Resa med regeringschef

TV. I ”Resor med regeringschefer” guidas den prisbelönte CBS-journalisten Peter Greenberg av några av världens mest inflytelserika regeringschefer i deras egna länder. Vi får se stater som vi aldrig sett dem tidigare: deras natur, kultur och historia.

Idag tittade Pettersson på ett program i Axess TV när Peter Greenberg reser runt i Israel med premiärminister Benjamin Netanyahu. De besökte och utforskade landets mest kända platser: Masada, Jerusalems gamla stad, Jordanfloden, Döda havet och Tempelberget.

Några intressanta saker kom fram, sedan Israel erövrade Jerusalem 1967 har alla de tre stora religionerna Judendomen, Kristendomen och Islam, tillgång till sina respektive heliga platser i Jerusalem. När araberna styrde nekades judarna tillträde till bland annat klagomuren.

Sedan sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu en intressant sak. Israel saknar olja och det är bra, för det tvingar judarna att tänka…

Drömmarnas fält, Israel har både gas och olja, som på sikt kommer att göra landet ännu rikare. Även araberna har tillgångar utanför Gaza men de föredrar att kriga.

Rekommenderas, lättsam underhållning med historia, nutid och en aning politik.

6 thoughts on “Resa med regeringschef

  1. Om Israel har olja att exportera så vet man vilket land som
    inte kommer att få köpa- Sverige, tack vare utrikesblondinen
    som gjort allt för att få Israel till Fiender!

  2. Israel saknar olja men saknar inte tänkande människor som vill bevara deras nation…vi saknar också olja ,när skall Pk svenskar börja tänka?

    • Även om Israel inte har särskilt mycket olja, har landet funnit mycket stora gasfält (Leviathan och Tamar) i Medelhavet som påstås täcka 40 års inhemsk konsumtion från cirka 2020 och samtidigt tillåta viss export. Gazprom (säg Putin) lär ha koncessioner där men även EU vill åt den israelitiska gasen. Energi och politik är ofta bra butik som sällan är publik. Israeliterna antas inte ha några större problem att organisera gasutvinningen, då de har en i grunden fungerande infrastruktur och effektiv statsapparat. Men visst får de tänka nytt.

    • För att förtydliga mitt tidigare inlägg, har Israel inte mycket olja som är utvinningsbar. Som Pettersson skrev i artikeln ”Drömmarnas fält” 2013, har Israel enorma lager av olja bundit i skiffer i marken på land. Denna olja har emellertid inte hittills kunnat utvinnas p.g.a. det låga oljepriset sedan oljeprisfallet sommaren 2014 och stora motståndet mot den enorma miljöförstörelsen vid fracking-tekniken. Resultatet av fracking-kemikalierna är förorenat grundvatten för eviga tider, vilket innebär självutplåning i ett ökenland som Israel där vatten är sällsynt. Det behöver verkligen tänkas nytt om det över huvud taget skall bli miljömässigt möjligt att utvinna oljeskiffern i Israel.

Kommentera