Hovrätten friar för hets mot folkgrupp

HETS MOT FOLKGRUPP. En 23-årig Fagerstabo dömdes av Västmanlaands Tingsrätt för att i en anti-tiggargrupp på Facebook skrivit en kommentar där han enligt rätten uppmanar till att döda romer. ”Döda dom alla är så trött på dem” skrev den 23-årige mannen i direkt anslutning till ett inlägg om att romer kommer till Sverige för att ”tigga”.

Mannen menar att hans kommentar inte var riktad mot romer som grupp. Han menar också att det inte ska vara straffbart och hänvisar till sin yttrandefrihet.

Västermanlands tingsrätt gör dock en annan bedömning och dömer mannen för hets mot folkgrupp till dagsböter 40 å 90 kronor.

Bakom anmälan mot mannen stod Näthatsgranskaren, en grupp som jagar oliktänkande för sina åsikters skull. 

Svea Hovrätt friar dock mannen utan huvudförhandling. Utredningen i hovrätten är densamma som vid tingsrätten. Förhöret med Kjell Wiking har lagts fram genom uppspelning av tingsrättens ljud- och bildfil.
Hovrätten gör följande överväganden.

Som tingsrätten funnit är det utrett att Kjell Wiking avsiktligen publicerat det med åtalet avsedda inlägget på den ifrågavarande Facebook-sidan, att meddelandet spritts på det sätt som avses i 16 kap. 8 § brottsbalken och att uttalandet ”döda dom alla, är så trött på dom” inte kan tolkas som något annat än ett hot. Frågan är då om uttalandet riktar sig mot romer.

Kjell Wiking har gjort sitt inlägg som en del i en konversation på Facebook som inleds med ett inlägg, vilket med utgångspunkt en artikel i Barometern ifrågasätter om det är rätt att romer kommer till Sverige för att tigga. De inlägg som därefter görs och som föregår det som Kjell Wiking skriver riktar sig emellertid mot tiggare och tiggeri i
allmänhet och inte särskilt mot romer.

Under dessa förhållanden kan utredningen i målet inte anses innebära att det är ställt utom rimligt tvivel att han riktade sitt uttalande mot den etniskt bestämda gruppen romer. Kjell Wiking kan därför inte fällas till ansvar för hets mot folkgrupp.

Något annat brott har inte lagts honom till last. På grund av det anförda ska Kjell Wiking frikännas.

Svea Hovrätt B 4119-18

-Pettersson menar att gummiparagrafen ”Hets mot folkgrupp” ska avskaffas, och att näthatsgranskaren ska anmälas för slöseri med allmänna medel och okynnesanmälan…

Dock ska påpekas att ser jag en kommentar ”Döda dom alla är så trött på dem” så blir jag inte glad. Oavsett vem som avses.

I mars skrev vi ”I dagsläget utgörs Näthatsgranskarna av ett 15-tal personer, bestående av bland annat poliser, systemutvecklare, lektorer, jurister och samhällsvetare. Hittills har nätverket anmält ungefär 750 personer. 14 procent av de har gått vidare till åtal och ungefär sju procent till fällande dom. Det betyder alltså att Näthatsgranskaren har fått runt 80 personer dömda.”

Näthatsgranskaren borde få betala alla dessa okynnesanmälningar.

Hur mycket granskning tål Näthatsgranskaren?

Om Näthatsgranskaren på bloggen…

8 thoughts on “Hovrätten friar för hets mot folkgrupp

 1. Hade han istället inlett meningen med ”Jag vill” hade det aldrig kunnat väckas åtal över huvud taget. 😉

 2. Korkat uttalande tycker jag faktiskt.
  Jag är själv trött på dem och vill slänga ut dem klart men att häva av sig sådana saker är bara urbota dumt.

 3. Tomas Åberg verkar ju trovärdig. Han borde sitta inom lås o bom för misshandel av sina djur. Det finns ingen som helst ursäkt för detta brott. Han verkar ju ha en stor käft så tala för sig verkar ju inte vara problemet. Vilken hetsare. Men han kanske är retarderad, det var inte så ovanligt tidigare med det yrket han valt: djurhållning, de arma kräken kan ju inte tala för sin rätt.

 4. Vad spelar det för roll vad han sagt när muslimerna helt öppet propagerar för att döda kristna, jävla odugliga svenska pajasåklagare som friar våldtäktsmän och försöker tysta sannings sägare.

 5. Har vi för många sysslolösa åklagare? Den åklagare som låter de här smörklicksmålen gå till åtal, borde själv bli föremål för disciplinära åtgärder. Det luktar maktmissbruk och trakasseri av politisk oliktänkande. Aktivistiska åklagare är det sista vårt rättssystem behöver.

 6. Apropå så kallade ”granskare” med statligt stöd…..

  ”Fånigt”, ”jättepinsamt” och ”rena tramset”: DN-granskning av Hanif Bali toksågas………..

  ”När den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali twittrade att ”asylärendena kommer fortsatt ligga på abnormt höga nivåer” med anledning av Migrationsverkets prognos kom Dagens Nyheter att faktagranska påståendet.

  Det är ordet ”abnormt” som DN menar är ”helt fel”. Nu möter tidningen hård kritik i sociala medier.

  ”Att märka ord är inte faktagranskning”, skriver den liberala debattören Bawar Ismail på Twitter.”

  Läs mer och dela gärna……

  https://nyheteridag.se/fanigt-jattepinsamt-och-rena-tramset-dn-granskning-av-hanif-bali-toksagas/

 7. Medlemmarna lär alla haft en svåra barndomar,som nu i vuxen ålder kommer i dagen,och avspeglas i deras hobby !
  Otaliga psyksjukdomar grasserar i landet,vilket deras fritidssysselsättning klart pekar på.
  Som alltid gäller,”Sopa först framför egen dörr”….

  • Eller så kan man citera Bibeln: Den som är utan synd, kasta första stenen!
   Nää, jag är inte religiös, bara läskunnig.

Kommentera