LO sålde 200 hus för 4 miljoner


FACKLIGT. Den fackliga centralorganisationen LO sålde 2014 en italiensk semesteranläggning intill Medelhavet med 230 lägenheter, restaurang, pooler och tennisbana för cirka 4 miljoner kronor, enligt tidningen Affärsvärlden. 

Sedan slutet av 1960-talet äger LO, TCO och Coop gemensamt två semesteranläggningar i Italien: Riva del Sole och La Serra. Där har fackföreningarnas medlemmar kunnat semestra till mellan 20 och 25 procents rabatt. La Serra kallas lokalt ofta svenskbyn, för att antalet turister från Sverige genom åren varit så många.

Anläggningen är belägen cirka 17 mil söder om Rom och 7 mil norr om Neapel. Den ligger alldeles intill Medelhavet och är 18 hektar stort. Omkring 200 enplanshus i olika storlekar finns för uthyrning. Anläggningen har två pooler, restauranger, barer, en lekplats och tennisbana och gränsar till nationalparken Roccamonfina. Gästerna har fri tillgång till den sex kilometer långa privata stranden, skriver La Serra på sin hemsida.

Bolagskonstruktionen är att Riva del Sole äger La Serra. Under år 2014 beslutade Riva del Soles styrelse att La Serra skulle säljas. I oktober 2014 såldes hela anläggningen för 400 000 euro, motsvarande cirka 4,1 miljoner kronor.

Ett anmärkningsvärt lågt pris anser den italienska polisen, Carabinieri och Guardia di Finanza, som en längre period utrett affären.

Enligt uppgifter i flera italienska medier, bland annat Italiens största dagstidning La Repubblica, uppskattas värdet på anläggningen till 14 miljoner euro, cirka 140 miljoner kronor.

Vid tidpunkten för försäljningen var LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin ordförande i Riva del Sole och därmed ytterst ansvarig för affären.

Enligt uppgift till Affärsvärlden var anläggningen aldrig riktigt illa ute ekonomiskt. Anläggningen uppvisade fram till år 2010 ett positivt ebita och det dök med jämna mellanrum upp spekulanter. Dessa fick beskedet att La Serra inte var till salu.

Läs mer på Affärsvärlden…

-Pettersson säger att det är inte mycket att bråka om. Bara LO:s medlemmars pengar och rykten om maffia är inte så konstiga LO-maffian eller italienska maffian, jag vet inte vad som är värst.

För övrigt har LO:s dåvarande ordförande Wanja Lundby-Wedin haft många sköna semesterveckor på anläggningen, fast hon fick betalt. 46.000 kronor för en veckas semester, men det kallades tjänsteresa och styrelsemöte och gubben fick följa med skrev vi 2009.

Läs gärna om Wanja Lundy-Wedin på bloggen så hon inte blir bortglömd…


11 responses to “LO sålde 200 hus för 4 miljoner

 • Tony

  Ja och ordförande var Wanja Lundby Welin, som varit inblandad
  i sådana affärer tidigare. Hon försåg sig otillbörligt med ett
  fint sommarhus med stor tomt som var avsedd för kvinnor som
  haft det svårt?? Men med dom rätta kontakterna går allt att
  ordna, och som vanligt är det dom mindre bemedlade som får
  stå för fiolerna? Socialdemokrater, ta för fan bort beteckningen
  arbetarparti från er partibeteckning, sätt istället dit Egenberikar
  partiet!

  Gilla

 • eva

  Italienska polisen som har erfarenhet av maffia och klaner borde titta på detta. Eventuella relationer mellan säljare och köpare?

  Gilla

 • Erik Bergman

  Videon visar Riva del Sole i Toscana. Medan det Riva del Sole (det finns många Riva del Sole i Italien) som såldes låg alltså 17 mil söder om Rom, förmodligen i Kampanien. Toscana ligger norr om Rom.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  En ”solidarisk försäljning” av medlemmarnas egendom.

  Gilla

 • nosferatu

  Jag undrar om LO:s medlemmar vet vad deras pengar används till? De kanske inte ens bryr sig? Fast ni LO-medlemmar som inte röstar på S, vad säger ni?

  Gilla

 • per22

  Ingen känsla för affärer där inte. Det är likadant med invandringen.
  S verkar fortfarande tro att massinvandringen skall rädda våra pensioner.

  Gilla

 • Mm

  Fulingarna på LO och 7-klövern. De är långfingrade och de älskar andras pengar att spendera. Det känns skönare då. I den övriga världen kallas det stöld och det brukar man få sitta på Hinnsan eller Svartsjöanstalten för att ha missbrukat förtroendet att hantera andras pengar. Det underliga är att dessa människor undrar varför medborgarna i Sverige inte har något förtroende för detta tjuvpack.

  Gilla

 • Mr Jordan

  Det är lätt att leka storfräsare med andras pengar; lika lätt att dra sig ur. Domen kommer bli hård…

  Gilla

 • Lena

  4 miljoner kronor , det är så uppenbart att jag inte behöver skriva vad som är uppenbart. Camorran i området styr och har makt så………

  Gilla

  • Lena

   Maffiaorganisationer är uppbyggda enligt samma mönster som de klaner som väller in i Europa från mellanöstern och Afrika.
   Sossarna och andra politiska partier har liknande system i sina organisationer.
   De anser sig vara utvalda och håller varandra skyddande bakom ryggen.
   Förgreningar inom rättsväsendet osv.

   Gilla

  • Realist

   Och här sitter vi som F.d´ och närvarande medlemmar och tror att STYRELSEN GÖR ALLT RÄTT !!!
   LO tillsammans med ALLA UNDER ORGANISATIONER SKA NU GÖRA AVBÖN TILL ALLA MEDLEMMAR OCH RIKLIGT ÅTERBETALA DE AVGIFTER DE ÅLAGT ALLA MEDLEMMAR !!!

   Nästa KU anmälan !
   Å vad säger du nu LÖVÉN ???

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: