Kabul i Afghanistan är säkert, de ljugande unga männen kan åka hem


ÅTERVANDRING. Med anledning av att UNHCR:s nya riktlinjer angående säkerhetssituationen i bland annat Kabul har Migrationsverket kommit med en ny rättslig kommentar. Migrationsverket anser liksom tidigare att våldet och det humanitära läget i Kabul inte är så omfattande och allvarligt att det motiverar en ändring av det nuvarande rättsliga ställningstagandet, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande

Kabul City 2018

Migrationsverkets bedömning är därför att det fortfarande är möjligt med internflykt till Kabul för vissa grupper. Med internt flyktalternativ menas möjligheten för en person att söka skydd i ett annat område inom landet än de tidigare bott. Det interna flyktalternativet går ut på att en person som är i behov av skydd i första hand hänvisas till en annan, mer säker, del av sitt land.

Den rättsliga kommentaren stödjer sig bland annat på den bedömning som den europeiska asylmyndigheten EASO kom fram till i juni 2018länk till annan webbplats. EASO gör bedömningen att våldet i Kabul inte är så allvarligt att det finns grundad anledning att förmoda att en civilperson bara genom att vistas i det berörda området löper en verklig risk att utsättas för hot mot liv och lem. EASO anser även att det kan vara rimligt med internflykt till Kabul för vissa särskilt angivna grupper.

Migrationsverkets anser att det inte finns något generellt hinder mot att verkställa avvisnings- och utvisningsbeslut till eller via Kabul.

Det ska dock som alltid göras en individuell prövning av om det föreligger ett internt flyktalternativ i ärendet. Det innebär att man tittar på omständigheterna för just personen det gäller.

I samband med att UNHCR publicerade sin rapport, pausade det finska Migrationsverket (Migri) tillfälligt alla utvisningar till Afghanistan. Efter en analys av rapporten har Finland hävt det generella stoppet. Det framgår av ett beslut som meddelades den 12 september.

Migrationsverket anser att situationen på många sätt är allvarlig i Afghanistan och i Kabul. Verkets slutsats är ändå att situationen inte har förvärrats på ett sådant sätt att det nu gällande rättsliga ställningstagandet måste ändras. Migrationsverket fortsätter dock att kontinuerligt och noggrant följa utvecklingen när det gäller säkerhetsläget i landet.

Läs det rättliga kommentaren här.

-Pettersson noterar att Fatemeh Khavari och Anne Ramberg Twittrar och undrar vad Migrationsverket håller på med. Dessa personer har tydligen inte fattat att de ljugande unga männen behövs hemma hos sina familjer i Afghanistan, Pakistan eller Iran och att de saknar asylskäl…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


16 responses to “Kabul i Afghanistan är säkert, de ljugande unga männen kan åka hem

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: