Stäng

När döden härjade i Petterssons torp…

HISTORIA. År 1791 kom soldaten Johan till torpet där Pettersson och den oäkta hustrun numera tillbringar de flesta av våra dagar, men Johan var inte först, torpet är äldre än så och har varit boplats minst sedan början av 1600-talet. Naturligtvis är huset ombyggt och tillbyggt flera gånger under tiden så jag tvivlar på att något finns kvar av originalbyggnaden. 

Det är en rik kulturbygd med skogar, ängar, åkrar och sjöar. Här i trakten har människor varit bofasta sedan yngre stenålder när havet drog sig tillbaka på grund av landhöjningen, för ungefär 6.000 år sedan.

Nåväl, tillbaka till soldat Johan, som var fött 1770 i Södermanland, som heter så efter ”människorna söder om Mälaren”. Johan kom till torpet 21 år gammal, år 1791 och gifter sig samma år med den 16 år äldre änkan Chatarina. Hon dör av lunginflammation den 24 april 1796 utan att paret fått några barn.

Johan gifter sig åtta månader senare med pigan Maja-Stina, född 1766. Med henne får han 14 oktober 1798 tvillingarna Christina och Johan. De dör dock efter sex respektive åtta dagar.

Redan efter åtta och en halv månad, den 8 juli 1798, föds dottern Eva, som dör efter 14 dagar.

Efter ytterligare nio och en  halv månad föds en son som dock dör så snabbt så han hinner inte döpas.

Johan och Maja-Stina ger dock inte upp och 16 månader senare, den 17 augusti 1800, föds Chatarina. Nu kan man tro att lyckan kommit till torpet och Johan, som upplevt att första hustrun och sedan fyra barn dött på några år.

Men, den sjunde november 1805, när dottern Chatarina är fem år, drunknar Johan.

År 1806 kommer dock en ny soldat Erik, född 1776, till torpet. Erik tar inte bara över torpet utan även soldatänkan Maja-Stina och dottern Chatarina. En kort tid efter giftermålet 1808 får de en dotter som döps till Lovisa.

1813 kommenteras Erik till Norge för att delta i Sveriges sista krig, där dör Erik 1814.

Maja-Stina som blivit soldatänka för andra gången hamnar efter några år på fattighuset som än idag ligger ett stenkast bort där hon dör i lungsot år 1820, 54 år gammal…

Fakta om torpet från Claes Carneck

– Så  gick det till på den tiden i det soldattorp där Pettersson numera sitter och bloggar och försöker få perspektiv på tillvaron och utvecklingen i vårt land.

Naturligtvis har det mesta blivit mycket bättre, men det finns orosmoln, lungsoten ökar igen så vi får passa oss så vi inte dör på fattighuset som Maja-Stina…

Wilhelm Moberg, Svensk strävan, 1941

”Sverige är vårt, det är sex och en kvarts millioner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra. De döda är åtskilliga millioner flera än vi. De har mycket att säga oss nu, och vi är skyldiga att lyssna till dem. Vi lyssnar till dem genom att minnas vad de uträttat och genom att värdesätta deras strävan. De kan icke mera värja sitt verk. Det åligger oss.

Någon gudomlig rätt till ett visst landområde, någon rätt i och för sig att besitta ett visst land från begynnelsen och intill änden, gives naturligtvis icke åt vårt folk. Den rätten är någonting som skall förtjänas, som skall förvärvas av varje folk.

Svenskarna har förvärvat sig rätten till sitt land. Sverige är vårt sedan årtusenden med odlarens och brukarens självklara rätt, genom fädernas offer i blod, genom den särpräglade kultur, som har skapats här.

Vad Sverige i dag är, det har döda och levande svenskar gjort det till, och ingen annan. Sverige är idag vårt genom svensk strävan. De levande svenskarnas uppgift är att bevara det och förkovra det genom att fortsätta denna strävan – på frihetens grund.

Vi är ett litet folk, men vi har ett stort land att bo i. Se på Europa-kartan! Vårt land brer vida ut sig i världsdelen. Men vi är få, vi är de ensamma stugornas folk, och även om vi numera delvis bor i städer, så är vi dock någon gång komna från bönders, torpares, backstugesittares stugor.

I ensamheten i stora ödsliga skogar har en svensk folksjäl danats genom tusendena år. Brottningen med stenen och stubben när åkern bröts, har gett oss krafter – andliga och kroppsliga. Och starkt motstånd utvecklar starka krafter. Så har detta lands skog och mark präglat oss, gett oss det egnaste, upprinnelsens källa till vår folkstyrka, den ensamme skogsbons stolthet och frihetssinne och den sege odlarens ihållighet.

Det verkligt svenska är sålunda ursprunget – vår växtplats. Det är för mig den barndomens jord där jag sprang barfota något dussin somrar, och kände enrisbuskens barr under fötterna. Barndomens mark, det är vårens allt ljusare kvällar med morkullsflykt över stugbacken, och tranornas skrik från kärret. Det är sommarens solvärmda bäck med sitt ljumma vatten plaskande kring barnaben med sårskorpor på knäna. Det är höstens röda lingontuvor och det nedfallna äpplet i dagg-gräset en klar morgon. Det är vinterns snödrivor vid farstubron. Det är iskanornas kälkbacke. Det är några barn i en gråmosses lavstuga på skogsbacken en enslig kväll i skymningen. Far är på regementsmötet, mor på dagsverke uppe i Roten. Barnen sitter vid stugans fönster och trycker sina näsor platta vidmot emot glaset. Finns det inte någon där nere på vägen? Det är fattigdom – men en stolt fattigdom, som hjälper sig själv till livets tillräckliga uppehälle, till det grova, men mustiga dagliga brödet från rågen på åkerlappen kring stugan. Det är en sund och fri barnaväxt, som den vilda örtens mellan enbuskarna i hagen. Det är frid och trygghet i ett fredligt land, där barnen föds fria av fria föräldrar. Ett land där också de minsta backstugors barn får pröva sina möjligheter av alla slag så långt deras krafter räcker till. Ett land där var och en får växa efter sin egen art. Detta är det egna, det som aldrig skall låta sig utbyta mot något främmande. Detta är roten och blodsbandet, min andliga arvslott som jag har att föra orörd vidare åt mina egna barn. Detta är för mig det svenska, det omistliga.”

– Wilhelm Moberg, Svensk strävan, 1941

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

 

26 reaktioner på “När döden härjade i Petterssons torp…

 1. Vilket härligt ställe att bo på och särskilt dessa vackra dagar.
  Tack också för att du bjuder på så vackra blommor.

 2. Tack Pettersson för alla dessa ljuvliga foton av vår vackra natur.
  Vi vill behålla det vackra till våra barn och barnbarn, våra förfäders minne.

 3. I min barndom så fanns fattigdomen öppet och synligt. De som bara hade en förälder som arbetade i låglöneyrken och ofta många syskon hade knapert.
  Det syntes på kläderna i skolan eller att de inte hade råd att bjuda på middag när man var där. Det jag vill säga är att -det är bara ett kliv från den tiden och att vi inte behöver återskapa den.

  I dag upplever jag att de liberala, dit räknar jag även vänstern, har samma överlägsna attityd även idag. När invandringen sätter nya rekord och de flesta som kommer är fattiga outbildade ekonomiska migranter, då skapar man förutsättningar för fattigsamhället igen.

  Det är bättre att hjälpa dessa människor på plats eftersom så många fler kan ta del av detta. Den utopi som de som lever i skyddade reservat försöker uppehålla, kommer aldrig att inträffa. Det är bara deras egen känsla av att vara filantroper, oftast kändisar, som får näring från skapandet av en ny underklass. De är oftast så naiva att de inte inser vad som händer eller har viljan att skapa ett låglönesamhälle.

  1. Dessutom slipper dessa människor att klara av kulturkrocken och omställningen till allt nytt. Klimatet, människorna, sedvänjorna, naturen, sättet att resonera. Det går antagligen bättre för välutbildade personer som genom utbildning och kanske erfarenhet av forskning är vana vid ett mer ”västerländskt” sätt att resonera.

 4. Torpare Pettersson har det fint i det fagra Sörmland. Intressant läsning om torpets tidigare öden.

  Vackra naturbilder från omgivningen också, tagna av ”GT-fotografen”.

 5. När min farfar forskade om sin släkt en gång i tiden, slutade han ganska hastigt med det . Farmor skrattade ofta åt honom efter det avslöjats att två män som var bröder hängdes av Svenskarna i Skottorps kyrka i Halland. Detta skedde på 1700-talet. De stackars bröderna var Snapphanar ….

  1. Gus:
   Hade du läst historia,och om du varit av Halländsk/Skånsk/Blekings
   stam,finns ingen anledning att skämmas över detta.
   Tvärtom var det dessa Snapphanar som stred i gerillaform,mot Sverige o.de svenska angriparna. Ofta enkla backstuge-sittare och bonddrängar samt livegna bönder,som fått mer än nog av Svenskarnas brandplundring över stora delar,främst i gränstrakterna i norr. Läs gärna böcker kring en av dåtidens största terrorister,Karl XI…Kungen som bl.a. brände ner och utplånade hela staden VÄ….
   Fredrik Böök har skrivit historiskt sett,många böcker kring denna svåra tid. Du borde i stället vara stolt över,att det fanns sådana frihetskämpar inom din släkt ! Rent av dåtida SD,sett mot dagens invasion av exoter.

   1. Tack Stenbock ! Jag är bevandrad i litteraturen om Snapphanarna, stolt är jag också ! 😊

   2. Gus:
    Du ser att c:a 300 år senare,finns det tydligen ännu många, födda och uppvuxna ”norr om Åsen” som ännu inte insett,att de var de grymma förövarna,och dåtidens parasiter.
    Nåja idag får de lida för sina straff,när nu Bro´n välkomnar all form av kriminella förövare,som sprider och förökar sig som ohyra…. över hela landet !

   3. Så sant Stenbock, att lära av sina misstag kommer att bli en fruktansvärd tragedi för det sovande folket ..

 6. fin skildring Broder, bott snarlikt er i åtta år i en koja mitt
  uppe i Nås Finnmark…tänk om äldre Backstugor kunde
  tala, finns knappast något riktigt dokumenterat från flydda
  tider…allmogen förr, de vi härstammar ifrån kunde inte ens
  skriva förän en bit in på 1800-talet…snacka om elände
  som rådde nästan ända fram till I:a Världskrigets början
  …de vi vet är vad Präster å Adel genom historien alltid
  skönmålat…kanske 1 på 1000 fortfarande kan vittna om
  (genom hörsägen) vilket eländigt liv våra närmaste levde
  under för bara 5 generationer sedan…men bara ett fåtal
  av dagens generationer ids ha lyssnat på vad våra äldre
  anhöriga hade att berätta om tider innan smartphonen
  …övertygad om att dagens människa skulle snudd gå
  under inom någon månad, ifall 18-1700 åter kom i repris!
  …den tiden kommer garanterat i retur, fast förmodligen
  ännu värre, vad än dagens idioter till makthavare än gör
  …bara hålla tummarna å hoppas att hela infrastrukturen
  inte brakar ihop förän i övermorgon

 7. OJ,OJ, vad vackert ni bor!!!! Där skulle man vilja bo!!! Njuuut så länge ni kan. Ha det så gott bland djur och växter!!!!Många kramar!!!!!

 8. Hej Pettersson, är detta en sann historia om just DIN släkt?
  Orkade inte läsa, var lite too much

   1. fler svenskar än man kan ana, är släkt ”på
    håll” me varann Pettersson…detta ifall man
    grundligt kunnat utforska gentekniken idag
    …tror att om 50 år (om människan nu över-
    lever) kommer att kunna söka sina rötter
    med DNA:ns hjälp vårt gemensamma släkt-
    skap?…lika lätt som vi idag på ”nätet” kan
    finna (nästan) allt va vi vill veta
    …bara de att vi inte riktigt ännu hunnit lära
    oss den rätta söktekniken…tänk va kul för
    morgondagens släktforskare, då kunna gå
    i fotspåren 50 tusen år bakåt i tiden sedan
    den 1:a stamfadern (Negern) då kom inväl-
    lande Söderifrån!.,)
    MvH // Nostradamus (gm.eugene)

 9. Ja Pettersson du har haft lyckan,att på äldre dagar nu få leva i en sådan idyll,mitt ute i naturen.I mitt fall är det raka motsatsen,levde mina första 5-7 år i något liknande. Nu på ålderns höst slipper jag förstås fattighuset men i gengäld fått ett boende,mitt i ett exotiskt ghetto.
  Är inte ”förtröden”,men skulle gärna byta med dig ! 🙂

 10. Tack Pettersson för en beskrivning av hur Sverige var.
  Den här hösten så undrar jag………kommer vi att kunna plocka någon svamp och några bär ?
  I södra Sverige så är det kruttorrt och snart är bönderna i konkurs.

 11. Intressant att få följa historien bakom ert torp Pettersson! Många nyanlända förstår inte att välståndet som ramlar över dem idag har sin grund från strävsamma människors kamp för sina barns och kommande generationers framtid! Det går inte att bara sitta på baken och ropa och kräva, utan man måste först bidra för att det ska finnas något att hämta ut.

  1. En gång hade statsministern ett plakat i Almedalen 2014. På det stod ”Gör din plikt – kräv din rätt”. Då hade Löfven rätt.

   I år stod det ”Ett tryggare samhälle – Ett starkare Sverige. Nu har han fel, fel! Han är elefanten i rummet, då m, KD och SD är störst enligt senaste Sentio mätning.

   P.S. Ett lysande inlägg av dig Pettersson. Njut nu! Vårtid är nu….

Kommentera

%d bloggare gillar detta: