Ulf Kristersson (M) ska försöka bilda regering


VALET 2018. Moderatledaren Ulf Kristersson får i uppdrag av talmannen att sondera läget för att bilda en ny regering.

Talmannen Andreas Norlén har i dag träffat alla partiledare för nya samtal för att försöka vaska fram en statsministerkandidat.

Talmän före honom har haft ett givet alternativ att rikta sig till när han eller hon pekat ut en regeringsbildare. Så är det inte nu, hävdar Norlén på sin pressträff.

I nuläget finns två rimliga personer för att få sonderingsuppdraget – statsminister Stefan Löfven och Ulf Kristersson. Norlén säger att det finns argument före båda, men han har landat i Ulf Kristersson.

– Det handlar om att undersöka möjligheten att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen, säger Norlén.

Han ställer inga krav på att Ulf Kristersson ska kunna visa att han får igenom en budget genom riksdagen. Det enda kravet är att en statsministerkandidat ska tolereras av riksdagen, alltså att inte fler än hälften röstar nej.

Norlén konstaterar att partierna nu måste börja samtala och flytta sina positioner – annars blir det ingen regering.

– Det ligger nu ett stort ansvar på partierna och partiledarna att ompröva tidigare positioner och göra det möjligt att bilda en regering, säger Norlén.

– Jag vill inte bli den första talman som inte lyckas få en statsministerkandidat vald.

Kristersson får två veckor på sig att hitta en lösning, men ska lämna en lägesrapport om en vecka.

Vid en pressträff tidigare i dag framhöll Ulf Kristersson att han vill bilda en Alliansregering och försäkrade att han kommer att göra allt han kan för att det ska bli verklighet.

Allianspartierna, som har 143 mandat mot de rödgrönas 144 och Sverigedemokraternas 62, är splittrade i synen på vilket stöd en Alliansregering ska ta från Sverigedemokraterna. Men Kristersson tonade ned sprickan.

-Pettersson undrar vad talmannen menar ”tolereras”…

Undrar om Kristersson vill bli statsminister? Han ska samtala med alliansen och S men inte med SD.

Stefan Löfven tycker att beslutet är logiskt eftersom alliansen och SD avsatte honom.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt Twittrar ned till Kristersson som statsminister.

Annie Lööf säger inget, mer än att hon vill förhandla med S…

Ebba säger inget om över blockgränsen…

 


31 responses to “Ulf Kristersson (M) ska försöka bilda regering

 • gamgubben

  Logik och demokrati verkar vara populärt just nu. Det är ett demokratiskt problem att ca 1,1 miljoner äldre inte har tillgång till de digitala tjänsterna, men inte ett problem att över 1,2 väljares önskan helt enkelt ignoreras.
  Det är logiskt att partiet med de flesta mandaten talar om att bryta blockpolitiken men samtidigt kungöra att de borde leda en regering för de leder det största blocket.
  Alliansen tycker de är logiskt att de som företräder 40,97% av folket därför ska bilda regering men inte tillsammans med SD utan med hjälp av S.
  Det är nu klart för mig att vi inte har de skarpaste hjärnorna inom nomenklaturan, vilket det nuvarande tillståndet i Riket verifierar.
  Att herr Kristersson skall lyckas att bilda en regering utan SD är troligen uteslutet.

  Gilla

 • Selma fattig

  Detta är inte rätt man att bilda regering, han har skänkt bort fastigheter i stocholm för en spottstyver.
  Nej Nyval hel VALET ÄR EN BLUFF .
  DET RÅDER DIKTATUR I S

  Gilla

 • Grune

  Man får gå på systemet när man är 20 år
  Man får köra bil när man är 18 år
  Man får köra moped när man är 15 år
  Men man får bli rikspolitiker när man är 5 år
  Detta har 7-klövern bevisat med all tydlighet.

  Gilla

 • Grune

  Det skall bli mycket intressant att se hur 7-klövern skall trassla sig ur det helvete som dom ställt till med. Det sorgligaste i denna historia är ju att dom skyller allt på SD som absolut inte är skyldiga till någonting alls.
  Jimmy Åkesson är dessutom den enda politiker i världen som är villig att tala med alla andra partier i Sverige. Denna invit har dock avböjts från 7-klövern av okänd anledning. Det är nämligen så att 7-klövern inte har en aning om varför dom mobbar Åkesson å det grövsta, för det är ju till 100% säkert att det är honom som dom hatar eftersom dom gladerligt använder sig av SD:s politik, så den är det inget fel på, men Åkesson måste ha retat upp de lekande i sandlådan.
  Vad har han gjort????? Har han förbjudit dom att använda vissa dockor????

  Gilla

 • Mr M

  SD borde släppa lite på kraven för att underlätta för Kristersson. En Alliansregering är väl bättre än Rödgrön lekstuga?

  Gilla

  • Grune

   Varför skall SD ändra sin politik för??????
   Det är väl snarare 7-klövern som måste växa upp och inse att dom har haft fel i 50 år. Dom beter sig ju som 5-6 åringar och är inte alls vuxna nog att arbeta som politiker som skall ta hand om ett land.

   Gilla

  • gamgubben

   Mr M, vilka krav skulle SD sänka? De får ju inte ens tillfälle till ett seriöst samtal eftersom de demokratiska småpartierna C och L sätter sig på tvären. Herr Kristersson har dessutom före valet likväl som efter tydligt och mycket dumdristigt gått ut med att han inte kommer att ta hjälp av SD. Alltså, Alliansen har inte modet och styrkan att bilda regering utan nöjer sig med att få stanna i Riksdagen lekstuga.

   Gilla

   • Grune

    Mr M anser tydligen att att SD också skall vurma för att ta in miljoner invandrare i Sverige som kostar ett par budgetar om året.
    Var skall alla dessa bo, kanske hemma hos ” Mr M.
    Var skall alla dessa jobba och framför allt vem skall försörja dem när alla skattebetalande Svenska r får sluta arbeta bara för att arbetsgivarna kommit på att invasionsstyrkan kan (om dom vill) arbeta för en spottstyver mot en Svensk för dom är inte vana vid att få betalt

    Gilla

 • Macke

  Den som kan tänka sig att bilda regering med S är som väntat
  Annie Lööf med sitt C.
  Tala om att då kommer C att tappa röster vid nästkommande val.

  Annie Lööf som 2013 hederligt lovade äta upp sin höger dojja.
  Som absolut inte skulle vara något stödparti åt Sossarna.
  Hon sträckte ut sin ena hand till de andra och röstade för Baaarnen.
  Annie Lööf kan börja med förberedelserna av dojjan med salt och peppar, därefter lägga den i en kryddig smakrik lag så att den drar till sig.

  Nu kan hon som väntat även tänka sig att sträcka den andra handen.

  ”– Mitt förstahandsalternativ är en alliansregering som söker stöd över blockgränserna. Mitt andrahandsalternativ är en form av samlingsregering med ett eller flera allianspartier och Socialdemokraterna.”

  ”Annie Lööf vill bilda regering med S”
  http://www.friatider.se/annie-l-f-vill-bilda-regering-med-s

  Gilla

  • Kurt

   Hon sukta efter en ministerpost, att smaka på makten. Hon kommer att slå sig ihop med S, MP och kommunisterna. Hon är falsk som natten. Och det kommer inte förvåna mig när anför sitt beslut att hon vill ta ansvar för Sverige. För övrigt ha min respekt för politikerna nått botten. Allt jag se är en illa registrerad Buskis. Där politiker tro av vi, åskådarna är intelligensbefriad får, men tyvärr finns det för många som verka vara intelligens befriad bland de 82%………..

   Gilla

 • ossie

  Dömt att misslyckas om inte svetsarn vill vara stödben till Alliansen som nog snart är ett minne blott. Saknad av få.

  Gilla

 • centurion

  Löfven – han vill minsann ha breda uppgörelser, över blockgränserna. Det låter väl präktigt. Fast det innebär ju att motparten bara blir stödhjul och Stefan bestämmer, som vanligt. Detta är lika självklart som att Stefan själv aldrig någonsin skulle kunna tänka sig att stödja någon annan. Undrar hur den hjärnan tickar ? Sen har vi Röluvan, den huggormen. Hon kan acceptera nästan vilken sängkamrat som helst bara för att få frottera sig i de övre skikten. Alltså, åt h-e med de väljare hon representerar, egen makt och karriär står högre i kurs. Återstår att se, men Skomakarlåda smakar ju inte så dumt. Fast det beror ju på råvarans konsistens…

  Gilla

 • Grune

  Det är väl inte så konstigt att en Moderat talman ger Moderaterna chansen att bilda regering.
  Men nu är det ju så att Kristersson kan inte göra detta utan att svika alla sina väljare. Vad han än säger så ljuger han.
  Möjligtvis kan han bilda regering med sossarna om han lovar Löven att han får bli statsminister. Han kan ju också bilda regering med SD om han lovar att Åkesson får en eller flera ministerposter.
  Det är de två alternativen som existerar. Tyvärr talmannen du har misslyckats.

  Gilla

 • Hans Nilsson

  Man får önska Kristersson lycka till med självmordsuppdraget. Han får nog köra igenom kaklet för att ha minsta chans att lyckas. SD skall lugnt och stilla beskåda skådespelet.

  Gilla

 • Vakna Upp

  Kristersson ska tala med Löfvén????
  Om vad då?
  Erbjuda honom en plats i regeringen med Kristersson som statsminister?
  Tror inte det!
  Det enda Löfvén accepterar är att själv bli statsminister.
  Jag tror inte Löfvén har något emot ett extra val men då släpper de inga stödröster till MP.

  Gilla

 • Mr Jordan

  Riksdagspolitiker, kräv er rätt! Glöm dock inte bort att göra er plikt, att tjäna folket! 17% procent av de röstberättigade vill ha inflytande med hjälp av SD. Så, vad tusan väntar ni på?

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  HUR SVÅRT KAN DET VARA…SÄG BARA FÖLJANDE:
  De som går med oss moderater, får minister platser, de som går med sossarna får inte det.
  Sätt ett datum med klockslag!
  Detta får Centern och Liberalerna att sätta i halsen….nu gäller det…ingen kommer gå ut först vad de kommer göra, samtidigt som de inte vågar vänta och förlora minister platser.
  Det är bättre att gå med än förlora allt.
  Att Moderaterna kommer gå ihop med SD är en självklarhet, annars är det helkört.
  Att moderaterna skulle gå över gränsen till vänstern, skulle göra moderater helt galna, och kommer medföra att moderata väljare, aldrig kommer förlåta/acceptera denna förnedring / uppgivenhet samt svek.
  DETTA FÖRUTSÄTTER ATT MODERATERNA HAR EN ”RIKTIG” ( NO FEMINIST FJANT ) TILL LEDARE, SOM KAN AGERA MED FÖRSTÅND, ANSVAR OCH PONDUS ….
  FRÅGAN ÄR: HAR MODERATERNA DET !?

  Gilla

 • Punto

  Jeanders Bildblogg är alltid bra. Den här med beröringsskräcken är i topp i nuvarande politiska soppa.
  http://jeanders-bilder.blogspot.com/

  Gilla

 • Nya tankar

  Tolereras är väl att en konstellation accepteras som godtagbar. D v s, att den tillåts få försöka. Alltså, får parlementariskt stöd, genom att majoriteten är för, än emot. De som inte är för, lägger då ned sina röster, istället för att gå emot.

  Men så kommer det ju troligen inte att bli för Kristersson, om han inte ändrar taktik gentemot SD. De måste ju inse att skiljelinjen, inte går mellan blocken idag, utan tvärs igenom moderaterna. Det är de som måste välja sida hos sina två falanger. Löven kan ju inte tänka sig att bli stödparti till alliansen heller, just därför. Så alliansen är död! Om inte nu, så i förlängningen. Två nya motstående konstellationer kommer på sikt att bildas. Det är bara att titta hur det ser ut i många kommuner. Och detta kommer att ge ringar på vattnet, ända upp på riksnivå, och totalt förändra politikerlivet. De två nya motstående konstellationerna håller nu i kommunerna på att bildas. Men sepaterat. I vissa åt ena hållet, och i andra åt just detta håll. Dominansen kommer att vara åt det ena, eller andra. Men allt det gamla kommer att falla samman. BLOCKPOLITIKEN ÄR INTE DÖD, MEN TOTALT FÖRÄNDRAD!

  Gilla

 • anne b rat

  O, hemska tanke, men jag tror att det blir så här:

  Kristersson lyckas inte i första rundan så det blir Löfven som får chansen igen och då kommer han att göra det han så hett önskar, att slå en kil i alliansen och bilda en minoritetsregering med S-MP-C och L som har stöd av V.
  Konstellationen kommer att gå under namnet Socialistalliansen!
  Löfven blir således kvar som statsminister.
  Detta innebär att M-KD och SD blir i opposition.

  På det här viset har Löfven, Lööf och Björklund fått precis som de velat hela tiden, trots allt snack innan valet om att de ville ha bort Löfven.
  Samtidigt innebär det att Lööf får käka skor en tid och att Björklunds ”barn” kan var trygga i att inte bli utvisade från Sverige.

  Vad väljarna sen tycker det kan man ju skita i!

  Gilla

 • Gunnar

  Vår nye talmann är jäkligt vass.
  Min tolkning är att han läste lusen av gänget i sandlådan.
  Typ. ”Gå hem och gör om och gör rätt, det vill säga, det som svenska folket förväntar sig av er.”
  Äntligen en vuxen i fjollträsk!

  Gilla

 • gamgubben

  Tycker faktiskt att Andreas Norlén hade varit en bättre statsminister kandidat än Kristersson. Rak och snabb och talar till pressen direkt utan manus.
  Att det inte är mycket klass på journalisterna förstår jag på deras frågor, många verkar som de inte lyssnade när A. N. talade om vad han gjort och vad skulle ske.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Det blir antingen en Moderatledd Alliansregering med stöd av S och till viss del MP eller en ren S regering med stöd av i första hand C, L, MP och i vissa fall V när det passar Sjöstedt !
  En regering M+KD med stöd av SD är nog inte sannolik när man lyssnar på 7 klövern i sandlådan.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Helt klart är talmannen Andreas Norlén betydligt mer kreativ och förnuftig, än vad majoriteten av de partiledare han har samtalat med.

  Det är detta uttalande ett bevis för…………

  ”– Det handlar om att undersöka möjligheten att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen.”

  Gilla

  • Nils Dacke

   Japp, han framstår som ett under av intelligens, iofs inte så svårt med övriga 7K politiker närvarande. Dessa mobbare i sandlådan borde nog flyttas på som man gör med mobbare i skolan.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: