Svenska dieselbilar släpper ut sina avgaser i Finland för att rädda klimatet

MILJÖPOLITIK. Allt fler begagnade bilar säljs till utlandet. I Sverige har exporten ökat med drygt 60 procent under 2018 jämfört med samma period förra året. Många vill bli av med sina begagnade dieseldrivna bilar och den svaga kronkursen bidrar till försäljningssuccén., rapporterar SVT. 

Den svaga kronkursen gör att svenska bilar blir attraktiva i andra länder på grund av sina låga priser och säljs framför allt till Finland, Estland och Polen.

– I Finland är det stor efterfrågan på begagnade dieslar. En ny skattelagstiftning gör det dyrt att köpa en ny dieselbil, säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.

– Svenska bilar är attraktiva i andra länder eftersom de ofta är välskötta och det finns mycket information att hämta om bilarna på de digitala marknadsplatserna, säger Henrik Littorin, vd på Bilpriser.se.

-Pettersson tror inte ett dugg på trenden mot el-bilar. Ingen har hittills visat att el-bilarna är milljövänliga under hela sin livscykel, från tillverkning till skrotning av batterier och eftersom vi ska skrota kärnkraften blir det till stor del brunkols-el som laddar bilarna i Europa.

Inrikespolitiskt är Sverigedemokraterna de som avviker från de andra sju partiernas miljöpolitik. SD anser att Sveriges utsläpp redan är låga och att pengar ska läggas på att arbeta för att minska utsläppen globalt, i stället för dyra klimatåtgärder på hemmaplan.

Det anser bland annat Miljöpartiets Isabella Lövin är oseriöst så nu släpper svenska dieselbilar som för några år sedan var bra för miljön ut sina avgaser i Finland i stället medan svenskarna betalar högre skatt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

7 thoughts on “Svenska dieselbilar släpper ut sina avgaser i Finland för att rädda klimatet

 1. Det är som den svenska torsken som säljes för en minimipris till Frankrike, där det betraktas som en stor delikatess, och andra länder och vi importerar långväga ( Victoriasjön med flera) fisk till våra matbord! Snacka om miljöförstöring.
  Jag vet att Finland köper massor av svenska bilar och det är inga problem att köra där . Även dieseln är billigare i Finland.
  Betalade i går 16. 88 för en liter i Stockholm.

  • Har precis inhandlat två Fpk, a´ 1 ½ liter hos Lidl… Dessa kostade 13.50/st. Du får flytta ut på landet !!
   Ett annat gott tips. Köp inte bananer för 17-19:- kilot… Vänta några dagar,så tvingas de sänka priset till omk.9:—

 2. Det kliar nog i fingrarna på de ”rödgröna blocket” att hitta på ett sätt att kunna beskatta grannländerna. Beskatta grannländerna för att de får vara grannland med den humanistiska stormakten och åtnjuta denna högstatus av svensk goodwill på skattebetalares bekostnad.

 3. Det är fortfarande så att dieselmotorn är den mest brånsleeffektiva motorn och kommer så att vara en bra tid framåt.
  Dessutom är cohalten betydligt längre i en diesel än motsvarande bensinmotor. Informationen om att jordklotet går under om några år om vi inte kan minska Co i luften verkar inte betyda något om man istället vill övergå till bensin.
  Bensinmotorer lämpar sig för mindre bilar med motorer runt en liters cylindervolym som körs mindre än 1500 mil om året. Dessutom är vridmomentet mycket bättre i en dieselmotor vilket är viktigare för körbarheten än hästkrafter.

 4. I finland finns ännu någonting som kallas bondförnuft Bondförnuftet blev förbjudet i sverige under Palme den stores tid

 5. Detta är ett typexempel,för hur normala länder utnyttjar efterblivna svenska idioter…
  Sak samma sker nere i Tyskland,där även ”miljö-mupparna” dagligen får spy ut sina idèr och fantasier,i media. Här sker exporten av Dieselbilar till länder öster om deras gräns. Förhoppningsvis kommer vindarna att förbli västliga, i annat fall för de ju tillbaka sina ”giftiga gaser”,med nästa storm !

 6. Det är sant att det sälj många dieselbilar i Finland , men jag tror att trenden börjar att vända och att folk börjar att köpa mera bensinbilar . Anledningen är att prisskillnaden mellan bensin och diesel har blivit mindre samt att skatten på en dieselbil är nästan två och en halv gånger högre i förhållande till en bensinbil så om man kör mindre än 1500 mil per år så är vinsten försumbar . Sedan är priset för en bil i Finland mycket högre än i Sverige beroende på en stor skatt som läggs på alla nya eller införda bilar .

Kommentera