Ortmark och tycker att Muhammedkarikatyrerna borde få publiceras både då och nu, vi ska inte krypa för islamisterna säger Ortmark. 

Väl värt att LYSSNA på i 19 minuter.

-Nåväl Pettersson tycker Åke som började som journalist 1955 är väl värd respekt för att han erkänner sin feghet och rädsla för islamisterna och för att hedra Åke Ortmarks journalistiska gärning tar vi dem än gång till – varsågod här är Muhammedkarikatyrerna på Petterssons igen. Tolv teckningar som fredens apostlar är beredda att mörda för.

Detta bildspel kräver JavaScript.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


11 responses to “Åke Ortmark är död, han tyckte det var fegt att inte publicera Muhammed-karikatyrerna

 • anne b rat

  Denne man var en verklig journalist i motsats till de PK- syltryggar som idag kallas journalister.

  Gilla

 • MartinA

  Åke Ortmark klev på när sverige var ett starkt land och svenskarna var ett tryggt folk. Och just under hans bana förändrades detta till sin motsats. Främst genom kampanjer från media. Och han har inte på något sätt tagit tydlig ställning.
  Skyldig! Skyldig! Skyldig!

  Gilla

 • Hans

  Dom tre O Erna var bra. Ställde frågor till politiker ”det där förstår jag inte förklara” pressade politiker att svara och inte bara som dagens journalister bara stå nicka och le.

  Gilla

 • Thomas

  Ortmark var av den hederliga gamla stammen,som även Bo Holmström t ex. Nu är det bara en sorts reportrar på Stasi tv.
  Lögner i parti och minut och allt för islamiseringen ska fortgå obehindrat.
  Det var bättre förr.

  Gilla

 • Punto

  Ortmark klagade på fegheten att publicera. Aktuellt för oss alla är polisens feghet att gå ut med signalement. Som jämförelse denna notis i Ekstra Bladet från en händelse i Sönderborg:

  ”Unge maend spaerrede handikapplatser: Kvinde påtalte det og fik knytnaeve i ansigtet.”
  Hon fick också en spottloska som framgår av texten.

  Polisen har videofilm från stormarknaden på personer och en grön Renault Clio med registreringsnummer. Man vill ha vittnen och lämnar kvinnans beskrivning av gärningsmannen enligt följande:

  ”Mand 20-25 år, 165-175 centimeter höj og almindelig af bygning. Sort hår, sort fuldskaeg, brun hud. Muligvis av mellemoestlig baggrund. Manden talte dansk med accent og var ifoert en beige baseballkasket, en blå dynejakke, hvide bukser og sorte Nike-sko med hvid sål.”

  Polisen i Danmark bryr sig således och med stor sannolikhet så grips förövaren och lagförs inom kort.

  Gilla

 • BRASKLAPPEN!

  R.I.P. Ake Ortmark, vi glommer aldrig din rost och dina professionella reportage!! En stor reporter har gatt ur tiden, en sort som inte langre finns i Sverige, han hade ryggrad och var alltid klar och tydlig och mjakade inte med de ryggradslosa i 68,a vanster….

  Gilla

 • Stenbock


  När jag just läst raderna/kommentarerna kring ”Mohammed-karikatyrerna”, finns samtidigt i dagens BZ,en aktuell artikel kring just dessa hans nutida lärjungar.
  Mannen på bilden ovan heter Kamouss född i Marocko,och är Imam i en av Berlins mest beryktade Moskèer, i stadens kriminella centrum NeuKölln.
  En scharlatan och skådespelare,med kvinnoförakt som få .
  Vid TV-programmet han medverkade i måndags jämförde han bl.a.dessa med ”leveväsen stående lägre än djuren” !! Nu var det inte därför han bjöds in till TV utan p.g.a .de ord han fäller över judar från predikstolen.
  ”Varje död jude är en god jude” ,är några av orden han predikar för sina troende islamister.
  Denne ”fredsstiftare” anlände till Deutschland 1997,och fann en DDR-brud
  som tydligen var villig att strossa runt,som en sopsäck.
  Då inte märkligt efter att hört hans ord,tyska SÄPO dagligen kollar denne Salafist ….och det dygnet runt.

  Gilla

 • Argus

  ”De tre O:na”, Lars Orup, Åke Ortmark och Gustaf Olivecrona, är väl mest känd för partiledarintervjun med Tage Erlander (se åtminstone de första minutrarna):

  Det lär förövrigt ha varit kommunalvalet 1966 och inte riksdagsvalet 1968. Erlander som med moderna mått mätt var en excellent statsminister gör här en slät figur och lite av den inte fullt så kompetente sentida efterföljarens retorik syns här, ”en kostnad nu, en vinst lite längre fram”.

  Gilla

 • HB

  En man av den gamla stammen.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: