Barnäktenskap i Turkiet

av Burak Bekdil  •  19 augusti, 2018

 • 40 % av alla flickor i Turkiet under 18 år tvingas in i äktenskapet, enligt Turkish Philanthropy Funds.

 • I januari 2018 föreslog en regering under president Recep Tayyip Erdoğans jurisdiktion att flickor så unga som 9 år gamla och pojkar så unga som 12 enligt islamistisk lag skulle få gifta sig.
 • ”Låg utbildningsnivå” innebär nästan hela Turkiet: Den genomsnittliga utbildningen i landet är bara 6,5 år lång.
 • I Turkiet kan man misshandla en 13-åring och gå fri, men man kan inte reta presidenten.

Var vill du att din dotter ska vara när hon är 13 år gammal? I skolan, eller i säng med en vuxen man? Svaret på denna fråga obestridligt i större delen av världen. Men i islamistiska samhällen – inklusive det icke-arabiska och teoretiskt sett sekulära Turkiet – så kan svaret vara vad som helst. I sådana stater bekämpar regeringens polismakter inte den patriarkala traditionen, utan istället stöttar man den.

Turkiets före detta president, Abdullah Gül, den sittande islamistiska starke mannen Recep Tayyip Erdoğans före detta allierade och medgrundare till partiet som har styrt Turkiet sedan 2002, var en 30 årig man när han gifte sig med sin fru Hayrünnisa när hon var 15. Gül, som nominerats till presidentposten av Erdoğan, var Turkiets första islamistiska president.

Läs vidare

2 thoughts on “Barnäktenskap i Turkiet

 1. När man tittar på någon tv-serie så handlar det om hur synd det är om alla muslimer. Ta som vikingarna som alltid framställs som brutala våldsmän och ofta emot muslinska kvinnor. Detta trots att muslimerna sysslat med mycket värre saker långt innan vikingarna ens gett sig iväg till Konstantinopel.
  Skulle de visa de kristna, som säkert inte tyckte att muslimerna var några godhetsknarkare, då skulle det vara kristna kvinnor som gömde sig från svartmuskiga kvinnohatare från mena.

  När man petar i historien så hittar man saker som man inte gillar, även idag finns det sådant i Sverige. Men man kan inte skriva om eller dölja vissa hemskheter bara för att det inte passar ens egen världsbild.

  Idag beskrivs alla muslimer som offer trots att deras kultur och länder består av grymma hemskheter, framför allt mot kvinnor och oliktänkande.
  Det är väst som vill framställa att muslimer varit förtryckta av europeer i alla tider. Muslimerna började döda judar och kristna långt före korstågen, genom korstågen återställde de kristna Jerusalem som sitt religiösa centrum. Men än idag sysslar muslimer med slaveri, allt enligt koranen.

  Ska man syssla med historierevision så bör man även ifrågasätta de fakta man själv vill tro på. Ska det bli fred i mellanöstern så måste både palestinier och judar enas. Samtidigt måste muslimerna se till att demokratisera sin egen kultur innan de ens blir påtänkta som migranter.

  Låt de rika gulfstaterna ta emot de som verkligen är asylsökande. De är inte så många och har samma brist på demokrati.

Kommentera