En bra krönika, men…


En av journalisterna på lokaltidningen skriver en bra krönika, men som så ofta finns det alltid ett men med i bilden.

Krönikan handlar om hur ryktesspridningar uppstår när det inte finns någon media på plats, syftandes till det faktum att lokal media försvunnit på många platser i Sverige.

Petterssons har skrivit det förr och upprepar det igen. Det absolut bästa sättet att föregripa ryktesspridningar och spekulationer är att skriva sanningen utan att vinkla, undanhålla eller censurera. Får kunderna allt serverat med svart på vitt och fakta hämtad från de myndigheter som sitter på dessa, behöver ingen sitta ned och författa egna teorier och verklighetsbeskrivningar. Så långt har givetvis den lokala krönikören rätt, men…

…ingen lokal krönika som inte innehåller saker man kan diskutera. Som de här meningarna.

”Att ge en bild som skildrar flera sidor är en av den professionella journalistikens huvuduppgifter”

”Att flera röster gör sig hörda bör vi uppskatta i högre grad. Det skapar dynamik, meningsutbyte och en rörelse”

En annars bra krönika blir nästan parodisk när man läser dessa ord. Läsare av lokaltidningen har säkert svårt att inte dra på smilbanden och ni som har egna lokaltidningar stämmer säkert in i ett porlande skratt.

Det finns ämnen där lokaltidningen vägrar att ge en nyanserad bild av det känsligaste av alla känsliga ämnen, migrationen. Även om det blivit bättre under nuvarande chefredaktör, så har lokaltidningen lååååångt kvar till att bli den tidning som publicerar både fram- och baksidor med migrationspolitiken utan att undanhålla fakta. För att inte tala om alla dessa fakta som saknas när det ska rapporteras om brott och händelser i upptagningsområdet, även om man som sagt kan skönja en liten liten ljusning.

Hur mycket man uppskattar att fler röster får chansen att göra sig hörda, kan bloggägare Pettersson vittna om.

Krönikan

Ps. Jag tror de flesta förstår varför alternativa medier uppstått och vuxit.


3 responses to “En bra krönika, men…

 • S Eriksson

  Censur borde väl inte vara något att skryta med eller sträva efter? Man kan väl använda taktiken – Är du för demokrati? Om man ska konfrontera någon, fast man bör vara artig o vänlig så det inte klassas som hat eller hot.

  Gilla

 • #Jag är varken här eller där

  Väldigt tyst om David Isak nuförtiden verkar som de flesta journalister skäms så till den milda grad för att de inte kan leva upp till hans anda och stå för det fria ordet och sanningen.

  Gillad av 1 person

 • SasjaL

  Att bortprioritera kvalité straffar sig i de allra flesta branscher, även så i media, men det vill man tydligen inte kännas vid. Propaganda, vinklanden, mörkanden och rena lögner är inte det …

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: