Stäng

Erdogan får en present för 4,5 miljarder av sunni-muslimska Qatar

UTRIKES. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan påstår att landet fått en jumbojet som kostar omkring motsvarande 4,5 miljarder svenska kronor av Qatars Emir. 

President Erdogan sa att Sheikh Tamim Al Thani hade donerat en Boeing 747-8i till den turkiska staten efter att ha hört att de var intresserade av att köpa planet.

Oppositionen i Turkiet har uttryckt oro för att presidenten använde skattebetalarnas pengar för att köpa ett plan medan landet kämpar för att avvärja en finansiell kris.

Grannländerna Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Egypten och Bahrain har avbrutit alla diplomatiska och affärsmässiga förbindelser med Qatar efter att de påstått att landet stöder terrorism och regimen i Iran, vilket Qator förnekar.

Turkiet har blivit en av Qatars främsta varuleverantörer sedan konflikten med grannarna började och har även en liten militärbas i landet.

Qatar har utlovat direktinvesteringar i Turkiet för motsvarande 135 miljarder svenska kronor. Beskedet lämnades efter ett möte mellan Qatars regent och den turkiske presidenten i Ankara. Det innebär nästan en dubblering av de qatariska investeringarna i Turkiet och sker trots att påfrestningarna på Turkiets ekonomi medför risker för investerarna.

Det är nog med den bakgrunden ”gåvan” ska ses.

Boeing 747-8i beskrivs av The Drive som ”den största och dyraste privatjeten i världen”. Flygplanet levererades till Qatar 2015, efter att ha blivit ombyggt för att ta 76 passagerare, i stället för de vanliga 400. Ombord finns hytter, lounger, styrelserum, första klassens sittplatser och till och med ett sjukhus.

Den turkiska regeringen har redan en ganska omfattande flygplansflotta för transporter. Detta inkluderar en anpassad A340-500 och en A330-200, liksom en A318ACJ, och ett par Gulfstream och Citation privata jetplan.

Qatar har olja och gas, TV-kanalen al-Jazira och värdskapet för fotbolls-VM 2022. Där är några av de företeelser det arabiska emiratet Qatar blivit känt för. Qatar utgörs av en halvö som sticker ut i Persiska viken från Saudiarabien. Här finns världens största naturgasfält, som beräknas kunna ge inkomster i 300 år framåt, och olja för 50 år till.

BBC

-Pettersson säger att planet säkert duger för sultan Erdogan och grabbarna att leka med och ”gåvan” har säkert getts på affärsmässiga grunder och har inget med Turkiets ambitioner om att göra landet till en sunni-muslimsk stormakt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

5 reaktioner på “Erdogan får en present för 4,5 miljarder av sunni-muslimska Qatar

  1. Turkiet har vad jag minns stationerat minst 1 elitregemente i Quatar. Sannolikt idag utökat till brigadnivå. I så fall bör det finnas Turkiskt stridsflyg resp helikopterförban också i Quatar! Utrustningen är av toppklass i världen och hålls på denna nivå – bättre än genomsnittet för förbanden kvar inom Turkiet.
    Allt detta kostar Turkiet stora pengar, så presenten, utlovade investeringar etc är sannolikt ”betalningen” för Turkiets beskydd.

  2. Emiren av Qatar gör ungefär som i Sverige där sossarna varje år skänker flera miljarder till palestinierna.

  3. Bra, då kan han åka runt o hämta hem sina medborgare och när han ändå är i farten, ta ned afghanerna och släppa av dem i Kabul. Vi kan betala soppan för extrasvängen.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: