SVT gör snyftinslag om gymnasielagen – intervjuar afghan som är dömd för brott, har dubbla namn och födelsedagar

BROTTSLIGHET. SVT publicerade den 25 september ett inslag med anledning av Migrationsöverdomstolens besked om att gymnasielagen får tillämpas; man gjorde en telefonintervju med afghanen Qawatali Mohammad, som bland annat fick berätta att han vet hur det fungerar i samhället och att han tycker om att gå i skolan.

Fokus låg också på att Qawatali efter tre avslag inte längre förses med bostad på skattebetalarnas bekostnad, utan har blivit hemlös. 

SVT missade dock att lyfta hur pass gedigna Qawatalis kunskaper om det svenska samhället verkligen är – han har nämligen även hunnit skaffa sig viss insikt i hur rättssystemet fungerar.

Den 20 maj i år togs Qawatali på bar gärning när han med hjälp av en foliepreparerad påse försökte stjäla en jacka i en Stadiumbutik i Västerås. Han blev stoppad av personal och dömdes den 6 september till villkorlig dom och dagsböter för försök till stöld. Domen överklagades inte.

– Att man efter tre avslag kan ta ytterligare resurser i bruk på det här sättet och trots en fällande dom fortfarande få stanna för att gå på gymnasiet – hade den informationen varit relevant i inslaget?

– Skippade SVT research inför inslaget om en företeelse som kostar svenska staten miljardbelopp för att fira beskedet med tårta i fikarummet – eller förlitade man sig bara hela sonika på kontaktförmedling via någon av de aktivister som driver kraven på afghanamnesti?

En projektmedarbetare, Minna Blom, på Rädda Barnen, som tycks ägna sig åt just detta, har här skrivit ett stolt inlägg om sin gode vän och SVT:s inslag på Facebook.

-Pettersson har fått tips från MB som konstaterar att Mohammad,18, är så belevad att han använder två olika namn, Qawatali Mohammad och Ali Bigham, på Facebook. I domen från Västmanlands Tingsrätt B3613-18 står det dock att han heter Qawatali Mohammad, är född 19991084, och behöver tolk på Dari. 84 i födelsenumret är inte felskrivet.

Minna Blom skriver också om 18 och 21 år.

Tre avslag på asylansökan, en rättegång, tolkkostnader, kanske gymnasiestudier…Vad kostar detta?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

20 thoughts on “SVT gör snyftinslag om gymnasielagen – intervjuar afghan som är dömd för brott, har dubbla namn och födelsedagar

 1. Agatha Christie skrev en deckare ”10 små negerpojkar”.
  Dags att någon skriver ”10 000 små afghanpojkar”?

 2. Läste nånstans att gymnasielagen inte gäller för den som begår brott. ???

  De som nu får besked borde ju inte kunna påbörja studier förrän ht 2019. Betyder det att de innan dess ska driva runt i klasar och undvika att göra nytta i ännu ett år? De kunde ju åka hem o hjälpa till. Under ett år då de inte har rätt t bostad, socialhjälp, vård osv? Som upplagt för kriminellt beteende. Inte alla socioekonomiska bottenlirare men…. om de då begår brott faller rätten till gymnasie bort…

  Innan ht 2019 har nyval/extraval skett och lagen rivs upp, de stäms för bedrägeri och blir skyldiga stora skadestånd? Mp åker ur. Konservativ majoritet blir resultatet.

  Och hur kommer de in på gymnasieutbildning? I konkurrens med elever som har presterat tillräckliga betyg och resultat? Kommer många av dessa att trängas undan?

  Vem ska betala notan för dessa slashasarer? Miljöpartiet? Afghanistan? De själva?

  Andra som kommer t Sverige för att studera får ibte utbildningen betald av svenskar. Så varför skulle dessa ha det. Tas avgift ut för studierna och de får låna till det?

  Extra tungt att behöva låna på så låg nivå som gymnasium.

  De har dåliga rådgivning are. Annars hade de lämnar för länge sedan.

 3. En sak är helt säker.

  De har ingen skam i kroppen. Fullständigt oförmögna att sätta sig in i vad andra människor går miste om för att dessa män med groteska habegär saknar förmågan till social flexibilitet?

 4. Merit Wager har fått av en läsare angå Gymnasielagen,
  Med vad som har skett med deras PUT och några asylskäl är det inte tal om.

  Tala om när de uppger att de har ”konverterat” från islam.
  En som var konvertit åkte omg. hem till deras grannlands moské för att gifta sig för hon som han hade först vägrade att utvandra.
  Nu sitter han här och väntar på sin nya skall komma hit.

  ”En läsare skriver: ”En av aktivisterna tjänar pengar på deras frivilligarbete och får status av att han omvänder dem.”
  http://meritwager.nu/allmant/en-lasare-skriver-en-av-aktivisterna-tjanar-pengar-pa-deras-frivilligarbete-och-far-status-av-att-han-omvander-dem/

  Skara – Bert talar väl valda ord om denna bluff med dessa ”Baaarn”.
  Det var rena charteresor och om hur de hade lärt sig redan innan hur man skulle förfara efter ankomsten hit.
  Bert tar även upp om vad sjukt det är med hur vi nu skall bokstavera det svenska alfabetet.

  BLUFFEN om 9000 ”Afghanska män”

 5. De pengar som ljugande, kriminella, som inte har rätt att vistas i Sverige, de pengarna tas från sådant de flesta av oss hellre skulle se att skattepengarna gick till; kortare vårdköer, skola, äldrevård…

 6. Tänk om den efterbliven Svensken kunde vurma lika mycket om sitt eget folk istället för dessa asylmissbrukare, ingen bryr sig om alla våldtäktsoffer, våldsoffer dessa fega parasiter lämnar efter sig.

 7. Fina exempel på framtidens folk, räddningen för Sverige. Våra politiker och journalister måste vara felkonstruerade som sätter sitt hopp till dessa individer.

 8. 06:09 GW Person: Brott övervärderas i politiska sammanhang
  06:04 Person utsatt för grovt brott på Östermalm
  …rätt kul, 3 x person i DN nu på morronkvisten,
  fattas snudd på bara Godsherren…

 9. Tjuveriet i Sverige ökar utom all kontroll!

  107 SVT Text Måndag 01 okt 2018
  INRIKES PUBLICERAD 1 OKTOBER

  Varannan butik utsatt för brott

  Nästan varannan butik, 45 procent,
  har utsatts för brott under det tredje
  kvartalet i år. Det är nio procent-
  enheter högre än kvartalet före,
  enligt Svensk Handel.

  Stöld och snatteri är det vanligaste
  brottet. Utöver detta förekommer även
  hot, våld och inbrott.

  -Rättssamhället har successivt av-
  kriminaliserat butiksstölderna. I dag
  är det i princip riskfritt att stjäla
  från en butik. Vi vet att butiks-
  stölder är ett vanligt instegsbrott
  till grövre kriminalitet, säger Per
  Geijer, säkerhetschef, Svensk Handel.

  Tjuveriet finns även bland politiker på allra högsta nivå när man inte kan betala i snabbköpskassan.

  https://1.bp.blogspot.com/-QXD55nBKrjc/VvEfvrJAC1I/AAAAAAAAEVc/CrNimK3dTZ88-VOYZf936h0cgz_b4d22w/s1600/Snabbkoplow.jpg

 10. När han säger ” jag hoppas politikerna bygger ett samhälle alla kan leva i ” menar han väl Afghanistan?
  Om vi ska bygga ett samhälle i Sverige alla kan leva i, måste det bygga på SANNING. Vi kan inte ha ett samhälle som har invånare som ljuger när det passar dem.
  När de kommer till Sverige och ljuger om att de flytt krig fast de bara vill ha pengar, ljuger om sin ålder för att får stanna, ljuger om sin utbildning fast 98% är arbetslösa efter tvår. Och förresten, varför skulle du sluta ljuga när de kan få nya fördelar med sina lögner.
  Hur i helvetet kan man bygga ett samhälle på det?
  Inte undra på att det ser ut som det gör i Mellanöstern.

 11. Tack för att vi ännu en gång blir påminda om vart bidrag till Rädda Barnen tar vägen. Minna Blom är nog inte en gratis volontär utan en högavlönad medarbetare som har en aura av egengodhet och med goda kontakter till likasinnade i media.

 12. Jag hoppas också att våra politiker bygger ett samhälle där arbetaren kan leva i, inte ett land där bidragsturister kommer i första hand före landets folk. Bidragsturisterna skall vara sist i kön med allt, ge dom matkuponger istället för kontanter.
  Är man en riktig flykting så skulle man nog uppskatta att få en fristad ifrån krig och elände och mat för dagen, inte en massa krav om att ha det och det.
  Jag pratar inte efter egna erfarenheter, utan av andras erfarenheter från krig och elände. När jag var yngre fick man höra ibland från dom äldre som varit med under vinterkriget, det var sällan dom ville berätta om det. Men något som etsade fast sig i minnet var: ”Jag hoppas inte ens att min värsta fiende ska vara med om det jag varit med”

 13. Jag häpnar över att svenska folket tillåter SVT fortsätta att sända. Sveriges politiker vågar inte ens häja rösten mot SVT/SR. SVT/SR har upprepat lögnen att ”public service” är nödvändigt i en demoktrati så många gånger och med så strort genomslag att folk tror det är sant.
  Tvärtom. Ett massivt, autonomt, tvångsfinansierat ”public service” som i praktiken skapar ett nyhetsmonopol i etern är ytterst odemokratiskt och står i strid med yttrandefrihet och mångfald.

Kommentera