Snart 300 år sedan Karl XII och den svenska stormakten dog

HISTORIA. I år är det 300 år sedan Karl XII stupade på Fredrikstens fästning i norska Halden. Vid 21-tiden den 30 november 1718 träffades han i huvudet av en kula. Om den var norsk eller svensk tvistas det fortfarande om.

Karl XII:s likfärd, versionen från år 1878, målad av Gustaf Cederström som var väl medveten om att han hade tagit sig konstnärliga friheter med händelseförloppet, något som han kommenterade  ”Ej bars Carl XII obetäckt över gränsen, men har det stött någon människa att jag framställt honom så? … Absolut lögn bör man akta sig för, men en väl vald licentia poetica måste vara tillåten”

Döden var snabb och med kungen dog också det svenska enväldet och den svenska stormaktstiden var över.

Karl XII, föddes 1682 på Slottet Tre Kronor i Stockholm, som låg på samma plats som nuvarande slottet.

Karl fick makten som femtonåring och tillbringande största delen som kung i fält.

Sveriges krigsmakt var i toppskick i slutet på 1600-talet, det hade Karl XI sett till efter erfarenheterna vid slaget vid Lund 1676 då Sverige höll på att förlora de södra landsdelarna.

Denna krigsmakt med karoliner kom väl till pass för sonen Karl XII när tre länder år 1700 förklarade Sverige krig: Danmark, Ryssland och Polen-Sachsen.

Danskarna besegrades raskt, därefter överskeppning av armén till Estland och stor svensk seger vid Narva. Karolinerarmén fortsatte sedan söderut, för att knäcka det polska motståndet. Polen var vid denna tid mycket större än idag, och omfattade dagens Litauen, Vitryssland och halva Ukraina. Karl XII vann segrar på rad och den polske kungen kunde avsättas.

Karl XII koncentrerade sig på ryssarna och marscherade mot Moskva. Sommaren 1708 åter en lysande seger i Holowczyn. Den ryska armén – tre gånger större än den svenska – besegrades på slagfältet, med stora förluster.

Ett år senare slutade det ändå med ett förödande svenskt nederlag vid Poltava i Ukraina.

Avstånden och åren i fält blev för mycket och med tsar Peter I, som inte utan anledning kallades ”Peter den store” hade Ryssland en stark och duktig ledare som bland annat lärde den ryska armén den karolinska taktiken.

Efter katastrofen vid Poltava flydde Karl XII till Osmanska riket där han inrättade en exilregering. Han kom att stanna där i fem år tills han återvände till Sverige för att ta itu med Danmark-Norge. Efter två misslyckade fälttåg blev han 30 november 1718 skjuten till döds under Fredrikstens belägring.

Sverige förlorade kriget, och hade efter fredsavtalen förlorat sin stormaktsställning i Nordeuropa till Ryssland. Det kungliga enväldet försvagades kraftigt och Sverige gick in i en period där makten samlades i riksdagen som kom att kallas för frihetstiden, som varade i ett halvt sekel tills det tog slut i och med Gustav III:s statskupp.

Nåväl, den 30 november ska Smålands karoliner med ”Guds hjälp” ge sig ut på fälttåg med en stor trupp till norska Halden och Fredrikstens fästning för att  minnas Karl XII:s gärningar.

Smålands Karoliner. Foto Stina Ekeroth

Vill du besöka Fredrikstens Festning som finns program HÄR.

Det finns en gammal anekdot om de svenska soldaternas tapperhet: det hette att svenskarna var de hårdaste av de hårda, de slogs alltid till sista finne…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

11 thoughts on “Snart 300 år sedan Karl XII och den svenska stormakten dog

 1. Idiotiskt med massmord. Paradoxalt att det mest hänger afrokulturministerns släktingar som becknar gräs i N-Kungsträdgården nedanför Karl 12:e som pekar mot Afghanistan

 2. Karl XII skulle behövas idag för att driva ut de afrikanska och arabiska inkräktarna som har ockuperat stora delar av vårt land.

 3. När Karl XII skulle ta Norge med tiotusen man, kom 7000 från finländska sidan främst Österbotten. De från Finländska sidan verkar ha varit tåligare i kölden än Svenska sidans där procentuellt fler frös ihjäl. Efter kalles krigande fanns i östra rikshalvan inte ens 20% män i befolkningen.

 4. Karl XII beskrivs också som en mycket bra soldat som inte bara stred tillsammans med sina mannar utan även övernattade i samma tält som dem. Han blev därför populär hos soldaterna. Bland dagens ledare i den Svenska Regimen finns INGEN att se upp till!

 5. Malmös polismästare intresserad av att ta hjälp av militär.

  Polismästaren i Malmö är försiktigt positiv till Danmarks exempel att sätta in soldater för att avlasta polisen. Det ska bli intressant att följa Köpenhamn, säger Stefan Sintéus.

  Beskydd av synagogan i Köpenhamn har fram tills idag utförts av polisen, men myndigheten har fått allt fler gängrelaterade mord att utreda på sitt bord. Därför ska nu 160 soldater kallas in för att avlasta den hårt belastade polisen.

  Läs mer på:

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/kan-vara-intressant-for-malmo

  Då skulle kanske några bataljoner bestående av karoliner …

  http://giant.gfycat.com/EnchantingGiganticBetafish.gif

  … komma väl till pass att rensa upp i no-go-zonerna i Sverige, t ex Rosengård i Malmö, Järvafältsområdena (med Rinkeby, Husby m fl) i norra delen av Stockholm, Biskopsgården, Angered i Göteborg m fl kriminella kalifat på många fler platser i hela landet.

Kommentera