Stäng

Hur ska S införa mångkultur i Brandkärr?

INVANDRING. Politiker är konstiga, ni kanske har läst om stadsdelen Brandkärr i Nyköping på bloggen, den och många andra platser i Sverige är ett monument över idiotisk politik och att politiker inte tänker längre än nästa val på sin höjd. 

Bakgrunden var att bostadsbristen var stor efter andra världskriget och det satsades på stora bostadskomplex i städerna, ”Hela befolkningen skall beredas sunda, rymliga, välplanerade och ändamålsenligt utrustade bostäder av god kvalitet till skälig kostnad.” hette det.

Kort sagt, det flyttade in folk, massor med folk, där det byggdes, modernt, stort och lyxigt för dem som var vana vid utedass.

Fackliga Central Organisationens (FCO) ordförande Martin Andersson talade 1961 om de speciella förhållanden och de nyinflyttades svårigheter att anpassa sig efter dessa. – Så har vi gjort hemma och så och så är det där. Den kommentaren har jag hört många gånger i olika sammanhang. Det är helt naturligt att de som kommer från olika orter tar med sig lite av de idéer som frodades i hemtrakten. Men de måste ställa om sig och försöka anpassa sig efter våra speciella förhållanden…

-Pettersson inser att inget är nytt under solen, skillnaden mot nu är att förr anpassade sig folk och etablissemanget insåg vikten av detta, myndigheterna klumpade heller inte ihop folk. Man blandade norrlänningar, östgötar, sörmlänningar och infödda oxelösundare. Det verkar vara totalt bortglömde idag, det gick åt h-e när den Svenska regeringen 1975 med Olof Palme som statsminister genom regeringsproposition 1975:26 bestämde att Sverige skulle omvandlas från kulturell homogenitet till en mångkultur. Resten är som ni vet historia och ingen rolig sådan…

Ovanstående från ett tidigare inlägg…

Nåväl, tillbaka till Brandkärr som byggdes för svenskar och invandrad arbetskraft från Europa. Någonstans på vägen började politikerna tänka om man lockade hit folk som inte passade på arbetsmarknaden och klumpade ihop dem och när de blev tillräckligt många började svenskarna flytta, lägenheter blev lediga och in med fler icke-européer…

Nu skriver Anosh Ghasri, integrationssamordnare, vad nu det är för något i Dagen Samhälle: 

Socialdemokraterna har en plan för att bryta segregationen och de menar att problemen går att lösa. Men om man verkligen vet hur utvecklingen kan vändas, varför började man inte redan för fyra år sedan?

Under Järvaveckan talade Stefan Löfven om regeringens satsning på utsatta områden, ett förslag som presenterades i Skäggtorp redan i våras. Några dagar senare var det energi- och samordningsminister Ibrahim Baylans tur att lyfta satsningen på en presskonferens. Planen för att bryta segregationen gäller mellan åren 2020 – 2027 och omfattar satsningar på 2,2 miljarder kronor årligen.

Enligt Baylan har vi problem med segregation, men regeringen ”ser att de går att lösa”. Det framgår dock inte hur problemen ska lösas eller vilka de konkreta, handfasta lösningarna är. Satsningens storlek och den förställda beslutsamheten till trots, tyder inget på en djupare förståelse om problemets komplexitet. Planen framstår mer som ett försök att släcka bränder, än en långsiktig plan.

Medan endast 32 kommuner kan ansöka om de 2,2 miljarderna, har vi många områden som i rask takt är på väg att nå en pallplats bland de officiellt utsatta områdena. Nyköpingsområdet Brandkärr, där andelen invånare med utländsk bakgrund nästan har fördubblats sedan 2002, är det senast uppmärksammade exemplet.

En dyster lägesrapport från Brandkärr sätter fingret på varför regeringens plan är aningslös. Här kan man läsa att 90 procent av barnen i förskolan är somaliska barn, vilket innebär att lekspråket på förskolan är somaliska, vilket i sin tur försvårar det pedagogiska arbetet. Det uppseendeväckande i rapporten, vid sidan av att radikalisering, månggifte, drogmissbruk och moralpoliser förekommer, är konstaterandet att integration försvåras på grund av monokultur.

Man kan ”bli seriöst arg” för mindre. Ett svenskt område med en icke-svensk monokultur. Var tog den glorifierade mångkulturen vägen?

En förklaring till situationen i områden som Brandkärr är EBO-lagen som ger nyanlända rätten att bosätta sig i den kommun de önskar. Studier såväl som erfarenheten visar att nyanlända väljer att bosätta sig i områden där diasporor från hemlandet redan bor. Såvida regeringen inte avser att fysiskt flytta på människor missar satsningen alltså en avgörande faktor.

En närmast kunskapsfientlig inställning med avfärdanden av rapporter och studier som uppfattats som obekväma, har bidragit till att segregationen och utanförskapsområdena har växt i decennier.

Rapporter som varnat för segregationens olika skepnader, däribland Tino Sanandajis ”Utanförskapets karta” och Magnus Ranstorps ”Hot mot demokrati och värdegrund”, har inte saknats. Nu står vi här och regeringsrepresentanter förmår inte precisera lösningar på länge kända problem.

Syftet är att bryta segregation sägs det. Men leder, säg, mindre bostadssegregation till bättre integration? Under Järvaveckan menade en lokalt engagerad röst att det var när hon lämnade orten som hon kände sig utanför. Denna bristande identifikation med majoritetssamhället, borde vara det primära fokuset för den som vill bryta segregationen.

Trots sina stora satsningar framstår regeringen som aningslös om vad vi står inför. Det är i skärningspunkten mellan det sociala och mentala utanförskapet, den bristande viljan att leva som eller bland svenskar, och en lagstiftning som inte är kompatibel med denna karta som vi finner segregationens skepnader. Inga projektpengar eller samverkansformer kan enkelt återställa ett brutet socialt kontrakt. Om utvecklingen verkligen går att vända, varför väntade ni då i 4 år?

Anosh Ghasri, integrationssamordnare

4 reaktioner på “Hur ska S införa mångkultur i Brandkärr?

  1. Erfarenheten från andra länder är att det inte går att integrera muslimer därför att dom inte vill och heller inte får enligt sin tro.

  2. Jag minns min farbror som olovligen tog sig in i USA i början av förra seklet och vad han sa. ”Jag kunde inte bara stanna i svenskkolonin, lärde mig ingen engelska fick dåligt betalt av de svenska arbetsgivarna. Lyftet kom när jag bröt mig ur det svenska greppet och blev American.”
    Han byggde småhus som han kallade duplex, enplanshus med två lägenheter och separata ingångar.
    Så länge vi tillåter hopklumpning och sharia-lagar och har politiker utan ”stake” förvärras segregationen. Byt parti vid höstens va,l lägg din röst för Sverige, rösta SD.

  3. Integration är som att tro på jultomten.
    Politikerna är ute och kör bil mitt i natten med gasen i botten och ljuset släckt i tjock dimma och ögonbindel på och hoppas på att allt ska gå bra.

  4. ”integration” är en fantasiprodukt en teori som inte fungerar i verkliga livet..Migranterna har inget intresse bli ”svennar” de vill bo med stamfränder och folk från hemlandet helst och svenskar flyttar inte in till sk ghettoområden där araber-afrikaner bor. Sedan länge vet man om detta i USA där olika folk klumpar ihop sig i olika enklaver-områden.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: