Tiggeriförbud prövas av Högsta förvaltningsdomstolen


TIGGERI. Kommunfullmäktige i Vellinge beslutade i höstas att i allmänna lokala ordningsföreskrifter för kommunen införa ett förbud mot passiv insamling av pengar (tiggeri) på särskilt angivna områden. Beslutet upphävdes av länsstyrelsen varpå förvaltningsrätten avslog kommunens överklagande av länsstyrelsens beslut.

Enligt förvaltningsrätten var det inte visat att det med hänsyn till den allmänna ordningen var motiverat med ett tiggeriförbud. Kammarrätten instämde sedan i den bedömningen. Högsta förvaltningsdomstolen har nu meddelat målet prövningstillstånd för att pröva om en kommun kan reglera passiv penninginsamling genom lokala ordningsföreskrifter.

-Pettersson konstaterar att Oxelösunds kommun och många andra redan har tiggeriförbud, se nedan, som varken polis eller myndigheter bryr sig om men sedan vi skrev om tiggaren i Oxelösund är han borta, försvunnen. Om det beror på skriverierna eller är en tillfällighet vet jag ej.

När tiggaren blev visat utskrivna sidor med bilder från bloggen, packade han och hans pappa ihop och har inte synts till sedan dess.

BMW X6 som syns på bilderna kostar över en miljon ny i Sverige, men jag har inte en aning om vilken årsmodell  eller hur gammal bilen nedan är.

TIDIGARE 2018-05-12. Pettersson har fått mejl från tiggaren vid ICA i Oxelösund

TIGGERI. Oxelösundsbor och andra har varit rejält upprörda över tiggaren och hans eventuella liv i London, vilket märks inte minst på Facebook där kommentarerna haglar.

Nu har Pettersson fått ett mejl från tiggaren, där han erkänner att det är han på bilderna, påstår att han heter Alex och att han inte lever i London. Det tror jag på men inte på resten. Jag avstår från att översätta, dels därför att jag är dålig på språk och att det lätt blir fel. Så mejlet är exakt som jag fick det.

”evrething its fake the pictures its from my friends pictures .. and i don t ‘ live in london i live in tulcea i live in bulgarian . sofia . i take somme pictures from internet dowlnand . i dont have nothing just my children and my parince . thanks alex its my name no gsn”

Gsn eller Alex har raderat bilder och mycket text på sin Facebooksprofil där han skrev att han bodde i London.

Han verkar inte helt nöjd med med publiciteten på Petterssons blogg. Nu är det så att romer från Rumänien och Bulgarien överlag är närmast omöjliga att säkert identifiera. Romer avskyr myndigheter och lever helst sina liv helt dokumentlösa och utan godkända id-handlingar. Det optimala för en rom är att födas bland sina egna utan att registreras av någon myndighet i hemlandet. Det gör romerna av naturliga skäl nästintill hopplösa att kontrollera och identifiera av exempelvis polis, skattemyndigheter och liknande inrättningar. Därtill ska läggas romernas ovilja att överhuvudtaget ha något samröre eller utbyte med människor utanför det egna romska folket. Kort sagt: Ica-tiggaren kan vara vem som helst, utgöra sig för att vara vem som helst, säga sig bo var som helst – ingen kan med säkerhet veta. Det är för övrigt inte ovanligt att tiggande romer har flera boenden; ett traditionell boende och ett boende i misär och fattigdom att visa upp för att väcka medlidande och i förlängningen optimera tiggarförtjänsten. Däremot är tiggare i gemen inte fattiga och tigger för sitt dagliga uppehälle. Det är en myt. Romer tigger för att det är lönsamt. I vissa fall mycket lönsamt. Väljer givare att tro något annat är det upp till varje givare. Var och en gör som han och hon vill med sina egna pengar. Det gäller såväl givare som tiggare.

Varför upprörda på tiggaren i Oxelösund? 

TIDIGARE 2018-05-08. Tiggaren vid Ica lever lyxliv i London

TIGGERI. Tulcea är en stad i i östra Rumänien nära gränsen till Ukraina, från den staden kommer Gherghisan Gsn Budi. Det har gått bra för Gsn i livet, numera lever han ett behagfullt liv i London enligt hans egen Facebook. BMW:en är dock registrerad i Rumänien och bilderna ser inte ut att vara tagna i London.

Gsn är också känd som tiggaren utanför Ica i Oxelösund, där har han suttit i runt fem år, då och då avlöst av sin pappa, för att åka hem till sin fattiga familj i Rumänien. Det är i varje fall vad han säger till dem som hjälper honom med pengar, mat och kläder.

Det är bara ett problem. Gsn ljuger, han reser till en plats där livet ser allt annat än fattigt ut. Grattis alla som låtit er luras…

Några kommentarer från en Oxelösundsbo:

”Jag är såååå arg för jag har hjälpt honom extremt mycket med pengar, kläder och allt”

”Han lurar folk, han har lurat Oxelösund i fem år”

Några kommentarer från Gsn till hans egna bilder nedan:

”Ett komplicerat liv, utan stress och det kommer alltid att finnas ett sofistikerat problem. Jag önskar dig en vacker söndag”

”Du kan inte begära mer av gud än du kan bära…”

”Ge hjärtat vad du frågar, respektera ditt ord, var ambiös och stolt, och det viktigaste, be gud om hälsa”

Den uppmärksamme läsaren kan på bilderna nedan se GSN, hans son och hans far som löser av GSN från sitt arbete som enligt hans Facebooksprofil består av romantisk smörja…än en gång grattis till er som gett till den fattige tiggaren…


2 responses to “Tiggeriförbud prövas av Högsta förvaltningsdomstolen

 • Grune

  Det är lika självklare att förbjuda tigger och straffa tiggarna hårt, som att man skall gå på toaletten när man är bajsnödig,
  .

  Gilla

 • Mm

  Bra skrivet Pettersson, de romerna/zigenarna har haft några hundra år på sig i Sverige, att lära sig arbeta och sköta om sina barn. Sverige har satsat miljarder på detta folkslag utan resultat med några få undantag, en av dem sitter i EU och kostar pengar. Fast det har ju utrikes Maggan åxå gjort utan att ha erlagt skatt, ja något då – några procent till EU.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: