Stäng

Näringsministern (S) gick på fotboll för 100.000 skattekronor

SLÖSERI. Den svenska regeringen kommer inte att finnas representerad under VM i Ryssland. Det uppgav idrottsminister Annika Strandhäll (S). – Jag är djupt bekymrad över den politiska situationen i Ryssland, särskilt när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Regeringen har sagt nej till att vara med på invigningen och jag planerar inte att delta på plats i Ryssland, sade Strandhäll (S) till Fotbollskanalen

Sedan talades det om att det bara gällde invigningen och var en markering mot Rysslands påstådda giftattack i Salisbury, Storbritannien.

Men efter Sveriges seger över efter Sveriges seger över Mexiko, ändrade man inställning och lät Mikael Damberg (S), regeringens näringsminister, åka till Sankt Petersburg den 3 juli ”för att stötta landslaget framåt” i matchen mot Schweiz.

Damberg (S) avbröt Almedalsveckan, åkte till Ryssland i sällskap av tre andra personer från Regeringskansliet – hans pressekreterare Daniel Ferreira, politisk sakkunnig Oskar Magnusson och departementssekreterare Matilda Sandén.

De landade i S:t Petersburg 12:55 på tisdagen, matchen började 16:00 och åkte hem morgonen därpå klockan 06:00. Det fanns alltså inte tid för något annat än fotboll. Regeringen har heller inte uppgett något annat skäl.

För att näringsministern (S) med tre medföljande tjänstemän skulle kunna se på fotboll i Ryssland spenderades över 100 tusen kronor av skattemedel – bland annat för businessklass, trots den korta flygtiden, för gänget med Finnair.

– Jag älskar fotboll. Jag tar en kort paus från Almedalen nu och återvänder på onsdag, uppgav Damberg till Aftonbladet innan avresan.

Enligt Anna Sandahl, som är budgetchef på Regeringskansliet, kostade Damberg med tre medföljande personers fotbollsbesök skattebetalarna drygt 100 tusen kronor – med kostnad för flyg på drygt 19 tusen kronor per person och kostnad för hotell på drygt 1900 kronor. I detta ingår dock inte biljetterna till matchen och andra kostnader vilket innebär att slutsumman sannolikt kommer att vara högre. I ett mejl till Samhällsnytt skriver Sandahl följande:

”Vi har gjort bokningar på flyg och hotell men vi har inte den slutliga totalkostnaden. Delar av bokningarna är inte gjorda i svenska kronor vilket kommer att påverka slutsumman. De uppgifter vi i dagsläget kan lämna ut är exklusive flertalet kringkostnader så som taxi, traktamente mm. Siffran är således en uppskattning baserad på grundpris för flygbiljett och hotell. Flygkostnaden per person uppgår till ca 19 000 kr. Hotell per person uppgår till ca 1900 kr. ”

Flygbokningen för Damberg kan laddas ned och läsas på följande länk: FAN0719_20180705_1512_001.

-Pettersson konstaterar att resan kostade betydligt mer än 100.000 skattekronor. Fotbollsgänget skulle ta sig från och till Almedalen också och jag gissar att de inte åkte buss och båt…

Det verkar som resan var enbart för fotbollen och inga officiella uppdrag skedde. Min uppfattning är att det enbart var en nöjesresa som borde betalas av deltagarna själva eller av det socialdemokratiska partiet.

Över 25.000 skattekronor per person för en fotbollsmatch…

12 reaktioner på “Näringsministern (S) gick på fotboll för 100.000 skattekronor

 1. Knappast att gänget åkte utan livvakter! Så hela resan kostade säkert närmare 200 000 kr.

 2. Etikbrist och egocentricitet vandrar ständigt hand i hand – hos de självförhärligande statskonstnärerna i allmänhet och hos socialakrobaterna i synnerhet, vilkas förnumstigt undervisande pretexter då det gäller att urskulda allsköns utgifter framträder i all moralisk skröplighet.

  Den moderate eleganten Kristerssons penibla piruetterande kring pensionsåldern, där han ogenerat exponerar sin respektlöshet inför alla skatteslavar med fysiskt krävande arbetsuppgifter genom anmärkningen att det inte är meningen att man ska ha så många år kvar att leva efter att ha gått i pension, står i mycket skarp kontrast till det samlade politikerskråets profana privilegier och extravaganta exkursioner.
  Andreas.

 3. Aha då var det ju inte så konstigt att vi besegrade Schweiz! Damberg var ju där och ”stöttade laget”. Utan hans närvaro hade det aldrig blivit någon vinst naturligtvis.
  Bäst att skriva Löfvén till matchen mot England!

 4. Eländiga j-l@ Hycklare!
  Fasadpolitiker (fantastiskt bra uttryck) som lever gott på oss!
  Dags att förpassa dessa girigbukar till en arbetares vardag

 5. Det enda de är riktigt duktiga på, vår regering, är att vara generös med andras pengar. Kan inte finnas något som säger att staten, vi, ska betala när någon av nomenklaturan vill se fotboll.

 6. Än värre är att läsa Uvells blogg i dag: ”En avvecklingslista för 2019”.
  Där kan man i klartext och namneligen i långa rader se hur sossarna belönar sina egna med lukrativa arbeten och uppdrag. Det vågade ingen reporter från betalmedia ta upp i Almedalen.

 7. sista rycket för såssarna vid köttgrytorna, dom vet att slutet närmar sig, det gäller att sleva i sig så mkt. gratisgodis som möjligt.

 8. Om de vill titta på fotboll så kan de väl betala biljetten själv,
  Dessa pengar skall betalas tillbaka och snyltarna ska nom lås o bom , helst i ryskt fängelse.
  Pengarna med ränta ska gå till svensk födda fattigpensionärer.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: