Svart trumpet i Södermanland

GOTT OCH BLANDAT. Svart trumpetsvamp är Södermanlands landskapssvamp. Den växer oftast tillsammans med hassel och ek står det i böckerna. Det brukar inte stämma i mina trakter. Här finns den nere i mossan bland granar och aspar.

Idag blev det en måttlig skörd av svart trumpet, som inte är lätt att se där nere i mossan, samt lite gul kantarell och trattkantarell som kommer att hamna i en frittata i kväll, allt medan tranorna tar farväl högt uppe i skyn.

Uppdaterat: Så här blev frittatan…

9 thoughts on “Svart trumpet i Södermanland

 1. Man lär sig så länge man lever och nyss fick jag lära mig vad frittata är också. Smaklig måltid!

  • Jag har förstått att Mias kommrntarer inte alltid uppskattas. Nu när hon lärt, förstår jag, att hon inte är ond. Men frågan är om @Mia tillsammans med de onda vill Sveriges närande skattejon väl.

  • Först kom Canadagäss, som åt upp allt vackert över hela landet. Sedan kom mördarsniglar, som fortsätter att skada naturen . Nu har vi fått tvåbenta som håller på och förstör hela landet med bränder och annat fanstyg. Sedan har vi en regering som talar om klimathotet.De behöver inte bekymra sig för det i första hand,när de behöver bara se sig omkring med allt förstörelse på ögonhöjden.

 2. Gillar svart trumpet och Södermanland.

  Precis min erfarenhet också, att den gärna växer på andra ställen, än den svampböckerna säger. Fina bilder. Blir gott för er ”gamlingar” i torpet.

  • Saknar att kunna plocka ”trattisar” som man kunde finna i massor där jag förut bodde (Västmanland/Kilsbergen) har också förut haft turen att finna svart trumpet svamp !!!
   Grattis till Ditt stora fynd !
   Idag kan jag tyvärr inte ens gå ut i skogen och plocka bär ….

Kommentera