Stäng

En mansålder med socialdemokratisk censur

VALET 2018. Att höra om ett”hot mot demokratin och journalister” för att Jimmie Åkesson anser att Sveriges Radio P3 är skitkanal som bör läggas ned är stor humor. Det är ett exempel på socialdemokratiskt försök till censur sedan 60 år tillbaka. Pettersson har varit med och gör en tillbakablick. 

Minns ni hur det var? Sedan 1955 två kanaler i radio och en i tv. Ingen underhållningsmusik i radio och ett par timmar tv per dag. Socialdemokraterna tyckte det räckte. Det var skit som Jimmie Åkesson sade idag.

Riktig fart blev det med Radio Mercur, sedan Radio Syd i söder och Radio Nord, privata radiostationer som gjorde Olof Palme (S) galen.

Med Olof Palme som nytillträdd kommunikationsminister 1965 skedde omskrivning av piratradiolagen (1966) som kraftigt stärkte och utvidgade befogenheterna och gjorde det även möjligt att beslagta hus och hem och andra ägodelar från ägare till så kallade piratradiostationer.

Men piratradion tvingade fram melodiradion och sportradion. 

Sverige hade länge enbart två TV-kanaler som båda kom från Sveriges Radio/Sveriges Television. Det räckte för svenska folket tyckte socialdemokraterna men 1987 lanserade Stenbeck TV3 som sände via satellit från London för att kringgå lagstiftningen.

Sossarna var nu riktigt upprörda över att kommersiell TV var ett faktum, den socialdemokratiska politikern Maj Britt Theorin förespråkade förbud mot privat innehav av parabolantenner under mitten av 1980-talet, på förslag från det Socialdemokratiska Kvinnoförbundet, och fortsatte att argumentera för det under många år.

TV4 startade sina sändningar den 15 september 1990, sedan har det rullat på.

– Pettersson noterar att en sak är densamma – socialdemokraterna är för censur, de vill förbjuda yttrandefrihet, kontrollera nätet, Facebook, YouTube, Twitter och annat. Några fegisar viker naturligtvis ned sig men flera kämpar på och sossarna kommer att förlora…

Det som är annorlunda är att då stod artisterna och kultureliten på det fria ordet och folkets sida. Nu har de bytt sida…

Det här lyckades socialdemokraterna stoppa. Det var farligt för svenska folket…

Naturligtvis finns det mycket mer att berätta om Sensuren på Radio/TV där vänstern marscherade in 1968 och inte hittat ut ännu, eller fackets förtryck av oliktänkande osv. i all oändlighet men jag tänker inte skriva en bok.

Låten från båten – Radio Nord

Från sändningar i Radio Nord 29 juni 1962

Du Gamla Du Fria Du Radio Nord – Det artistiska Sverige protesterade så här mot den nya piratradiolagen. Den Dödskallemärkta ”Du Gamla Du fria Du Radio Nord”. Inte ens Radio Syd vågade spela den. Vila i frid Radio Nord från sista dagen den 30 juni 1962.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

 

 

 

7 reaktioner på “En mansålder med socialdemokratisk censur

 1. Jag själv, som lyssnat mycket på Radio Syd kan bara hålla
  med om att dom spelade väldigt bra musik för alla grupper
  i samhället, och inga dåliga skämt som hos skitkanalen P3
  och deras löjliga musik.

 2. Radio Luxemburg på mellanvåg med mycket störningar var också attraktivt.
  Ingen kunde vara kräsen vid den tiden.
  Radio syd nådde bara skånes västkust.
  Britt Wagner var en hjältinna. Stora problem om båten behövde gå iland.
  Hon tog ner båten till Gambia tror jag där hon fortsatte att sända tills båten förliste.

 3. Minner lite om yngre dagar…. Hade faktiskt glömt att Siv Malmqvist var en av dem som trots sin partisympatier till vänster,retade upp Palme o. Co.
  Nåja vi hade ju som du skriver Pettersson vår ”Piratradio” i Sundet.
  Vilket jag minns retade mer än de korrekta. Britt Wadner tror jag hon hette som organiserade,så vi i söder fick lite moderna låtar i apparaten. Förresten var det tack vare dessa sändare,vi fick den moderna bärbara transisterradion.

 4. Jag minns när man hade bara ettan och tvåan tv-kanaler. När ett nytt program startades i motsatt kanal så blinkade det en triangel i ena hörnet av tv-rutan.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: