Rädda eller inte rädda Ojnareskogen


INDUSTRI/NATUR. Bolagen Nordkalk och SMA Mineral mister sina tillstånd att bryta sten i Ojnareskogen på Gotland. ”Domarna innebär att de av mark- och miljödomstolen lämnade tillstånden upphävs och att bolagens ansökningar om tillstånd till täktverksamhet avslås”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

-Pettersson tar inte ställning i konflikten mellan naturintressen och industri/arbetstillfällen men undrar om det är rimligt.

Konflikten har hållit på i 13 år och varit tre rundor i miljödomstolarna, efter denna dom går det att överklaga till Högsta domstolen och sedan till EU-domstolen.

Det kan alltså ta 15-20 år att komma till ett avgörande, det är inte rimligt…


9 responses to “Rädda eller inte rädda Ojnareskogen

 • Grune

  Hurrra Hurrra. Skogen är räddad !!!!!

  Gilla

 • Punto

  Synd på en av de få ”riktiga” och stora arbetsplatserna som finns på Gotland. Turism är endast tre månader om året. Det blir många fler bidrag som någon arbetare på fastlandet ska betala.

  Miljökramarna vill också ha Gotland till en ö som helt försörjs av vind- och solkraft. Då blir det blir ännu fler avbrott än vad man får känna på när det just nu är strul med kabeln från fastlandet.

  Gilla

 • peter Andersson

  Finns tillräckligt med skog ändå, om miljömupparna får bestämma kan vi lika gärna stänga ner Sverige.

  Gilla

  • Björn

   Det handlar inte enbart om skogen utan även om andra stora naturvärden. Inte minst Bästeträsk som är en av Gotlands viktigaste dricksvattentäkter. En helt unik miljö.

   Gilla

 • odalkvinnan

  Ojnareskogen är ingen skog. Det är lite träd på ett igenvuxet bete. Om man tycker det är viktigt så…
  Skendebatt där miljönissarna får utleva sina känslor och bråka med ortsbefolkningen. Man ska flytta kalkbrotten till andra länder där ingen kontroll sker.
  Som med invandring, vi bor här har egna skolor, de bor där och har sinta getton. Man ser dem på tunnelbanan ibland.
  På Gotland ska man leva på stockholmarna som kommer dit en månad på sommaren.
  De hade för sig att korna drack upp allt vatten och det var därför som en del brunnar sinade. Sedan funderade de på varför det växer igen då de ska ut till sommarstugan. För lite blommor till midsommarstången.
  Tragiskt att de räddade sig kvar i riksdagen. De är en fara för Sveriges natur med sina lögner de baserar sin politik på

  Gilla

  • Björn

   Jag är sannerligen inte miljöpartist men jag har vistats mycket i området kring Bästeträsk och Ojnareskogen och även sett de enorma sår kalkbrytningen ger där de utförs.
   Med det som grund tycker jag det finska storföretaget Nordkalk inte skall få bryta kalk i detta område. Lite hänsyn måste vi ta till kommande generationer också.

   Gilla

 • Ner med 7k

  En icke nyhet nu då vi har ett land att rädda först

  Gilla

 • Björn

  Jah tycker det är bra att brytningen inte tillåts i det området. Sedan är det sjukt att sådant här tycks kunna överklagas in absurdum.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: