Stäng

Fejkmedia riskerar livet på flickor med falska tips

MEDIA. Sveriges så kallade ledande medier såsom Aftonbladet, Göteborgs-Posten, TV4, Lokaltidningen, Sveriges Radio, SVT, Expressen med flera har tipsat om ett knep där minderåriga invandrarflickor som riskerar bli förda utomlands och giftas bort mot sin vilja ska stoppa en tesked i trosan. Detta för att påkalla säkerhetspersonalens uppmärksamhet på flygplatsen och stoppa det som är i färd att ske. 

Det är bara ett problem, knepet fungerar inte och är helt värdelöst för de utsatta flickorna. Grundläggande journalistiska rutiner har åsidosatts.Media har invaggat minderåriga flickor som riskerar tvångsäktenskap i en falsk känsla av säkerhet.

Ingen journalist förefaller ha gjort sig omaket att verifiera uppgiften, något som annars tillhör journalistikens grunder. En som bemödat sig på att ta reda på om tesked i trosan-tricket fungerar är dock Katerina Janouch, författare, samhällsdebattör och numera också kandidat för nybildade partiet Medborgerlig samling.

Janouch skriver om testet på sin blogg:

Jag kan nu avslöja att metoden inte fungerar, och att det dessutom finns flera brister i att lansera detta som en räddning för flickorna. För tio minuter sedan passerade jag säkerhetskontrollen på Arlanda med en tesked i trosorna för att testa. Teskeden gav inget utslag i överhuvudtaget utan jag kunde gå igenom kontrollen utan någon som helst visitering. Hade jag varit en hedersutsatt flicka hade jag brutit ihop inombords.

Janouch påtalar också förutom den tekniska aspekten en aspekt som de svenska journalisterna inte tagit med i beräkningen. OM knepet skulle fungera tekniskt och OM flickan skulle bli tagen åt sidan och in i ett privat rum – vad är det i så fall för person som ledsagar flickan? Är det någon som tar avstånd från kulturella fenomen som barn- och tvångsgifte eller tvärtom någon som själv har den sortens värderingar?

Janouch fortsätter:

Jag reser ofta utomlands och har de senaste månaderna noterat att säkerhetskontrollerna på Arlanda bemannas av många kvinnor i hijab, alltså slöja. Den religiösa anknytningen signaleras tydligt och ibland har de hijabklädda kvinnorna nästan varit fler i säkerhetskontrollerna än obeslöjade kollegor.

Jag gissar att det inte är alltför långsökt att fråga sig vad som skulle hända om en flicka som fastnar i säkerhetskontrollen blir visiterad av en personal som anser att värderingar där flickor kan giftas bort mot sin vilja faktiskt är acceptabla, kanske till och med rätt? Skulle en sådan personal verkligen vilja hjälpa en utsatt flicka och gå emot hennes familjs vilja, om flickan bad om hjälp?

Eller finns det en risk att en sådan personal skulle säga ifrån till flickan, eller kanske till och med ta familjen åt sidan och avslöja vad flickan försökt att göra? Hur skulle det då gå för flickan?

-Pettersson säger att det är dags att sätta de etablerade medierna i malpåse tills efter valet. De sprider fullt med skrönor och påståenden, vinklar och ljuger samtidigt som de kallar alla andra oseriösa…

Just nu diskuterar SR P1, otillbörlig påverkan på valet men inget om den egna eller svenska mediers propaganda.

12 reaktioner på “Fejkmedia riskerar livet på flickor med falska tips

 1. Strax innan valet kan man läsa i DN att enligt polisen så har situationen i s.k stackars utsatta områden nu blivit bättre och lugnare, vilket sammanträffande !
  Tänk vad positivt allt helt plötsligt blir i det annars kriminella svenska anarkisamhället när det vankas val, märkligt.

 2. Katerina Janouch brukar vara kunnig och påläst, och på samma sätt som att goda råd är dyra , så är dåliga råd usla och fungerar ofta bara en gång.

 3. Petterssons och annan alt. medias motståndare Motargument beklagar sig över falska nyheter som man säger florerar på alt. media.
  Man tog upp killen som påstod sig fått stryk pga sin svenskhand.
  Det var ju en lögn som bekant, men vad är det som säger att det inte var en av Motarguments anhängare som ville statuera sitt lilla exempel om alt. media?

 4. Ännu bättre vore om folk återfick sitt förstånd och ger fan i att betala för all den skit som kommer ut från den blaskan.
  Ifall A.B menat allvar med sitt dravel om tvångsäktenskap borde dom jobba hårt för att om en sådan familj återvänder till Sverige nekas att komma tillbaks, indragna medborgarskap för dem som skiter i dom lagar som vi andra får rätta oss efter?

  1. Expressen har skrivet en del granskande artiklar om de stackars ”baarnen”.
   Något sådan för atnonblaskan är inte ens att tänka på.
   Då skulle självaste Lena Mellin med underhuggarna Anders Lindberg samt Expo- Robban att gå i taket.

 5. Skall bli intressant att se om någon av de ”etablerade” medierna bemödar sig med att kommentera detta.
  Ja sätter en slant på.mörkning. Brukar ju vara så icke önskvärda nyheter hanteras.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: