Det är tio gånger vanligare med dödsskjutningar bland unga män i Sverige än i Tyskland.


BROTTSLIGHET. Det är tio gånger vanligare med dödsskjutningar bland unga män i Sverige än i Tyskland. Det visar en svensk forskningsstudie som jämför Sverige med tolv andra europeiska länder.

Nivån för dödligt våld med skjutvapen är mer än dubbelt så hög i Sverige bland män mellan 15 och 29 år jämfört med genomsnittet i andra europeiska länder.

Sverige skiljer ut sig markant jämfört med länder som till exempel Tyskland och Storbritannien. Det visar en forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften European journal on criminal policy and research.

Bakom studien står Joakim Sturup, Amir Rostami, Hernan Mondani, Manne Gerell, Jerzy Sarnecki och Christofer Edling som har jämfört Sverige med tolv andra europeiska länder under perioden 1996-2015.

”Vi drar slutsatsen att Sverige har sett en kraftig ökning av våldshandlingar hos män mellan 15 och 29 år under de senaste 20 åren”, konstaterar de i artikeln.

”Vi argumenterar inte för att det övergripande våldet har ökat i Sverige, men vi kan rapportera en kraftig ökning av vapenvåld hos unga män som bara kan beskrivas som en endemisk*situation”, skriver de vidare och konstaterar att problemen är utbredda ”inom såväl befolkning som socialt utsatta områden”.

Forskarna hänvisar också till tidigare rapporter som visat att antalet dödliga och icke-dödliga skjutningar i Sverige är bland de högsta i Västeuropa.

Skillnaden i antalet icke-dödliga skjutningar är särskilt hög samtidigt som offren i Sverige är betydligt yngre än i andra länder.

Dagens Juridik

-Pettersson noterar att en farbror som heter Jerzy Sarnecki har deltagit i studien och funderar på om det kan vara samma som påstår att brottsligheten minskar…

*endemisk är inom biologi och ekologi något som bara förekommer inom ett speciellt område.


8 responses to “Det är tio gånger vanligare med dödsskjutningar bland unga män i Sverige än i Tyskland.

 • Roland Salomonsson

  10 ggr mer, innebär att Sverige har högre grad av inrikesvåld än inbördeskrigets Syrien, bortsett vid en frontlinje.

  Jag tog mig för att lyssna på stridsljud inspelat från återtagandet av Aleppo. Rätt häftiga strider har vi hört, MEN . . .
  detta är ändå inget mot ljudet från en vanlig dag i Malmö 2018

  Slutsatsen är att Sverige befinner sig i s k lågfrevent inbördeskrig. Att det enbart skulle röra sig om knarkrelaterade uppgörelser är nys och ett led i myndigheternas mörkläggningar av allvaret!

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  Först – Jercy är med för att som politruck censurera den värsta sanningen.

  Gilla

 • Sara från Skåne

  SVT: ”Har du tänkt på effekten av att presentera denna rapport i valrörelsen…”?

  Gilla

 • Stenbock

  Varför inriktar man sig på åren innan araber/niggrar invaderade oss ?
  Visserligen fanns det bland Zlatan,och hans vänner många kriminella men dessa uppträdde i första hand,som smugglare och gangstergäng. Dessutom var dessa inte på långt när fanatiska analfabeter,som låg på knä med r-ven i vädret,som de nya gör just idag…..Inte hellre fanns det bland dem snorungar,som sprang runt och eldade upp skolor,firmor och bilar !
  Detta sker liksom skjutningarna,sedan den nya islamska kulturen ockuperade oss.
  Vildar/kannibaler från Afrika var ju tidigare en sällsynt art i Norden. I dag syns de dagligen inom alla kriminella områden.Även om det inom deras speciella område knarklangning och rån,som de främst figurerar.

  Gilla

 • Mike E

  Men försök att förklara det för vänstermedias favoritideolog Jerzy Sarnecki!

  Gilla

 • Lena

  Hur är det med knivmord, detta i ett förmöget område i London, det sker inte bara i ”problemområden” det sker överallt.
  En trebarnspappa knivskars till döds.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-5793415/Stabbed-father-three-called-family-bled-death-Chelsea.html

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: