Pettersson hade tur i oturen

GOTT OCH BLANDAT. Den oäkta hustruns och Pettersson körsbärsträd har varit med på bloggen några gånger, läs HÄR. Nu är det dags igen. 

Enligt Sveriges Lantbruksuniversitet gör det varma och torra vädret träden stressade och ökar risken för att stora och till synes friska träd ska tappa grenar. – Plötsligt grenfall innebär att större, oftast äldre lövträd, plötsligt tappar större grenar under framförallt eftermiddagar men även ibland kvällar. Vi vet inte hur vanligt det är, för det finns ingen nationell statistik över det här, säger Johan Östberg, docent i landskapsplanering vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU i Alnarp till Sveriges Radio.

Fenomenet har beskrivits i facklitteraturen sedan 1800-talet men ändå är det ingen som riktigt vet varför plötsliga grenfall inträffar.

– Däremot så finns det lite olika teorier, och den teori som jag mest lutar mig mot handlar om att när det är mycket varmt och torrt så pumpar rotsystemet upp mycket vatten samtidigt som det dunstar från bladen. På eftermiddagarna så ökar luftfuktigheten, speciellt efter lite regn, och då är risken att luftfuktigheten kring bladen blir så hög att det inte avdunstar något vatten längre. Teorin är att grenarna då blir tyngre och tyngre tills de knäcks, säger Östberg.

-Pettersson är beredd att hålla med. Det har varit oerhört varmt men igår kom det lite regn och på det dimma…

Nåväl, till oturen hör att stora trädgrenar plötsligt ramlar ned. Till turen hör att ingen blev skadat, att det inte blev en repa på bilen och att den oäkta hustrun fick möjlighet att plocka körsbär vi inte kommer åt annars…

Vi ska dock inte glömma alla dem som bott på torpet och inte haft samma tur…

8 thoughts on “Pettersson hade tur i oturen

  1. Av din bild framgår att detta troligen hundraåriga träd,har all rätt att bit för bit få lämna det jordiska ! Inte kan väl detta träd ha lämnar så många bär 2018 ?

    • Vill tillägga åt dig Pettersson,att i Tyskland säger man att varje människa i sitt liv,har bl.a. flera viktiga uppgifter. Ett av dem är att plantera minst ett träd,för kommande generationen. Vet inte om vi kan praktisera detta i Absurdistan med tanke om tvivelaktighet kring fortbeståndet !
      Skänk därför istället en tanke till den gamle indelte soldaten,och hans fru som sett till,att ni nu vid torpet kan skörda deras frukt !

    • Vi tror att Pettersson vet, att allt är förbjudet om inget annat anges !!!!!! – EU kommissionen.

Kommentera