Valet kommer att bli dyrt för S och M

VALET 2018. Utan att veta valresultatet kan vi konstatera att det blir ett rejält ekonomiskt bakslag för socialdemokraterna och moderaterna samt en rejäl vinst för Sverigedemokraterna. Orsaken stavas statligt partistöd.  

Steget Efter

När socialdemokraterna hade sin guldålder, 1964 fick S 47,3 procent av rösterna och 1968 fick man 50,1 procent, hände något i svenskt politik. Före 1965 utgick inget statligt stöd till partierna, men 1966, första året som partistöd utdelades, motsvarade partistödet hälften av partiernas
centrala kostnader. Det innebar att partierna hunnit skaffa sig dramatiskt ökade kostnader på bara ett år.

Före partistödets införande var medlemsavgifter en av de viktigaste intäktskällorna för politiska partier. För verksamhetsåret 2010 uppgav partierna att medlemsavgifterna stod för mellan 3,3 och 0 procent av de samlade intäkterna. Moderaterna hade högst andel, medan Centerpartiet
år 2010 inte hade några intäkter alls från medlemsavgifter.

Under 2010 var det bara Socialdemokraterna som uppgav någon nettointäkt från lotteriverksamheten, den uppgick till en femtedel av partiets totala intäkter.

1948 stod gåvor för mellan hälften och 90 procent av de svenska partiernas inkomster. I dag utgör de bara en tjugondel av partiernas inkomster. Gåvor från privatpersoner står år 2010 för mellan 4,3 och 0 procent av partiernas samlade intäkter.

I jämförelse med Tyskland, Storbritannien och Frankrike har Sverige ett partisystem som i långt högre utsträckning är finansierat genom statligt stöd.

Trots att medlemsantalen sjunker så stiger det statliga partistödet. Det sammanlagda svenska partistödet är drygt 1,2 miljarder kronor och har de senaste 40 åren ökat med i snitt 15,5 miljoner kronor om året. I denna summa är inte arvoden till politiker och riksdagsledamöternas löner inräknade. 

Partistödets fasta penningvärde har sedan 1966 ökat mer än 5 gånger.  Inkomsterna riksdagspartierna får i partistöd överskrider vida vad de tappat i medlemsavgifter. Det är en överkompensation, som partierna motiverar med ökade kostnader för partikampanjer. Det innebär att motivationen att skaffa fler medlemmar och hålla dem nöjda är obefintligt.

Utvecklingen från 1966 är säkert inget socialdemokraterna uppskattar. 

Redan 2010 tvingades Socialdemokraterna varsla 50 av 145 anställda om uppsägning. Valförlusten innebar den gången nästan 80 miljoner kronor mindre i partistöd för Socialdemokraterna från staten och riksdagen. Då betraktades 30,6 procent i riksdagsvalet som en katastrofsiffra.

I dag skulle partimedlemmarna jubla över ett sådant valresultat, men står sig opinionssiffrorna kommer S att tappa 100-150 miljoner efter valet.

Moderaterna kommer vid ett valresultat runt 20 % att tappa 50-70 miljoner.

Nåväl, – Pettersson inser att det mesta som S och M tappar kommer att hamna hos Sverigedemokraterna och det tycker nog inte Jimmie Åkesson är tråkigt.

För åtta år sedan fick SD en miljon kronor i partistöd, i år får man 21 miljoner och efter malet kanske 20 miljoner till per år.

Det räknade sossarna säkert inte med 1965.

Även partier som får över 2,5 procent av rösterna i ett riksdagsval får partistöd – utan att ha några mandat i riksdagen. Det innebär att Feministiskt initiativ får stöd.

Partistödet till de centrala partiorganisationerna såg 2017 ut följande: Socialdemokraterna fick 45,3 miljoner, Moderaterna 37,2, Sverigedemokraterna 21,7, Miljöpartiet 14,5, Centerpartiet 13,7, Vänsterpartiet 13,3, Liberalerna 12,9, Kristdemokraterna 11,9 samt Feministiskt initiativ 1,7 miljoner. Därutöver får partiernas kvinnoförbund mellan 3,1 och 1,3 miljoner vardera.

De ekonomiska bidrag som staten ger till partigrupperna i riksdagen är betydligt större.

Det finns inte några bindande regler för hur pengarna ska användas. Det är helt upp till partierna själva, och det finns ingen redovisningsplikt.

Jimmie Åkesson kan skratta hela vägen till banken efter valet, tack vare ett riksdagsbeslut 1965.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

8 thoughts on “Valet kommer att bli dyrt för S och M

  1. Att (S) blir ett fattigare parti är redan klart, det framgår på valaffischerna där budskapet står textat i stora bokstäver: ”JAG VILL HA ….”. Förmodligen är det min röst och skatt som avses, fast det står inte på plakatet. Det hade varit mer smakligt att skriva ”DU SKALL FÅ …” vilket väljarna förväntat sig, särskilt som Statsministern redan i slutet av april lovade Sveriges befolkning att ”Ni ska få se på grejer”. Alla undrar givetvis vad det är för grejer som ännu förvägras oss vanliga medborgare att få se.

  2. Jag skrattar nog inte .Vi skattebetalare får stå för allt elände som sjuklöver ställt till med.Invandring,bilbränder,våldtäkter ,ljugande skäggbarn osv.Hoppas på valet.

  3. Partierna har gjort sig oberoende av den svenska väljarkåren och därmed kan betraktas som en politisk adel med ett flertal privilegier utan att behöva ta hänsyn till det svenska folket som är deras uppdragsgivare.
    Hoppas nu att nya partier som SD inser att de bör beakta att det nuvarande partistödet är synnerligen odemokratiskt som lever sitt eget liv på bekostnad av demokratin.

  4. De blir så när man jobbar under odugliga chefer. Man blir till slut arbetslös. Jag bidrog idag till deras arbetslöshet när jag förtidsröstade. Men allt är inte svart för nu kommer nya jobb att tillsättas med bra chefer och värderingar. De gäller att välja solsidan om man vill vara säker.

Kommentera