Stäng

Kamelcentret i konkurs

INVANDRING. Ni kanske minns, ännu ett projekt av 1000-tals som skulle integrera människor i det svenska samhället. Denna gång gällde det kameler i stadsdelen Angered i Göteborg. Det skulle ridas kamel, köpas kamelmjölk, lära sig hur man sköter kameler eller varför inte hyra en kamel med skötare till en fest. Det skulle även forskas för kameler är allvarliga saker. 

Nåväl, sociala resursnämnden hostade upp 500.000 kronor troligen utan att fundera närmare på hur kameler i Göteborg ska kunna integrera människor i Sverige. Västra Götalandsregionen slängde även upp/bort 200.000 kronor och några andra bidrog också med skattepengar.

Det handlade nämligen om integration, om att ge folk jobb. Framför allt om att ge somalier jobb. Somalier kan kameler, det sa i varje fall Géza Nagy, en ungrare som beskriver sig själv som en projektmänniska.

Varför inte somalierna arbetade med kameler i länder där det finns kameler som Somalia verkar ingen ha frågat efter.

Idén föddes i Svensk-somaliska vänföreningen. Sen bildade vi en ekonomisk förening i januari 2013.  I den föreningen fanns 16 medlemmar som satsade hela 200 kronor var.

Tanken var ju fler kameler, ju fler anställda, Angered ska utvecklas. Hur nu någon kan tro på utveckling genom kameler.

-Pettersson konstaterar att det gick som det gick med de allra flesta integrationsprojekten. Somalierna och projektledaren gjorde inte vad de lovat, kommunen och andra krävde tillbaka pengarna men de var slut och nu har Kamelcentret försatts i konkurs med 4695 kronor i tillgångar och 800.000 kronor i skulder fördelade på Arbetsförmedlingen och Göteborgs stad.

Så kan det gå, när man försöker integrera kameler i Sverige. En spark i arslet på dem som inte vill arbeta vore bättre, gärna så hård så de far ända hem till Somalia…

Rinkebyhästar hade kanske gått bättre i Göteborg

När det regnar…

– När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen.

– När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?

– Abdulahi Mohammed, somalisk tolk i Göteborg

 

14 reaktioner på “Kamelcentret i konkurs

 1. Kan någon i Göteborg tvinga Initiativtagaren Géza Nagy till en rundtur på kamelryggen, genom Göteborg, till allmänt beskådande.
  Så skaffar vi andra ruttna ägg.

  Är det miljöpartiet som ligger bakom?

 2. Det är valtider, Lövén kan nog få fram mera pengar, kanske ett vallöfte, det är ju svetsarn bra på.

 3. Som allt för många hugskott vilka prioriterats av våra politiker. Det går an att bevilja pengar bara ordet integration och mångkultur nämns i ansökan.

 4. Man kan ju inte lyckas med allt, kanske dessa entreprenören inte har den kompetensen som krävs. Ge dem ett nytt projekt…låt dem testa sig fram…lite lättare…som tex att bygga ett kärnkraftverk.

  1. Låt dem bygga en raket som kan forsla hela konkarongen till månen eller någon annan himlakropp. Blir billigare i längden.

 5. Något positivt från Sverige som omväxling; Saab/Kockums nya superubåt https://www.youtube.com/watch?v=THskOCDbuO4 (vid 18.20). Byggd i moduler för att kunna modifieras i framtiden. Superstealth, stirlingmotor och förstärkt skrov. En av världens mest avancerade. Kockums verkar ha en chef som vet vad han talar om i motsats till hjärndöda kommunpolitiker i Göteborg som slösar skattepengar på kameler.

  1. Marinens nya korvetter har inte så att de kan bekämpa flygmål av kostnads skäl.
   Det var deras fartyg bestyckade med innan all denna nerdragning av försvaret.

 6. Is not a Swede who first came with the idea of a camel-breeding center. Strange as it is, the name is Hungarian ! What are we supposed to understand ? I think that Géza Nagy is a European guy with a keen sense of humour who wanted to demonstrate the truth behind a well-known mock proverb:
  ”It is easier for a camel to go through the eye of a needle, than for a rich man to enter into the kingdom of God.”

  It is up to you to find the needle (in a haystack), the rich man (among the retired old folks) and the kingdom of God (in a Swedish Lutheran Church).

  ”Initiativtagaren Géza Nagy hävdade då att projektet främst handlade om att främja integrationen i Angered, där den byggdes.” (Samhällsnytt)

  Han ska öppna kamelcenter i Angered – Göteborgs-Posten
  http://www.gp.se/nyheter/göteborg/han-ska-öppna-kamelcenter-i-angered-1.199116
  24 apr. 2016 – Så här kan Göteborgs nya kamelcenter komma att se ut. Bakom planerna står Géza

 7. Svenskar är ta mig fn inte kloka, kamelcenter i Sverige med pengar från statens och kommunens skattekista, för att somalier skall ha något att göra och leka företagare och slösa bort 800.000. Mina skattepengar. Räcker det inte med alla bidrag som de får till mat, bostad, och pengar som de skickar hem till resten av klanen. Sociala resursnämnden borde få ersätta denna förlust med egna skattade pengar, vilken lekstuga!!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: