Stäng

Varför så tyst om Bernt Herlitz?

MEDIA. Almedalsveckan är inne på sin sista dag. Sveriges journalistelit har varit på plats hela veckan, de har mest rapporterad mupparna i NMR, rosévin, Sverigedemokraterna och mer om Sverigedemokraterna. 

Däremot är PK-etablissemanget helt tysta om Bernt Herlitz, och den starka folkrörelse som på tre dagar samlade in 630.000 kronor. Trots att Bernt bor på Gotland och hela gänget av PK-journalister varit på plats i veckan. 

Bernt Herlitz och Katerina Janouch i Visby igår.

Bernt Herlitz, är tandhygienisten som slog larm om att asylsökande män ljög om sin ålder och för det blev avskedad, åtalad och fälld för sekretessbrott av region Gotland, med kostnader på över 500.000 kronor.

Bernt Herlitz hade närmare tio år av felfri yrkeserfarenhet när han blev avskedad av Hälso- och Sjukvårdsförvaltningen efter att ha mejlat Migrationsverket sina misstankar om felaktig ålder hos några av hans patienter, ensamkommande flyktingar.

Han följde myndighetens/MV rekommendation som rättsenhetens chef Åsa Carlander Hemmingway uttalade under ett seminarium i Almedalen 2016.07.07. Han var och är medveten om sekretesslagen men även att det råder undantag gällande delning av information mellan myndigheter, och han var övertygad om att även MV omfattades av detta.

Istället blev han avskedad, överklagade beslutet till tingsrätten där han även delvis vann, något som Region Gotland i sin tur överklagade och anlitade en av landets absolut dyraste advokatfirmor för att få rätt mot Bernt, en ensam privatperson utan några ekonomiska resurser att sätta emot.

Bernt förlorade helt i Arbetsdomstolen, domen som kom den 4 juli innebar att han åkte på att betala Region Gotlands skyhöga rättegångskostnader på 500.000 kronor. “Mitt liv är redan förstört då jag länge nu gått arbetslös. Att dessutom nu bli tvingad att betala Regionens skyhöga rättegångskostnader skulle fullständigt ruinera mig och min familj. Jag behöver därmed allt stöd jag kan få!!! Av donerade pengar har jag tidigare betalat mina egna juridiska ombud på strax över 50.000:-“, skrev Bernt på sin hemsida.

Alternativmedia tog dock tag i den uppenbara orättvisa, att bli dömd för att man talar om att ”barnen” är vuxna bluffmakare som lurar Sveriges skattebetalare på oerhörda summor.

-Petterssons skrev, Katerina Janouch skrev, Samnytt och många andra skrev och Bernt Herlitz med fru och en dotter räddades från ekonomisk katastrof.

Däremot har PK och mainstreammedia valt att vara tysta om Bernts fall, trots att de varit i Visby en vecka, kanske skäms de för att de aktivt bidragit den bluffen med de ensamkommande barnen…

-Pettersson säger att tycker ni att socialdemokraterna har hanterat Bernt och hans familj korrekt och rättvist så ska ni naturligtvis rösta på S i höstens val. Om inte får ni fundera över alternativen. Katerina Janouch är som ett exempel med i Medborgerlig samling…

Socialdemokrat som tycker makten är viktigare än rättvisan och slösar bort miljontals kronor på ljugande utländska män.

Twitter 

45 reaktioner på “Varför så tyst om Bernt Herlitz?

 1. Jag heter Ahiga Audrey, jag bor i Ohio, USA och jag är glad att ha en härlig och omtänksam make med tre barn. Ett stort problem inträffade i min familj för ett år sedan, mellan mig och min man, så hemskt att han förde saken till domstolen för skilsmässa. Han sa att han aldrig skulle stanna hos mig igen, och att han inte älskade mig längre. Så han lämnade huset och fick mig och mina barn att gå igenom allvarliga smärtor. Jag försökte alla mina medel för att få honom tillbaka genom mycket tiggeri men inte alls. Slutligen bekräftade han att han hade fattat sitt beslut och han skulle aldrig se mig igen. På en freaky natt när jag kom tillbaka från jobbet mötte jag en vän av min som frågade min man. Jag förklarade allt för henne, så hon berättade för mig att det enda sättet jag kan få min man tillbaka är att besöka en stava chaser eftersom det verkligen fungerade för henne också. Men jag trodde aldrig på stavning, men jag hade inget annat val än att följa hennes råd. Hon gav mig e-postadressen till stavningskontrollen som är spellspecialistcaster937@gmail.com
  Så nästa morgon skickade jag ett mail till adressen hon gav mig och stavningsförsäkran om att jag kommer att få min man tillbaka om två dagar. Vilket fantastiskt uttalande !! LOL !!! Jag trodde aldrig så han talade till mig och berättade allt jag behövde göra. Nästa morgon, förvånansvärt, ringde min man som inte ringde mig i över ett år mig att komma tillbaka. Så fantastiskt rätt? Jo så så kom han tillbaka samma dag, med mycket kärlek och glädje, och han blev om ursäkt för sina misstag och för smärtan han orsakade mig och mina barn. Från och med den dagen har vårt förhållande varit starkare än tidigare. Tack för hjälpen från den här stora stavningskanalen. Mitt råd för alla där ute genom olika utmaningar är att kontakta denna stora man och precis som han gjorde för mig kommer han att lösa alla dina problem. Du kan skicka honom ett mail via den här e-postadressen. Jag lovade honom att jag skulle berätta för hela världen om hans magnifika krafter. om du befinner dig i något sådant tillstånd eller om du har något problem med att ”ta tillbaka din ex. inte bara det han kan hjälpa dig
  1) Främjas i allt du gör.
  2) Tjäna bra pengar eller vinn en lotteri.
  3) uppnå framgång i affärer
  4) andliga problem.
  5) åtalas
  6) Leta efter din livspartner.
  7) få ett välbetalt jobb.
  8) Få kontroll över ditt äktenskap.
  9) få nytta och få attraktion från människor.
  10) förlora pengar.
  (11) läka alla sjukdomar. både härdbart och ohälsosamt precis som hiv / aids, cancer, något alls
  (12) löser graviditetsproblem och välsignar dig med barn.
  (13) Få ditt visum eller arbetstillstånd
  hans email igen adressen är igen spellspecialistcaster937@gmail.com

  1. Hahaha!
   All Greek to me, old sport!
   Confoundedly entertaining, though.
   Perhaps not Your ordinary brilliance, but quite up to the standard, in some absurd way.
   Should one, perchance, try to decipher the text? How exciting!
   Damn hot summer, don’t You think, sir?
   Rather plaguy – causes all sorts of hallucinations and that kind of devilry.
   Drink plenty of water, is my humble advice and do keep coming 😉 Push as hard as You like.
   Never quite the same without my darling gentleman.
   Andreas. 😃👍🏻☕️🚬

 2. PK-pressen undviker helst nyheten om Herlitz’ erhållna medel då det blir ”reklam” för ”fel” sida. Kan tro det kliar i fingrarna inom somliga partier att efterlängta en bestämmelse som skulle tillåta konfiskering av Herlitz nya medel som mildrar påtagligt hans straff. Då detta inte låter sig göra funderar de nog på en möjlig bestämmelse som gör stödjande insamlingar olagliga – i de fall dessa gynnar personer med ”fel” åsikter eller handlande.

 3. RT (Russia Today) hade idag 2018-07-10 ett reportage på sina nyhetssändningar om den drabbade Bernt Herlitz. Vad jag vet har inte SVT gjort något reportage (det skulle ju i värsta fall kunna gynna SD). Så jag tog mig friheten att ringa SVT Nyheter och påpeka att jättestora RT lyfter fram sanningar som SVT gör allt för att dölja. Inte konstigt att alternativmedia ökar. Reportern jag talade med verkade helt opåläst och nyvaken. De skulle titta på saken. Tillåt mig tvivla.

  1. Tilläggas kan att RT sökt region Gotland för en kommentar, utan att ännu fått något svar.

 4. Människor som inte ens har rätt att vistas i Sverige får vid brott sina
  rättegångskostnader betalda av Svenska Staten(Skattebetalarna), men
  en Svensk som jobbar och ser något som är snett, får själv stå för
  fiolerna när Regionen anlitar dom dyraste alternativen för att riktigt
  trycka tillbaks den som har kurage att visa på vad som är fel!

  1. Rättegångskostnader vid vanliga rättegångar betalas av staten oavsett etnicitet eftersom den åtalade är tvingad att närvara oavsett ekonomi.
   Om man däremot väljer att stämma någon som Bernt gjorde får man själv stå för kostnaderna om man förlorar målet..

   Jag såg att du här nedan påstod att det jag skrev var underligt, men förklara då det underliga i detta fall.

  1. hllviken.Hej någon som vet varför Nina Ljung var chockad och varför Bernts fru måste bort?

   1. Jag tror att Nina tänker på ett helt annat sätt än vi som läser denna blogg.

    Öfverheten betraktar Bernt som en uppstudsig arbetare som ska sättas på plats. Hela familjen brännmärkes.

   2. hllviken Mer och mer tror jag på att H C Andersen skrev kejsarens nya kläder efter att hade sett filmen tillbaka till framtiden, lånat Delorean? bilen och åkt över till detta land.
    Obs bara lite ironi.

 5. Ensamkommande pyramidspelet omsatte 22 miljarder skattepengar år 2015, och mäktiga socialdemokrater t.ex. Jan Emanuel gjorde väl kvarts miljard vinst.
  En f.d. kommunordförande och socialdemokrats son i Avesta (FLT-el och bygg heter hans firma) gjorde 23 miljoner vinst bara på en inhyrd camping med asylsökare under 3 år, osv. Dvs t.o.m. barn förstår att mäktiga svenska fifflare också har intressen i detta stora mångmiljard bedrägeri.

 6. Post scriptum, kära besökare!
  Orkar ni endast läsa EN kommentar, rekommenderar undertecknad habitué att ni tar del av den förträfflige Urban Hjärnes utomordentliga bidrag och i synnerhet den förbålt träffande ingressen.
  Andreas 🙂

   1. Vår Urban Hjärne här bland kommentarerna, min gode Eriksson!
    A. 😃👍🏻

 7. Läs om vad Julia Caesar har på sin sida.
  Återger en lång saklig artikel.

  ”Det här pratar inte politikerna om i Almedalen”

  Inledningen lyder med:

  ”Innehållet i den här artikeln kommer vi garanterat inte att höra ett enda ord om under den pågående politikerveckan i Almedalen, Visby.

  Texten är en ledare, skriven av Ann-Charlott Altstadt och publicerad i Göteborgs-Posten. Eftersom tidningen låst texten återger hon den nu på Facebook. Altstadt skriver om en av våra största icke-frågor; vad som händer när två ideologier, antirasism och feminism, frontalkolliderar.

  Våldtäkterna i exempelvis Malmö leder inte till feministisk vrede exempelvis i form demonstrationer, manifestationer och kravlistor till politiker och polis, skriver Ann-Charlott Altstadt, och gör en glasklar analys av varför det är så.”

  https://juliacaesar.blog/2018/07/04/det-har-pratar-inte-politikerna-om-i-almedalen/

 8. Det finns en bild och information på Katerina Magasin om att någon landstingskvinna hade mailat chefen till Bernts fru och ylat om hur chockad hon var och att frun måste bort. Det saknas ord för den veritabla politiska förföljelse av familjen Herlitz. Det är så jag inte fattar att det är Sverige, men det har slagit slint totalt.

 9. Hon borde byta efternamn till Maria Satemar(a) istället, och sedan odla fram den där misslyckade Hitlermustaschen lite bättre, (som nu har mer drag av Erroll Flynn).

  ”Gotland är en politisk ankdamm med en intressant och grundmurad tradition av hög inkompetensnivå hos både politiker och tjänstemän. Ön styrs av en liten societet i Visby, som genom sina politiska representanter gärna köper över höga tjänstemän som gjort sig omöjliga på fastlandet, ger dem en obefogat hög lön och fria tyglar att ställa till med maximal skada för ön – för att efter något år köpas ut med fallskärmar för några miljoner, betalda av de stackars fattiga gotlänningarna”. ”Allt tyder på att det är hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Dalemar själv som står bakom beslutet att avskeda Bernt Herlitz och driva en juridisk process mot honom i arbetsdomstolen…” – Julia Ceasar 22/10 2017 https://juliacaesar.blog/2017/10/22/visselblasaren-och-bedrageriet/

 10. Svensk media har gemensamt kommit överens om att tiga ihjäl denna pinsamma affär. Man borde försöka få utländsk media att uppmärksamma det som sker i detta DDR Vol 2.

 11. Om Bernt Herlitz istället vänt sig till sin arbetsgivare med sin information om pojkarna han undersökt så hade det hela fått ett helt annan vändning.

  Han hade fått behålla sitt jobb, sluppit rättegångar och höga kostnader
  och kunnat jobba på som vanligt.
  Att han istället valde att göra en egen anmälan var nog ett av de dummaste besluten han tagit i sitt liv.

  Men folk ställer upp så slutet blev ju gott.

   1. Jag menar att han skulle ha vänt sig till chefen på sin arbetsplats så hade han fått avgöra om och vad vad som borde göras.

    En anställd tandhygienist kan inte skicka anmälningar om patienter hur som helst.
    .

   2. Mia! Var Stalins offer också naiva?Detta fall är en kopia på hur Stalin brukade jobba.

   1. Och och och, hon har skrivit så många underligheter,
    den ena värre än den andre, så det är svårt att gradera,
    för varje gång tror man att det inte kan bli värre, men
    det kan det?

  1. Vi förmodar att begreppet civilkurage är dig obekant – likaså skillnaden mellan rätt och fel, hederligt och ohederligt, och här får man onekligen en känsla av déjà vu.

   Din didaktiska förnumstighetsuppvisning erinrar endast om hur den totalitära nationalsocialismens marknadsförda angiverimentalitet och skrämselpropaganda förmådde miljontals medborgare att fjärmas från den ordinära moralkompassens anvisningar, för att i stället navigera efter diktaturens direktiv och förhållningsorder –
   detta med avsikt på den klassiska filosofiska frågan om hur det var möjligt för nazismen att kväva alla protester.

   En självständigt tänkande och rättskapabel individ som tvingats genomlida beaktansvärda prövningar och förluster till följd av sin karaktärsfasthet, har du och dina gelikar naturligtvis svårt att känna någon empati inför.
   Andreas.

   1. Han kunde väl ha visat civilkurage även om chefen på hans arbetsplats hade fått vara delaktig i det hela. Nu gick han istället bakom dennes rygg och skickade mail efter mail till Migrationsverket uitan att få svar.

    Han borde förstått att det kunde leda till konsekvenser och han borde också ha begripit att om han valde en stämning så var risken mycket stor att själv få betala rättegångskostnaderna.

    Du får kalla detta karaktärsfasthet, men jag väljer att kalla honom naiv. Du berömmer honom för självständigt tänkande och jag tycker snarare att han inte verkat tänka alls innan han fattade sina beslut.

   2. Mia:
    Skada han inte kände dig… Då kunde du som vanligt kommit med goda råd ! 🙁

   3. Ja du Sossemia, det är onekligen riskabelt att agera i dagens Sverige och att han gått till sin chef istället kunde kanske besparat honom en väldig massa besvär, märk väl jag säger kanske, och att man väl då i god sosseanda lade locket på.
    Det hade säkert du sett, locket på alltså.
    Sen tänker jag tanken ifall Berlitz ifråga uppgav några individers namn i sin anmälan till migrationsverket?
    Ifall han pekade ut specifika individer?

  2. Mia. Ursäkta om jag bryter in lite här. Du kanske har helt rätt, men dels påstår han att han hade konfererat med damen på migrationsverket, som ev hade gett grönt ljus. Dels hade det inte varit säkert att det hade blivit någon anmälan / tips till migrationsverket om han bara hade pratat med sin chef.
   Det här innebar för honom att gå emot hela den nuvarande eller dåvarande sanningsbilden.
   Jfr gärna med de forskare som påstod att jorden inte var universums centrum och kyrkan var motpart….
   Men du har helt rätt det hade inneburit mycket mindre bekymmer för honom.
   Dock är han en mycket modig hjälte, fullt i klass med Anders Kompass. Som numera har erkänd hjältestatus.

 12. En av Sveriges få journalister skrev om det i höstas. Här är kända fakta:

  FALLET BERNT HERLITZ

  • I samband med ett seminarium under Almedalsveckan i Visby i juli 2016 samtalade tandhygienisten Bernt Herlitz, 56, med Åsa Carlander Hemingway, enhetschef vid migrationsverket. Enligt uppgift från Bernt Herlitz uppmanar hon honom att rapportera åldersfusk hos ensamkommande ”barn” till migrationsverket.

  • Bernt Herlitz följer rekommendationen och skickar 7 – 8 mail till migrationsverket med exempel på misstänkt åldersfusk. Han får inget svar.

  • En tjänsteman på verket skickar i bästa Stasianda hans mail till en god man för en av de asylsökande.

  • Den gode mannen, som alltså har ett egenintresse i sammanhanget, kontaktar Bernt Herlitz’ chef på Folktandvården i Visby, Mats Kvarnberg.

  • Herlitz kallades till ett samtal där också en annan hög chef inom Region Gotland sitter med. Herlitz får veta att han är avstängd från sitt arbete.

  • Region Gotland anser att Bernt Herlitz har brutit mot tystnadsplikten och anmäler honom till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Han polisanmäls också för tjänstefel.

  • Region Gotland avskedar Bernt Herlitz.

  • Bernt Herlitz stämmer regionen vid Gotlands tingsrätt och kräver att avskedandet ska ogiltigförklaras och att han ska beviljas skadestånd.

  • Han hävdar att han har känt oro över att barn vistats på samma HVB-hem som vuxna och framhåller att han ”endast har agerat utifrån vad han trott varit korrekt och i enlighet med sin anmälningsplikt” enligt socialtjänstlagen.

  • Åsa Carlander Hemingway förnekar i tingsrätten att hon har uppmanat Bernt Herlitz att anmäla misstänkta fall av åldersbedrägeri till migrationsverket.

  • Enligt tingsrätten har Bernt Herlitz brutit mot offentlighets- och sekretesslagen, tandvårdslagen och patientdatalagen. När det gäller patientsekretessen har detta varit ”allvarligt”, och tingsrätten anser att han har uppträtt medvetet illojalt när han som visselblåsare velat bidra till att avslöja det största bedrägeriet någonsin i Sverige.

  • Tingsrätten anser att det vid en sammantagen bedömning var en alltför drastisk åtgärd att avskeda Herlitz – men att det fanns skäl för uppsägning.

  • Region Gotland döms att betala 35 000 kronor i skadestånd till Bernt Herlitz. Men han får inte sitt jobb tillbaka.

  • Region Gotland överklagar skadeståndsdomen till Arbetsdomstolen och anlitar en av landets stjärnadvokater, Erik Danhard, som anses vara ledande juridisk expert på arbetsrätt.

  • Arbetsdomstolen har ännu inte tagit upp målet. Enligt uppgift beviljar de prövningstillstånd för omkring 25 procent av anmälda mål.

  • Om fallet tas upp och Bernt Herlitz förlorar mot Region Gotland kommer han att få betala både sina egna och regionens rättegångskostnader som sannolikt kommer att överskrida mer än en miljon kronor. (https://juliacaesar.blog/2017/10/22/visselblasaren-och-bedrageriet/)

  Jag skulle bra gärna vilja följa upp spåret med tjänstemannen på Migrationsverket. Om tjänstemannen vidarebefordrat Bernts mail så har hen* gjort sig skyldig till brott mot sekretesslagen om Bernt är verkligen är skyldig.

  * Golare har ingen stake.

 13. Det är svårt att graderade vem som ska skämmas mest i den här soppan. Region Gotland, media, Arbetsdomstolen, fackföreningen. Det är givetvis Maria Dalemar. Hon borde som politiker vara tacksam för att de som ljuger om sin ålder för att skaffa sig förmåner på hennes väljares bekostnad vara tacksam och belöna Bernt Herlitz för hans insats. I stället är hon stolt över att sätta kniven i hans rygg. Sådana politiker ska vi inte ha i vårt land.

  1. Ursäkta men är kärringen verkligen politiker ? Hon nämns ju som hälso och sjukvårdsdirektör det är ju en tjänstemannatitel fast hon är säkert styrd av politikerna. Hur som helst så får man hoppas att de ansvariga för detta får stå till svars inför domstol.

   1. Om hon nu är direktör i Landstinget så är hon det givetvis i kraft av att vara sosse. Läs Uvell.se

   2. I det här landet är även högre tjänstemän idet offentliga politiska i den meningen att det behövs partibok i S för att komma någonstans. De är inte utövande politiker i traditionell mening.

 14. Det är väl så med alla inom 7-klövern, att makten är viktigare än rättvisan. Återstår att se efter den 9:e september ifall folket eller makten får sin vilja igenom, förra gången var det makten som vart en 7-klöver. Och det har väl inte gått så bra egentligen, förutom att ordspråket (den sista idioten är inte född än ) har blivit mer använt än någonsin

 15. Varför så tyst i Aftonbladet om alla som visade avsky mot Vänskapsförbundet Sverige – Israel i Almedalen? Missade AB detta trots att de hade sitt tält mitt emot…?

  ”Palestinier och afghan-iranska hazarer markerade sitt hat mot judar varje gång de passerade förbundets tältplats. Mitt emot Aftonbladet.

  Utan att en enda journalist eller ledarskribent på Aftonbladet reagerade.

  Den samlade mediakåren var bara intresserade att rapportera om judehatet så länge NMR stod som avsändare. När det var salafister och afghanska islamister som var budbärarna försvann samtliga journalister och fotografer från platsen”

  https://ledarsidorna.se/2018/07/andra-sidan-almedalen-vad-var-det-som-hande-i-ar/

Kommentera

%d bloggare gillar detta: