Stäng

Minns ni Sveriges farligaste man, Tumba-Tarzan?

NOSTALGI. I dagens Sverige, det nya mångkulturella landet, hör vi dagligen om skottlossningar, mord, rån, misshandel och våldtäkter. Men det är inget nytt, när Pettersson var ung, skrämdes vi barn med andra gubbar. Det var svarta damen, en gubbe som samlade tomflaskor på nätterna och verkade skum men i verkligheten var totalt ofarlig bara udda. Det var akta dig för vargen och Tumba-Tarzan, föräldrarna sa akta dig för skogen, där finns Tumba-Tarzan och han är farlig, men sällan tror jag barn varit så mycket i skogen som Pettersson. 

 

Rolf Eskil Johansson alias ”Tumba-Tarzan” förs till häktet i juni 1955.

Tumba-Tarzan, Rolf Eskil Johansson föddes fattig och obemärkt 1925 och dog lika anonymt 1978, bara 53 år gammal. Tumba-Tarzan var omskriven, fruktad och troligen beundrad av en del.

Tumba-Tarzan var Sveriges mest kände brottsling och Sveriges mest jagade man.

Johansson växte upp under fattiga omständigheter i stugan Entorp som ägdes av den kommunala fattigvården och som låg söder om Tumba, i Stockholms län. Han var den äldste sonen och hade fattiga föräldrar, placerades på barnhem med sina bröder, kom hem från barnhemmet 1946 och började med inbrott i sommarstugor och stjäla saker som konserver och kläder och sådant som kunde säljas.

Tumba-Tarzan var 21 år 1946, när han gifte med Alice, fick två döttrar och bostad i Vretarna.

Bröderna Olle och Sune åkte fast 1952 och man fann stöldgods hos Rolf vilket gav honom villkorlig dom för häleri. De båda bröderna rymde och fortsatte att försörja sig på sommarstugeinbrott medan de höll sig gömda i skogarna på Södertörn. Det var nu som de uppmärksammades i media och man började kalla dem för ”Tumbaligan”.

Storebrodern Rolf och hans fru hjälpte sina bröder med mat och utrustning och när de till slut hittades av polisen greps alla tre bröder. Alice fick villkorlig dom och döttrarna togs ifrån henne och placerades på fosterhem.

Den 8 maj 1954 rymde Rolf från Vångdalens fångvårdsanstalt utanför Uppsala. Han sökte upp Alice och tillsammans gav de sig av ut i Södertörns skogar. Likt sina bröder började nu Rolf att på allvar leva av sommarstugeinbrott. I en av stugorna fann han en pistol av märket Walther, kaliber 6 mm och 62 patroner. Efter en månad på rymmen upptäcktes de vid Tegelvreten av polisen dagen före midsommarafton. Det var polisman Svensson från Tumba som fann dem och med dragen pistol skrek att de var omringade. Trots detta smet Rolf och sköt ett skott i luften vilket fick polismannen att skjuta efter Rolf som han dock missade. I tumultet tömde polismannen sitt magasin, vilket gjorde att Rolf och Alice under pistolhot mot polismannen tillsammans kunde springa därifrån.

Det var dagen efter, den 23 juni 1954, som media utnämnde honom till landets farligaste förbrytare ’(redan den 12 juni 1954 skrev Aftonbladet namnet Tumba-Tarzan i en rubrik på sidan 7! ”Tumba Tarzan stal 500 kr” vilket skulle kunna vara första gången namnet Tumba Tarzan skrevs ). I tidningarna berättades det om en skottduell mellan Rolf och polismannen och att Rolf ska ha hotat att skjuta sin fru.

Polisen visade även upp en stekpanna med skotthål som han skulle han skyddat sig med. Senare visade det sig att dessa skotthål inte kan ha kommit från en Waltherpistol. Denna påstådda skottduell orsakade en stor insats från polisen och tidningar och radio rapporterade flitigt. För varje dag han var på rymmen växte myten om Tumba-Tarzan.

I vissa berättelser utmålades han som en Robin Hood-figur. Exempelvis berättades det att han brukade äta den stulna maten vid sommarstugans köksbord, att han diskade efter sig, lämnade en ursäktande lapp vid bordet och aldrig belastade samma sommarstuga med flera inbrott. Även hans bröder spelade en roll i skriverierna och Sune fick smeknamnet ”Lill-Tumba” medan Olle kallades för ”Lill-Tarzan”.

Under tiden som allmänheten och polisen fokuserade sökande till skogarna runt Södertörn så befann sig Rolf och hans fru i sex veckor hos sin vän Kalle i hans lägenhet i Bagarmossen i södra Stockholm. I mitten av augusti gav de sig av därifrån och tältade under en period söder om Norrtälje. Den 2 november lämnade Alice Rolf i skogen, sökte upp sin mor och anmälde sig till polisen. Den 16 november greps Rolf i en vägspärr på Stocksundsbron när han kom körande mot Stockholm i en stulen Vauxhall. Tillsammans med honom i bilen fanns lillebror Olle och stöldgods. Gripandet gick lugnt till men i en kavajficka hade Rolf en laddad pistol.

Vintern 1955 åtalades Rolf, Alice och Olle men även Rolfs föräldrar. Rolf dömdes till tre år och sex månader straffarbete för hot mot tjänsteman, främjande av flykt, brukande av falsk urkund, misshandel, stöld, grov stöld, försök till grov stöld och häleri. Allt som allt 95 olika brott men där de flesta rörde sig om enstaka småstölder. Alice fick villkorlig dom och föräldrarna dagsböter för främjande av flykt.

I fängelset blev han vegetarian och som frisläppt arbetade han under några år aktivt för djurskydd och mot djurplågeri och han reste runt och höll föredrag. Han kom aldrig att begå några större brott, däremot småstölder. Han var sjukskriven långa perioder. Rolf återförenades aldrig med Alice eller sina döttrar och han dog i juni 1978.

Från Wikipedia…

-Pettersson säger, visst var det en härlig tid när Sveriges farligaste man stal konserver, kläder och sköt i luften. Tänk vilka tider när de stora skurkarna hette Tumpa-Tarzan, Bildsköne Bengtsson, Tatuerade Johansson och liknande, men enligt PK var det en tråkig tid. Det är bättre nu…

34 reaktioner på “Minns ni Sveriges farligaste man, Tumba-Tarzan?

 1. Bara det att man kunde ge dåtidens brottslingar smeknamn, eller öknamn om nån vill det, talar ju om hur få de var. Tänk nu, flera tusen och mer kommer varje år. Inte ens den stora, för all del lågproducerande, journalistkåren hinner med det, Skedde ett mord i Boden skrev pressen om det i hela Sverige i veckor, även i Hörby. Nu blir det på sin höjd en blänkare, som mer eller mindre är påtvingat som nyhet.

 2. Nej jag minns inte den mannen, var inte intresserad då, mitt och mina närmastes liv var min enda prioritet, nu däremot så är jag intresserad då jag hela tiden ser ett förfall av vårt svenska arv.
  Globalismen skrämmer många med mig.

  1. Skada Lena… Fanns faktiskt en utställning i gamla Goss-läroverket i din hemort 1955,i samband med H55…. Kanske var du då för ung ?
   Där hade man byggt upp ett skogslandskap,med hydda och allt som hörde till hans vildmarksliv. Minns att detta på den tiden var väldigt spännande. Invandringen av dagens kriminella berikare kunde ju ens kunde anas i fjärran.
   F.ö. en bra sammanfattning från Petterssons sida,av den dåtida, nästan försumliga kriminaliteten.
   Minns ni vuxna den dåtida romantiken kring just vildmarksliv,och hur veckotidningar var fyllda med annonser kring Arne Tammer, (ge mig en kvart om dagen) och hans dåtida typ av muskelbyggnad ?

   http://www.odenochaventyr.se/siteassets/artiklar/2015/arne/oldtammer__b468h387m.jpg600.jpg

   1. Stenbock minns H 55 ute på Parapeten, min far släpade dit mig då han var mycket intresserad av konstföremål, särskilt användbara sådana, köpte en del som jag vårdar och använder än i dag.
    Ibland följde min mor med,då klädde vi oss i våra snyggaste kläder så att hon inte behövde skämmas särskilt för sin dotter som hade en förmåga att smutsa ner sig.

 3. Att det går som tåget och som ett brev på posten, har också förlorat sina ursprungliga innebörder. Kom att tänka på Stefans uttryck på lite längre sikt angående när lönsamheten skulle inträffa. Jag fokuserade mest på ordet LITE men det kanske i semantik VM skulle ligga på LÄNGRE ?
  Även om aldrig eller när grisar kan flyga och helv….t fryser till is har betydligt lägre odds.

   1. Det är nog den lättaste biten, sedan var det något med helv….

 4. Vit Tarzan så snäll att han inte ens hade fått permanent uppehållstillstånd om han sökt när 2 miljoner afro”svenskar” får.

 5. Tumba Tarzan var ju jämfört med dagens busar en reko bov. Dåtidens bovar hade nåt som kallades samvete och heder vilket dagen importerade slödder är i total avsaknad av.

 6. Här ser vi ett exempel (av många, många fler) på senare års mycket frekventa attacker på polisen från de mycket välbeväpnade kriminella gängen.

  https://d.cdn-expressen.se/images/de/10/de10197c354742deb097215b2f98dd8c/16×9/632@60.jpg

  Bekräftat: Handgranat mot polisbuss i Tumba (Bild ovan)

  Delcitat

  Det var en skarpladdad handgranat som kastades mot en polisbuss i Tumba[1] under natten till i fredags.

  Splittergranaten är av modell M75, samma modell som har använts vid sprängningar i Malmö under året.

  Tekniker har hittat 105 hål i polisbussen – och endast lyckliga tillfälligheter ledde till att de fyra poliserna klarade sig oskadda.

  Under natten till fredagen kallades en extra polisresurs in för att bevaka ett område i Tumba efter larm om en brand utanför polisstationen och stenkastning mot polisens personal.

  Det var när den extrainkallade polisbussen bevakade ett gatuhörn som en kraftfull explosion inträffade en och en halv meter från där den stod parkerad. Tekniker har hittat 105 hål i polisbussen – och endast lyckliga tillfälligheter ledde till att de fyra poliserna klarade sig oskadda. (Publicerat 26 aug. 2015)

  Slut delcitat

  https://unv.is/expressen.se/nyheter/bekraftat-handgranat-mot-polisbuss-i-tumba

  Från Expressen 9 mars 2016:
  På onsdagen frikändes en 18-årig man för den uppmärksammade handgranatsattacken mot en polisbuss i Stockholmsförorten Tumba

 7. Ja tänk vad enahanda och dötrist den tiden måste ha varit.
  Vi måste tacka våra politiker för att dom har fått in rejält med fart och fläkt i våra liv.

  1. Men jag minns inte det som ett vallöfte,vad nu det är värt?
   En annan ( fördel?) Är väl att det inte behövs hyras några skräck eller katastroffilmer.

 8. Jag har sagt det förr och säger det igen.
  Sveriges politiker har inte insett vilket ansvar det är (medför) att ta in minst 163 000 människor. Herregud det är ju 3 större städer.

 9. Undrar hur Tumba-Tarzan skulle klara sig bland dagens totalt respektlösa kriminella parasiter ?

 10. Tumba-Tarzan var en produkt av den tidens kontroll, stigmatisering och infantilisering av myndigheter. Man kunde komma på uppfostringsanstalt för bagateller och/eller att man kom från fel familj. Långt in på 60-talet betraktades man som dum av lärare i skolan om man var vänsterhänt eller dyslektiker. Mobbning fanns inte på kartan av lärare. Då skuldbelagde man offret. Många som skriver hit har jag märkt vill skönmåla gångna tider som en idyll. Men det fanns dessa extrema ytterligheter på denna tid som inte är någonting att sukta tillbaka för. Tvångssteriliseringar av socialt marginaliserade människor och inlåsning på psyk.kliniker av homosexuella var andra företeelser. Listan kan göras hur lång som helst och är bara toppen på ett isberg av personer som har blivit offer för maktmissbruk under denna tidsepok.

 11. Stugan ägdes av fatttigvården, placerades på barnhem, fattigt och eländigt och ingen bra start i livet.

  Så även på den tiden var det lättare att hamna i brottslighet på grund av sociala orsaker.

  1. Oh ja dom sköt ihjäl varandra till höger o vänster.? Vad har fattigdom med att göra för dom som skjuter ihjäl varandra idag,? Det handlar inte om fattigdom, det handlar om knarkaffärer. ifall dom som var fattiga förr skulle skjuta ihjäl varandra så skulle det bli dussintals om dagen, ty dom var många som var fattiga, men jobbade o slet och fick fram ett bra samhälle, det samhälle som dina gelikar gör allt för att förstöra.

 12. Det var nog en enklare och på de flesta sätt en bättre tid. Tror mig också minnas någonting om Sala ligan , va det nu var?
  Sveriges bäst före datum håller nog hastigt på att gå ut, men vad vet en naiv medborgare om sådant som politiker inte ens är eniga om?
  Men uppskattar mycket dina vassa kommentarer och inlägg. Ha bara kaffet klart om du får oväntat besök, be careful out there.
  Som dom sa i spanarna? Telly Salavas (med klubban i munnen)

 13. Jepp det var en töntig tid som sossarna säger, det är bättre drag under galoscherna nu med riktig pang pang det är en av många fördelar som sossarna uppskattar med mångkulturen, lägg till bilbränder, våldtäkter mm så verkar det som 100% sosselycka är nått, stort grattis.

 14. Det var så typiskt svenskt att benämna dessa busmän för ”Bildsköne Bengtsson” m.m!

  Jämfört med nu var Sverige en idyll!

  Tågen hette Snälltåg 🙂 [från tyska Schnellzug]

  1. Angående tåget , jag hade ett elände att lära mig förstå det ordet och dess betydelse när jag var liten. Att det var ett låneord eller fackterm förstod jag först långt senare. Vadå ett snällt tåg? Minns jag att jag tänkte .

   1. Mer i ämnet; Fogsvans (Fuchsschwanz) och Verktyg (Werkzeug, zeug=grej, sak, pryl, grunka).

   2. Argus:
    När du påminner om dessa tyska importerade ord,troligen redan från 1600-talet,blev det ibland fel på översättningen.
    En rock t.ex. í Tyskland,är ju en kjol. Här uppe något helt annat.Finns fler exempel som jag just nu inte kommer på !

   3. Flera ord . De spanska för varmt och kallt -caliente -frio. Där blir det nog lätt fel för nordbor, har jag hört.
    Men det är bara en avvikelse från de viktiga ämnena som bör tas upp här och i Almedalen, eller hur?

   4. Sossesveriges motsvarighet idag kallas för styggtåg. Allt eftersom dom aldrig kommer fram i tid, om de ens kommer fram.

    Någon ordning får det allt vara, ja det ska vara ordning och reda som svetssteffe brukar pladdra.

  2. Ja det var en fredlig och lugn tid i Sverige… Tågen gick även när det hade kommit några cm snö.
   Drickabilen och bagaren körde sina turer i ur och skur ! På fredagar kom ”Sillapitter” med sin special-byggda cykel,och erbjöd sill o. fisk vid dörren. Köpte den uppsökte inget,fick denne veta med svavlande ord,vad de var för några.
   Det fanns kommunister men de visste alla vilka de var.I skolboken fick vi läsa om främmande folk som red runt på kameler i öknen.Att det i Afrika fanns niggrar som åt upp varandra. I dag räcker det att sticka ut näsan genom fönstret,så får vi se sådans exoter livs levande stolt vandra fram på våra gator o. torg. Samtliga på väg till Socialen,för att hämta ut sina bidrag !

   1. Ja, Sverige har verkligen gått framåt. Nu behöver vi inte längre resa bort för att se främmande länder, folk och djur. Och inte behöver vi läsa tidningar eller se på TV heller, för verkligheten har blivit så mycket bättre att vi nu kan se den själva, tydligt och klart utan hjälp av suddiga bilder i morgontidningen och flimrande TV-rutor. Och allt detta precis utanför fönstret!

    Vi stå alla i djup tacksamhetsskuld till Partiet som i all sin oändliga godhet i utbyte mot vårt obetydliga stöd vart fjärde år, låtit oss strävsamma myror bidra till denna fantastiska utveckling.

    Mot bakgrund av nämnda makalösa progression hava vi som hastigast noterat en omständighet vilken vi – i dess yttersta obetydlighet – i all anspråkslöshet önskar framföra till Utskottet för De Gamlas Resor:

    Varthän skall vi resa, nu när verkligheten slutligen verkar ha kommit ifatt?

  3. Det skulle väl egentligen heta snabbdragare om min skoltyska fortfarande fungerar , nicht wahr?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: