Resa med regeringschef


TV. I ”Resor med regeringschefer” guidas den prisbelönte CBS-journalisten Peter Greenberg av några av världens mest inflytelserika regeringschefer i deras egna länder. Vi får se stater som vi aldrig sett dem tidigare: deras natur, kultur och historia.

Idag tittade Pettersson på ett program i Axess TV när Peter Greenberg reser runt i Israel med premiärminister Benjamin Netanyahu. De besökte och utforskade landets mest kända platser: Masada, Jerusalems gamla stad, Jordanfloden, Döda havet och Tempelberget.

Några intressanta saker kom fram, sedan Israel erövrade Jerusalem 1967 har alla de tre stora religionerna Judendomen, Kristendomen och Islam, tillgång till sina respektive heliga platser i Jerusalem. När araberna styrde nekades judarna tillträde till bland annat klagomuren.

Sedan sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu en intressant sak. Israel saknar olja och det är bra, för det tvingar judarna att tänka…

Drömmarnas fält, Israel har både gas och olja, som på sikt kommer att göra landet ännu rikare. Även araberna har tillgångar utanför Gaza men de föredrar att kriga.

Rekommenderas, lättsam underhållning med historia, nutid och en aning politik.


6 responses to “Resa med regeringschef

 • Tony

  Om Israel har olja att exportera så vet man vilket land som
  inte kommer att få köpa- Sverige, tack vare utrikesblondinen
  som gjort allt för att få Israel till Fiender!

  Gilla

 • compulsoryunion

  Resa med Stefan Löfven till de utomeuropeiska kärnväljarna i Rinkeby och Södertälje

  Gilla

 • tikamax

  Tack för tipset Pettersson , Will do, repris i morgon 21.50 !

  Gilla

 • Ama

  Israel saknar olja men saknar inte tänkande människor som vill bevara deras nation…vi saknar också olja ,när skall Pk svenskar börja tänka?

  Gilla

  • Sten i Gatan

   Även om Israel inte har särskilt mycket olja, har landet funnit mycket stora gasfält (Leviathan och Tamar) i Medelhavet som påstås täcka 40 års inhemsk konsumtion från cirka 2020 och samtidigt tillåta viss export. Gazprom (säg Putin) lär ha koncessioner där men även EU vill åt den israelitiska gasen. Energi och politik är ofta bra butik som sällan är publik. Israeliterna antas inte ha några större problem att organisera gasutvinningen, då de har en i grunden fungerande infrastruktur och effektiv statsapparat. Men visst får de tänka nytt.

   Gilla

  • Sten i Gatan

   För att förtydliga mitt tidigare inlägg, har Israel inte mycket olja som är utvinningsbar. Som Pettersson skrev i artikeln ”Drömmarnas fält” 2013, har Israel enorma lager av olja bundit i skiffer i marken på land. Denna olja har emellertid inte hittills kunnat utvinnas p.g.a. det låga oljepriset sedan oljeprisfallet sommaren 2014 och stora motståndet mot den enorma miljöförstörelsen vid fracking-tekniken. Resultatet av fracking-kemikalierna är förorenat grundvatten för eviga tider, vilket innebär självutplåning i ett ökenland som Israel där vatten är sällsynt. Det behöver verkligen tänkas nytt om det över huvud taget skall bli miljömässigt möjligt att utvinna oljeskiffern i Israel.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: