Allt fler blir svenska medborgare


INVANDRING. Antalet nya svenska medborgare fortsätter att öka. De största grupperna som får medborgarskap i dag är syrier, statslösa och somalier, vilket speglar tidigare års asylinvandring.

De senaste tre åren har antalet nya svenska medborgare ökat för varje år. År 2015 beviljade Migrationsverket medborgarskap i 35 867 ärenden, år 2017 var motsvarande siffra 55 420*.

– Trenden verkar hålla i sig. Hittills i år är antalet beviljade medborgarskapsärenden ungefär 25 000, säger Migrationsverkets presschef Per Ek.

Vilka länder som ligger i topp i medborgarskapsstatistiken speglar migrationen till Sverige några år tillbaka. Ett krav för att bli medborgare är nämligen att man ska ha bott i Sverige i ett visst antal år. Mellan 2016 och 2017 skedde ungefär en fördubbling av antalet syrier och statslösa som fick svenskt medborgarskap. Det hänger ihop med att antalet asylsökande från Syrien ökade markant några år tidigare.

Personer från Somalia är den tredje största gruppen bland nya svenska medborgare. Många asylsökande därifrån kom hit 2007, året efter att Etiopien förklarat krig mot Somalia. Men det dröjde ända till 2015 innan de kunde bli svenska medborgare. Det beror på att Migrationsverket inte godkänner ID-handlingar från vissa länder. Och den som inte kan styrka sin identitet måste ha bott i Sverige i åtta år för att kunna bli medborgare.

Läs vidare hos Migrationsverket…

Migrationsverket har på kort tid fått betydligt fler ärenden att hantera på grund av den ändring i medborgarskapslagen som gjordes 2015. Då infördes flera lättnader, som särskilt påverkade möjligheterna för barn och ungdomar att bli svenska medborgare. Till exempel kan föräldrar numera göra en anmälan om svenskt medborgarskap för sina barn efter att ha bott kortare tid i landet (två till tre år) än tidigare (fyra till fem år).

*Antal ärenden där medborgarskap beviljats. Siffran säger inte hur många individer som fått medborgarskap eftersom barn under 18 år inkluderas i förälderns ansökan.

Vanligaste ursprungsländer bland dem som fått svenskt medborgarskap
2018 (till och med 31 maj)

1. Syrien – 4 136
2. Statslös – 3 158
3. Somalia – 2 851
4. Irak – 967
5. Afghanistan – 757
6. Iran – 709
7. Polen – 695
8. Thailand – 693
9. Eritrea – 647
10. Storbritannien – 583

2017

1.Syrien – 8 031
2.Somalia – 6 948
3. Statslös – 6 012
4. Irak – 2 690
5. Afghanistan – 2 169
6.Thailand – 2 064
7. Polen – 1 598
8. Iran – 1 550
9. Eritrea – 1 301
10. Turkiet – 1 221

2016

1.Somalia – 7 988
2. Syrien – 4 098
3. Statslös – 3 624
4. Irak – 2 939
5. Thailand – 2 180
6. Afghanistan – 2 103
7. Polen – 2 006
8. Iran -1 232
9. Eritrea – 1 068
10. Turkiet – 1 063

Fakta: Krav ställs på den som ansöker om att bli svensk medborgare.
– Personen ska kunna styrka sin identitet (den som inte kan styrka sin identitet måste ha haft sin hemvist i Sverige i åtta år för att kunna undantas från kravet).

– Personen ska ha permanent uppehållstillstånd eller permanent uppehållsrätt

– Personen ska ha bott i Sverige i fem år (fyra år gäller för statslösa och flyktingar enligt Genevekonventionen, två år gäller nordiska medborgare, tre år gäller för den som varit gift eller sambo med en svensk medborgare i två år)

– Personen ska ha haft och väntas fortsätta ha ett hederligt levnadssätt, vilket innebär att personen inte får ha skulder eller förekomma i brottsregistret (för den som begått brott gäller viss karenstid kopplat till brottets straff)

-Pettersson noterar att det inte finns några krav på att kunna svenska eller svensk samhällskunskap, trots att politiker i många år med rätta tjatat om att kunskaper i svenska är det viktigaste.

I grannlandet Finland gäller sedan länge strikta krav på dokumenterade kunskaper i landets språk (svenska eller finska) och dessutom finns en hel del andra krav som måste vara uppfyllda om man vill bli finländare.

I Danmark gäller dokumenterade kunskaper i danska, samhällskunskap, självförsörjande och en massa andra krav. (Lindrigare krav på nordiska medborgare).

För att bli medborgare i USA ska man svara på frågor om det amerikanska samhället, styrelseskicket och landets historia och gå igenom språktest.

De statslösa araber vi tar emot kan bli svenska medborgare precis som alla andra, de kan dock inte bli medborgare i de arabiska länderna trots att de är födda där och bott i flera generationer.

Det säger en hel del om arabernas människosyn…


16 responses to “Allt fler blir svenska medborgare

 • age

  Hur många av dessa är intresserade av att bli svenska medarbetare?

  Hur många muslimer vill försvara Sverige vid en kris?

  Hur många ställer upp för att hjälpa ”infidels”?

  ”Infidels”, eller otrogna eller fiender säger koranen.

  Vilken nytta har vi av de nya ”svenskarna”?
  Vill vi ha dem?
  Behöver vi dem?
  Vad ger de oss?
  ”Islam ska ta över världen, inte delar av den, utan hela. Och om så behövs, med våld!”.

  Något att fundera på?

  Gilla

 • Jag

  En häst som föds i stallet, blir en häst men en katt som föds i stallet blir inte en häst!
  Är det inte så med våra pensionsräddare/MENA-individer också?!?!
  Importerar Sverige Mellanöstern så får vi Mellanöstern. Sjuklöverns s k ”politiker” är ett blysänke för oss.

  Gilla

 • ruben

  Jag vill gärna bli mer Svensk medborgare, men jag betalar ju bara mer skatt.

  Gilla

 • ruben

  Ett fruktansvärt svek mot svenska Medborgare har handlagts av statliga exekveringsgrupper i Migrationsverket gissar jag. Svenskar är chanslösa.

  Gilla

 • age

  Det vi kan konstatera är att Sverige drivs inte i vinstsyfte!

  Gilla

 • ossie

  Svenska medborgarskap får man ju i en tuggummiautomat numera. Inga krav somhelst.

  Gilla

 • hllviken

  lJl

  Gilla

 • Roland ram

  Men dom kommer aldrig bli svenskar ett papper säger ingenting, det går dessutom att tända brasan med det.

  Gilla

 • Argus

  Det är nästan så att jag börjar tro att detta inte kommer att gå att lösa med fredliga medel. Blir det ”rätt” valresultat i höst så kanske det går att bromsa.

  Gilla

  • Sven

   En politisk lösning skulle kräva så otroligt radikala åtgärder att det i mina ögon kan fås en majoritet för den, ddär räcker varken SD eller AfS (snart är svenskarna ändå i minoritet).
   Nej, för Sverige är det kört på det politiska planet, dags att börja förbereda sig för en omfattande öppen/direkt konflikt (likt vilken är på väg i Sydafrika).

   Gilla

 • Kenth Andersson

  När är Somalia tömt, tänkte emigrera från svenska Somaliland ?

  Gilla

  • Sven

   När Somalia är tömt, är kanske det ett ställa att bygga upp en ny tillvaro för mig som svensk.
   Men efter ett par år kommer väl somalierna tillbaka från Sverige (när Sverige har kraschat), så man lär väl inte få ro där nere heller (hinns ifatt, flyr, bygger upp, hinns ifatt, flyr, bygger upp, … dör).

   Gilla

   • Kenth Andersson

    Tänkte inte på det !
    Det får bli något av de forna Öststatsländerna istället Polen, Tjeckien, Ungern, Slovenien, Kroatien Slovakien som vill ha rent och snyggt ordningen och reda i sitt fosterland.

    Gilla

 • Sven

  Det avgörande felet är att de överhuvudtaget släpptes in i landet.
  Om bara rätt folk släpps (och inte i stora antal) in så, så är kraven för medborgarskap av underordnad betydelse.
  När fel folk väl är i landet, om medborgare eller inte gör ingen större skillnad, utvisning ändå nästan aldrig möjlig: okänd härkomst, hemaldet tar inte emot, hemlandet för farligt, …

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: