Rekordåren och vart tog gästarbetarna vägen?


VALET 2018. Samhället ser helt annorlunda ut idag än för 50-60 år sedan. Då under de så kallade rekordåren på 1950 och 1960-talen betalade vi samma eller lägre skatt än i jämförbara länder, mindre än hälften av idag.

─ Då fanns det skolor i varje by, poliser överallt, vårdköer var inte uppfunna, det byggdes hus och vägar överallt. Intressant är att se en kurva över skattetrycket från 1960-talet och framåt. När Palme började höja skatterna mer än omvärlden kom problemen ett efter ett, det blev inflation, devalveringar, prisstopp, lönestopp det ena efter det andra som i sin tur bäddade för krisen i början på 1990-talet.

─ Före Palme fanns en stark optimism och framtidstro inom rörelsen. Under Palme drevs skatterna upp till världens högsta och problemen kom som ett brev på posten. Detaljstyrning blev viktigare än tillväxt och utveckling. Före Palme var S en unik vänsterrörelse i världen, ett optimistiskt framtidparti. Idag är man en pessimistisk bakåtsträvande kraft.

Förfallet fortsätter, när Mona Sahlin (S) som nybliven partiledare fick frågor på vad som var viktigt för framtiden blev hennes första svar ”likställ äktenskapen helt oavsett kön”, Carin Jämtin (S) tycker könsneutrala toaletter är viktigt, inget fel på det men knappast visioner för en framåtsträvande rörelse och dagens statsminister Stefan Löfven (S) skyller våldtäktsepidemin arbetsmarknadslagarna.

Vart tog framtidsoptimisten vägen? Var tog symbolen för socialdemokratin vägen? ─ En knegare som kämpar, gör rätt för sig och är stolt har ersatts med en bidragstagare av oidentifierad ursprung som kräver sina rättigheter utan en tanke på vare sig skyldigheter eller att försöka bidra med något till samhället själv.

På 1950 och 1960-talen hade vi en exempellös tillväxt och stora behov av arbetskraftimport. Svenska företag värvade folk utomlands och invandringen var i princip fri, jobb fanns men det pratades om att det var gästarbetare som så småningom skulle återvända hem. Det var ett fint ord, en gäst kom, arbetade och åkte sedan hem. Några stannade kvar men de assimilerades och blev så småningom svenskar.

Nu påstås det också att vi behöver arbetskraft, men det är inte längre företagen som importerar och anställer utan politiker och journalister och vi har vänt på tankekedjan, de nya svenskarnas behov först sedan efter många år kanske några av dem vill vara med och bidra till samhället.

Vi och S kanske skulle gå tillbaks till rekordåren och se vad som fanns då och titta på vad som finns idag, behövs verkligen allt skattefinansierat i dagens samhälle och vad är det som kostar så fruktansvärt mycket pengar?

Varför har vi trots mycket högre skatter inte råd med skolor i varje by, poliser överallt, vård utan köer, att bygga hus och vägar överallt?

Tror ni att socialdemokraterna eller något annat parti i sjuklövern är svaret på Sveriges problem ska ni naturligtvis rösta på det partiet…

Per Albin byggde folkhemmet på den tiden Socialdemokraterna var som Sverigedemokraterna idag. Ingvar Kamprad möblerade det och Petterssons artighet förbjuder mig att säga vilka som raserar det…


21 responses to “Rekordåren och vart tog gästarbetarna vägen?

 • 1968-2018. Det räcker | Petterssons gör skillnad!

  […] startade den moderna vänstervågen, den lyckades knäcka framgångarna med de så kallade rekordåren. Välståndet hade ökat, vilket inte var vänsterns förtjänst. Vi hade fått en generations […]

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Kom att tänka på en intressant historia! Om den är sann eller inte vet jag inte.

  En kille var orolig för en äldre släkting som alltid gick omkring med en stor summa pengar i plånboken och ville att han skulle lämna dessa hemma!

  Nej nej, det går inte sa gubben. Rätt som det är möter man Palmes mördare och han har inte fått betalt för skotten än!

  Gilla

 • Erik Bergman

  OK, toaletter är viktiga för sossarna. Låt oss spola ner dom i toaletten.

  Gilla

  • Mässkalle

   Begrunda dessa få ord: ”Petterssons artighet förbjuder mig att säga vilka som raserar det…” Genialt, kan det sägas bättre.

   Sen i all välmening är inte alla sossar skit. Tvärtom fler och fler inser att jämlikhet och broderskap inte längre är målet för ledarna utan deras vinning för dem själva och inget för dig som gjort din plikt.

   Alltså Erik Bergman, tillåt mig att hjäpa dig att dra i snöret/lyfta på knappem.
   – Låt oss spola ned sosseledarna oavsett kön till ropen som skalla. Rätt åt er alla. Vi har gjort vår plikt och nu kräver vi vår rätt!

   Gilla

 • Kent

  Det är inte arbetskraft som importeras utan röstboskap.
  Priset är aldrig för högt för någon annan betalar.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  En sak är säker, det s.k neutrala lite tyskvänliga Sverige var helt oförstört efter andra världskriget och var redo för att börja bygga upp både ett sönderbombat Europa och andra krigshärjade länder i världen och fick därför igång en en enorm export och med det rejäla ekononiska intäkter till landet, det rådde stor arbetsbrist på 50 och 60-talet så Sverige hade en arbetskraftsinvandring från Finland, Italien, lite från Grekland och Jugoslavien för att fabrikerna gick för högtryck och denna högkonjunktur höll fram till 70-talet och började sedan att sakta plana ut, därefter öppnade politikerna dörren på vid gavel och den okontrollerade massinvandringen var ett faktum !

  Gilla

 • stefan a.

  Här kan man se skattetrycket över tid + en massa annat… https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Skatt-pa-arbete/Sociala-avgifter-over-tid/

  Gilla

 • Torleif

  På 50 – och 60 talet räckte det med en inkomst per familj och då hade man hus och bil. Det skulle vara intressant att veta hur stor skatten var på den tiden, omräknat till idag.

  Gilla

  • Stenbock

   C:a 30 % och på 50-talet fanns ingen mervärdesskatt….Den vill jag minnas infördes i början av 60-talet,och från starten under 10 % !
   Men då fanns inga parasiter vi skattebetalare tvingades försörja.

   Gilla

   • Torleif

    Okej. När kom momsen då? Vill minnas att när momsen kom så skulle den enbart vara temporärt.

    Det fanns inte heller så mycket onödiga myndigheter på den tiden, och som du skriver, inte heller lika många parasiter.

    Gilla

   • Roland ram

    Den hette oms och skulle aldrig bli högre än 5% lovade dåvarande socialdemokratiska politiker, dom ljög redan då.

    Gilla

   • Roland ram

    Senare böt man namn till moms, och med namnbytet var det tydligen fritt fram för höjning.

    Gilla

   • Tomas

    oms = omsättningsskatt började med 4 %

    Gilla

 • Lena

  De flitiga och skickliga före detta öststatsborna är givetvis tillbaka i sina hemländer och arbetar.

  Gilla

  • Lena

   Misströsta inte svenskar kvar finns afrikaner och muslimer !

   Gilla

  • Roland ram

   Eller jobbar svart på svenska byggen.

   Gilla

   • Lena

    Roland ram :
    Jag har i Sverige och även i UK bara gott att säga om polska hantverkare.
    Samtliga med registrerade företag.

    Gilla

   • Roland ram

    Lena: Jag jobbar på bygge i sverige och kan berätta att dom stjäl allt som inte är fastspikat.Mat i kylskåp maskiner, märkliga inbrott med upplåsta dörrar, ner pissade toaletter från golv till tak.

    Gilla

   • Lena

    Roland ram :
    Trist att läsa vad du skriver , inget av detta drabbade oss kanske att vi hade tur ?
    Eller så var deras arbetsgivare en person med auktoritet !
    De gjorde ett bra jobb från början till slut, kanske att vi var lycklig lottade och alla papper var korrekta samt undertecknade.
    Båda parter uppfyllde sina löften.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: