Låg utbildning = SD-röst


DN har talat med Anders Sannerstedt, 73-årig forskare och valexpert, som säger sig ha undersökt sambandet mellan låg utbildning och Sverigedemokratiska väljare.

Sannerstedt bygger sin forskning på att Sverigedemokraterna bara fick 12,4 procent i Lund och att detta beror på att invånarna i Lund har bättre utbildning än snittet. Motsvarigheten skulle då vara Hörby där SD fick hela 35,4 procent.

Sannerstedt hävdar att den lägre utbildade delen i varje samhällsklass har en tendens att ge SD sin röst, allt från arbetarklassen och uppåt. Behöver man vara välavlönad forskare för att inse hur just de mest resurssvaga svenskarna åsidosatts när socialistiska och borgerliga regeringar gjort andra prioriteringar? Kanske det finns skäl för dessa medborgare att vara arga, besvikna och misstänksamma?

Att Anders Sannerstedt satt i Lunds kommunfullmäktige för Vänsterpartiet Kommunisterna 1982–1985 och 1985–1988, kan i.o.f.s. ha en viss betydelse för hans forskningsresultat.

Jag länkar inte till DN, men ni får läsa lite om Sannerstedts forskning i Expressen. Undrar om han fortfarande är kommunist?

Fast då ställer vi oss förstås frågan hur Socialdemokraternas väljare ser ut, för att inte tala om Vänsterpartiets. Har ni sett det senaste partiets väljare och representanter roa sig på gator och torg kan man lätt ledas tro att deras utbildningsgrad inte hör till de mest avancerade. Fast å andra sidan är det känt att AFA:s maskerade våldsverkare är barn till läkare, advokater, diplomater och andra välbärgade grupper.

Fast ett är säkert. Sossarna har sina mest fanatiska väljare i förorterna. I Spånga 22 Rinkebysvängen Ö är andelen högskoleutbildade lägre än genomsnittet och här fick S 76,9 procent av rösterna. I Kista Husby 20 C fick sossarna 46,4 procent av rösterna och också här är andelen högskoleutbildade under snittet. I Örtgården-Herrgården (Malmö) är utbildningsgraden katastrofala 17 procent och här fick sossarna 77,5 procent av rösterna. I Angered Hammarkullen Östra fick sossarna 45,6 procent av rösterna och även här ser det illa ut när det gäller utbildning.

Osv. osv….Forskarna kan nog komma fram till att också Socialdemokraterna lever stort på lågutbildade medborgare, fast i deras fall kommer väljarna från utomeuropeiska länder.


36 responses to “Låg utbildning = SD-röst

 • white lady

  Vilket trams. Jag har t ex universitetsexamen och är SD:are och många andra SD-are jag känner studerade på universitetet. Men en del är inte från Sverige… Det säger något eller hur?

  Gilla

 • Grune

  Om man ser på resultatet av 50 års politik så verkar det ju så att SD:s väljare är de enda som har tillräcklig hjärnkapacitet för att först att Sverige har hamnat p sista plats i världen vad gäller välfärd och väljer därefter.

  Det går inte att bara rösta som mamma och pappa gjorde, man måste nog se på vad partierna har för politik också. jag är övertygad om att 75% av de som röstade på 7-klövern inte har en aning om vad dom har för politik utan röstar av tradition på dessa.

  Gilla

 • Galten

  Det går även att som den ”begåvade” murveln på SDS andreas ekström beskriva oss som…..

  Gilla

 • Two Different Shoes On

  Jag är väldigt intresserad av källhänvisning till den forskares analys
  Det är dock något som jag är övertygad om att vi aldrig kommer att få se, eftersom det så uppenbart är forskning som bygger på åsikter i stället för fakta.

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Vad kallas då en person med filosofie magisterexamen som röstar SD?

  Gilla

 • Kapten Bölja

  Som bekant så skriver DN mycket om generalisering.

  Gilla

 • Monica

  SD väljare kommer från alla social skikt. Det tycks inte finnas något annat parti i riksdagen som har ett sådant brett spann när det gäller socioekonomiska faktorer och utbildningsnivåer. Beträffande begåvning så har jag träffat på intellektuellt rörliga kroppsarbetare och korkade insnöade akademiker så den här Anders Sannerstedt borde skämmas.

  Gilla

 • Monica

  Det är så relativt med begåvning. Finlands mest kända sol och vårare sa en gång att det var lättare att dupera och blåsa kvinnor från de övre skikten än kvinnor med låg utbildning. De kanske säger en hel del att dessa madamer från de välutbildades sfär lever i en bubbla medan kvinnor med låg utbildning tvingas att konfronteras med verkligheten på ett annat sätt.

  Gilla

 • Dalmasen

  U2 Bono är tecken på låg utbildning.
  Och låg intelligens,
  Bojkotta allt vad som har att göra med U2.
  Vilken dåre han är Bono. Förståndshandikappad tydligen.

  Gilla

 • Urban Hjärne

  Att läsa DN är ett tydligt tecken på låg bildning/IQ och dålig verklighetsuppfattning. Detta enligt de flesta normalt funtade svenskar.
  Dyngblaskans amerikanska motsvarighet; http://weeklyworldnews.com/

  Gilla

 • Edwin

  Om en person är utbildad i Genus, då är personen högutbildad kan jag tänka mig att Sannerstedt tycker.

  Gilla

 • Stenbock


  När vi nu är inne på ämnet lågbegåvade,fann jag i kväll ett exempel som visar,var de Gröna och Klimativrarna hör hemma bildningsmässigt.
  I Brandenburg släppte dessa ”djurvänner och beskyddare” under lördagsnatten ut 400 mjölkkor ur deras stall.
  Följden blev,att nu ligger det c:a 20 döda eller döende kor ute i det fria.
  Dessa hade funnit vägen till kraftfoderhallen där de formligen åt ihjäl sig.
  Liksom ”våra idiotiska högutbildade djurvänner” praktiserar hos oss,och emellanåt ”befriar” pälsdjur,för att i det fria svälta ihjäl.

  Gillad av 1 person

  • Mia

   Att djurrättsaktivister på grund av okunnighet förvärrar situationen för djuren ska inte blandas ihop med de människor som värnar om klimatet.

   De har inget med varann att göra.

   Gilla

 • Förskning och baksteg

  Vet ej om han gjorde enkäter om härkömst av dem som röstade i Lund. De är själv från arbetsklasser som lyckades via lojalitet till socialdemokraterna att samla förmogenheter. De känner sig inte trygga vad SD kommer att göra med folk som inte kan styrka varifrön kommer hus och så vidare. S frågar inte mycket för alla har något att dölja.
  Jag har tagit examen i Stockholm och läser adademiska artiklar även nu.
  Vi som inte plundrade något och som kämpar att överleva gav våra röster till SD.

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Det värsta verkar vara att unga födda från 1980 t o m 2000-08 verkar ha blivit helt hjärntvättade och röstar S och V även i moderatstyrda kommuner. Eller C.

  Gilla

 • Tony

  Känner en del högutbildade, som i många stycken är rätt dumma i huvudet, vet inte om Anders Sannerstedt tillhör denna grupp,
  fast det verka ganska knäppt det han säger, känner en del med bara folkskola som utan vidare skulle skulle dribblat bort denne typ!

  För några år sen var där en Journalist på Sydsvenskan som
  påstod att alla Sverigedemokrater var lågpannade as-
  Han var socialist, men dom är ju kända för att klassificera
  människor i olika fack. ni vet Judar, människor med
  funktionsnedsättning och andra handikapp?

  Gilla

 • Jack

  Det är mindre viktigt hur outbildade väljarna är. Det är desto viktigare hur outbildade politikerna är. Löfven inte ens svetsare. Anna Johansson Göteborg har bara gått gymnasium. Konstigt att de inte röstar på SD när de är så outbildade?

  Gilla

 • assad

  Det verkliga sambandet är nog att Anders Sannerstedt, 73 år är en PK-fjant.

  Petterssons artikel visar tydligt vilket parti som drar flest lågutbildade.

  Deras ”ledare” är som bekant lågutbildad också, eller ska vi säga helt outbildad. Han heter Steffe.

  Det samband jag finner är att ser man ut som en potatis och inte klarat AMU-kursen i svets får man nöja sig med de Pettersson nämner i sin väljarkår.

  Ormet!

  Gilla

 • Ståfräs

  ”Han räknas som en expert på skånsk politik”, det märks ju tydligt på harmonin och ekonomin i Malmö, stort grattis, vad gör den gode kommunisten Anders när vare svensk stad är likadan som drömstaden Malmö? I mina ögon är Malmö ett skräckexempel, men tydligen tycker PK att staden är jätte, jättebra exempel på lyckad integration, herre gud, men så är jag ju per definition av Anders en lågutbildad! (Not).

  Gilla

 • Blodsven

  Skillnaden är att folk lever i olika verkligheter….

  Gilla

 • Mike E

  Forskaren (som DN valt ut) känner tydligen inte till följande grundläggande statistiska begrepp ”Correlation does not imply causation.”
  Det finns andra självklara orsaker. De lågutbildade bor i samma områden som MENA-invandrarna, det gör inte de högre utbildade. De lågutbildade drabbas ekonomiskt hårdare av MENA-invandraringen. Etc.
  Men eftersom DN valt honom så är han nog primärt vänsterideolog. Samma orsak som att journalisterna väljer Sarnecki.

  Gilla

  • PeterM

   Ställ inte för höga krav på DN nu, statistik tillhör nog inte ämnesplanen på journalisthögskolan…

   Gilla

 • Punto

  Rebecca Uvell skriver om samma ”utredning” och konstaterar att ”utredaren” har fel. Det är socialdemokratiska väljare i vissa områden som har lägst utbildning.

  Gilla

  • Maya

   Var kan jag hitta artikeln.Avser att skriva till forskaren , vill gärna se om Rebecca är på samma linje som jag!

   Gilla

 • Kurt

  Det handla om att maska S. V. och MP’s tillkortakommande
  Som i gamla sovjet trodde man annorlunda än det som politrukerna förordnade blev man betraktad som sinnessjuk och tvångs inlagd.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  SD ökade i senaste valet, nu får PK-media och övriga etablissemanget ännu fler svenskar att idiotförklara och visa förakt för !
  Om dessutom AFS tagit sig in i riksdagen, ja då hade det nog nästan blivit övermäktigt för etablissemanget när det gäller idiotförklaringar.

  Gilla

 • Benke

  Det här handlar inte om verkligheten. Det handlar om smutskastning av SD som parti och dess väljare.
  Det är för mig en gåta att det måste forskas om väljares utbildning, när vi har bestämt att vår rösta ska vara våran hemlighet. Jag tror istället att hemligheten ligger i att det är forskare och vänstermuppar som är nyfikna som femåringar på hur det är att vara Sverigedemokrat.

  Gilla

 • Danne

  Det har nog mer att göra med vilka som måste dras med problemen som invandringen genererar. Oavsett utbildning röstar du nog på SD om du måste leva bland människor som tagit med sin brist på förståelse för lagar och regler.

  I Lund så är väl många studenter som har noll koll eller en förvriden syn på hur det fungerar. Men vi kan ju ställa upp och flytta de mest stökiga till Danderyd, Täby, Lund, Östermalm m.m. Har en känsla av att det skulle ske en förskjutning av både åsikter och vapen.

  Gilla

 • ossie

  Journalister där kan man tala om en utbildning som innebär ren hjärntvätt. Stackars satar så många dumma dubbelnollor som finns i den kåren.

  Gilla

 • Torleif

  Det fanns en utredning för en tio år sedan: Fler till vänster hade en lägre utbildning än dem till höger. Vänsterfolk har dessutom sämre hälsa, röker med mera.

  Nåväl. Jag tror att högutbildade lever mer i en bubbla än arbetare.

  Gilla

 • Argus

  Utbildningsnivå och kompetens är två vitt skilda saker. Det hade varit mer realistiskt om man jämfört arbetsinkomst för då hade nog vänsterväljarna framstått som de gökungar de är.

  Gilla

 • Vakna Upp

  Det finns ett annat samband:
  de flesta som bor i Hörby måste försörja sig utan skattefinansiering.
  medan de flesta som bor i Lund har skattefinansierad försörjning.
  Vem bidrar mest till samhället och naturligtvis måste vara mest angelägna om vad deras skatt går till?

  Gilla

  • Mm

   Haha så är det naturligtvis. De i Hörby försörjer forskarna och studenterna i Lund så de kan göra det som de behagar. Vilket samband

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: