Sveriges nationaldag är “allas”

Snart är det Sveriges nationaldag, och då fortsätter kommunerna att köra ner andra länders kulturyttringar i halsen på oss, på vår dag. Eller kan det vara så att de kommunla politikerna med dess kommunala tjänstemän önskar se att svenskar och allt som är svenskt försvinna bort, bort för alltid. Hur som, jag ville fira nationaldagen tillsammans med andra i min nya hemkommun. Jag skrev ett mejl:

Hej!

För en stund sedan besökte jag Skurups kommuns hemsida för att informera mig om vad som erbjuds kommuninvånarna på vår svenska nationaldag.
Som relativt nyanländ till Skurups kommun ser jag med intresse på och med en önskan om att lära mig mer och mycket om min nya hemkommun. Svaneholms slott och historien om den och de personer som bott där samt verkat i området är intressant. Flagghissning, skurupsfanfar, och folkdanslag trevliga inslag så och information om dans, och musik av ungdomsorkestern. Med andra ord det är högtidligt att fira vår nationaldag tillsammans.

Den 17/4 är det Syriens nationaldag
Den 1/10 är det Kinas nationaldag
Den 6/6 är det Sveriges nationaldag

Jag vill ha svar på två frågor: Varför ska kineser uppträda med kinesisk dans på Sveriges Nationaldag?
Varför ska syrier uppträda med syrisk dans på Sveriges Nationaldag?

Årets firande av nationaldagen väljer jag och min familj att mer fokusera på Sverige än på andra länder. Den 17/4 kan jag välja att fira Syrien, ifall jag vill. Den 1/10 kan jag välja att fira Kina, ifall jag vill.
https://www.skurup.se/kultur

Vänligen
Eva-Marie Olsson
——————————————————————–
“Hej!
Tack för mailet och synpunkterna!

När vi planerar Nationaldagfirandet vill vi att det ska spegla alla som bor i kommunen. Vi följer även Sveriges officiella hemsida för nationaldagsfirande, https://nationaldagen.se/ och det som skrivs där:

Svenska flaggan är en samlande symbol för alla oss som bor i Sverige. En symbol för det kanske finaste vi har tillsammans för fred och frihet, för vår yttrandefrihet och vår respekt för mänskliga rättigheter. /…/
Flaggan ägs av oss alla men ingen enskild och som symbol för Sverige förenar flaggan oss. Alla vi som byggt och fortsätter bygga vårt land med våra tankar och idéer.

Vi vill även knyta an till platsen, Svaneholms slott, under Nationaldagen med hjälp av våra konferencierer som gestaltar den sista grevinnan på slottet, Eva Ehrensvärd och friherren Rutger Macklean, som betytt så mycket för Sveriges lantbruk genom enskiftet.

Vi hoppas att ni hittar något som ni tycker passar även er i programmet på onsdag.
Varmt välkomna!

Med vänlig hälsning
Ann Charlotte Oredsson
Kultursamordnare
274 80 Skurup
Telefon: 0411 53 63 84
ann-charlotte.oredsson@skurup.se
http://www.skurup.se
————————————————————-
( här väljer jag att även rikta mitt mejl till de två som kultursamordnaren skickat kopia av mitt mejl)
Hej Ann-Charlotte, Marie och Eva-Marie!

Tack för ditt svar Ann-Charlotte, men jag misstänker att du inte förstått innebörden i mitt mejl till er. Jag upprepar mig:
Den 17/4 är det Syriens nationaldag
Den 1/10 är det Kinas nationaldag
Den 6/6 är det Sveriges nationaldag

Jag vill ha svar på två frågor: Varför ska kineser uppträda med kinesisk dans på Sveriges Nationaldag?
Varför ska syrier uppträda med syrisk dans på Sveriges Nationaldag?

Det är ju inte riktigt så som du beskriver att Sveriges nationaldag är allas nationaldag, det hörs redan på ordet n a t i o n a l d a g , vi firar vårt land, vi firar vår nation, vi firar Sverige. Och som du ser ovan så har både syrier och kineser nationaldag som är deras. Det vore lite intressant i sammanhanget och i resonemanget om att alla nationaliteter firar sina specialiteter i allas nationaldagsfirande. Dansar kineser kinesiska danser vid festligheter då syrier boende i Skurup firar syriska nationaldagen (17/4)? Och vise versa, det ska bli intressant att få ta del av den informationen för det har ni säkert stenkoll på. Kanske vet ni även ifall kineser uppträder i Syrien den 17/4, och ifall syrier har kulturell punkt på kinesernas nationaldagsfirande i Kina den 1/10?

Vem eller vilka i Skurups kommun tog beslut om att andra nationers medborgare ska fira sin kultur på vår nationaldag?

Jodå vi hittade väldigt trevliga svenska programpunkter i årets nationaldagsfirande, men nu är det ju inte det det gäller och det framgår med allra största tydlighet i mitt förra mejl, eller hur. Nej som sagt, jag och min familj ser inte att Skurups kommuns nationaldagsfirande är något för oss, vi vill inte vara där när andra nationer visar upp sig med sina nationella kulturyttringar, dessa främmande kulturella inslag passar bättre på festivaler, och allra bäst där de hör hemma, hemma hos sig.

Vänligen
Eva-Marie Olsson

18 thoughts on “Sveriges nationaldag är “allas”

 1. Vad man har gjort i Nya Zeeland, där större delen av befolkningen är invandrare, är att på Nya Zeelands nationaldag, Waitangi day, då firar alla Waitangi. Punkt. Sedan firar man Kinas nationaldag när den skall firas 1/10, osv. Sedan har man internationella dagar då alla olika nationer kommer till en jättemarknad och visar upp sina egenheter och färdigheter, och det är ganska kul. Massor med olika kläder från olika länder och massor med intressanta uppträdanden. Verklig bra ide. Man blandar inte ihop allt i en grå sörja som i Sverige.

 2. Då får vi ta för givet att Syrien och Kina firar Sveriges nationaldag genom knätofsdans på onsdag.

 3. Det här är så jävla respektlöst och inte minst pinsamt!
  Jag skäms över mitt land och att vara svensk alltså!

 4. Ja så illa ställt är det med myndighetspersonernas hjärnor, de vill till varje pris förminska VÅR Nationaldag genom att låta andra länders medborgare sprida sitt budskap.

 5. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  En liten folkspillra som den svenska i det globala sammanhanget bör kunna få behålla sin nationaldag fri frän påverkan av andra nationers kulturella yttringar. Att vissa svenskar som vurmar för ett multikulturellt samhälle inte inser att vår nations historia är den grund som välståndet beror på och inte det mångkulturella är endast ett bevis på deras förakt för det svenska samhället.

 6. Vem i helvete vill avlöna en kultursamordnare med skattemedel, då det enda det går ut på är att förringa vår egen kultur. Fy fan….

 7. Om jag som turist reser till Thailand eller Mexiko för att ta del av deras nationaldagsfirande. Förväntar jag mig att få se burundiska folkdanser, lyssna till afghanska folksånger och äta somalisk mat?

  Om en turist från USA, Japan eller Tyskland reser till Sverige för att ta del av vårt nationaldagsfirande. Förväntar de sig att se kinesiska folkdanser, lyssna på syrisk folkmusik och äta mat från Eritrea?

  Som du skriver Eva-Marie. Skulle man i Syrien acceptera andra länders traditioner på deras Nationaldag? Skulle man göra det i Kina eller i Somalia?

 8. Hoppas kommunen aktivt verkar för svenska kulturinslag på t.ex. eldsfesten!
  Nu kommer ju det aldrig att ske eftersom andras kulturer är otroligt viktiga att behålla. Invandrare flockas i förorter för att behålla sin kultur med politikernas goda minne.

  Men när svenskarna firar sin egen nationaldag, då jävlar ska alla andras kultur firas. Firandet av nationaldagen är ett relativt nytt påfund och det känns som det var med detta i baktanke som den infördes.

  Inte nog med andras kulturyttringar, även musiken i mitt närområde är från invandrarnas kultur.

 9. Svensk kultur och det svenska folket skall utplånas, det är agendan som genomdrivs utan hämningar och med alla medel.
  Det har varit uppenbart mycket länge.

 10. Jag har alltid motarbetat nationaldagen ända sedan jag läste Anita Gradins enmansutredning SOU 2004:045 omen nationaldag för att förena invandrare och svenskar. Jag VILL INTE förenas med några invandrare i firandet av Sverige och så länge jag arbetade tog jag ut semesterdag Annandag Pingst(som försvann i och med denna nya lediga dag) och arbetade den 6 juni i ren inre demonstration.
  Jag sade redan då att nationaldagsfirandet är för “kommunpolitiker och invandrarföreningar”, med andra ord jag vägrar att delta i detta integrationsjippo!
  Naturligtvis leder denna min enmansprotest inte till någonting men den är viktig för mitt inre välbefinnande och min inre hållning till denna stat som så gruvligt svikit och sviker mig och många andra ursprungssvenskar i sitt agerande.

 11. Det är bara att rösta rätt i september, 2018 så kan Vi kasta ut dessa kretiner och charlataner i regering, riksdag, regioner / landsting och kommuner!

 12. Usch vad hemskt ! Får mig och tänka på texten i Pär Myrbergs 37an på sextiotalet …

 13. Har sett många av dessa importerade hucklen få en framskjuten plats offentligt på den svenska nationaldagen i media

  • Importörerna vill gärna visa upp sina guldklimpar. Främmade arter som nu vi alla skatteslavar,tvingas ge mat och husrum. Fy F-n….

Kommentera